Sayfalar

25 Ocak 2018 Perşembe

Etkili Şınav Çekmenin Püf Noktaları


Etkili Şınav Çekmenin Püf Noktaları...

Okul, beden kursu veya askerlik gibi hayatın pek çok noktasında karşımıza çıkan şınav, vücut geliştirmeye yardımcı olan vazgeçilmez spor hareketlerinden birisini oluşturuyor. Sağlık yönünden oldukça faydalı olan bu antrenman, vücut üzerindeki en önemli kas gruplarını çalıştırarak, daha dinamik ve fit bir görünüme kavuşmanızı sağlıyor. Hatta fitness yapmak isteyenler bile öncelikle şınav çekerek kuvvet testine tabi tutuluyor ve yapılan bu test sayesinde sporcunun beden gücü hakkında fikir edinilmiş olunuyor. Ancak sporun etkili olabilmesi için egzersiz uygulamalarının doğru yapılmasına ve spora başlanmadan önce bazı önlemlerin alınması da mutlaka gerekiyor. Sizler için listelediğimiz püf noktalar sayesinde artık şınav çekme hareketlerini daha etkili şekilde yerine getirebilecek ve vücudunuzdaki farkı kısa sürede hissedebileceksiniz.
Basit Adımlarla İlerleyin!


Şınava yeni başlayanlardansanız, mutlaka ve mutlaka seviyenize uygun bir program benimsemelisiniz. Örneğin: ileri düzey antrenman yapan bir profesyonel sporcunun programını takip etmeniz şınav çekerken epey zorlanmanıza neden olabilir. Dolayısıyla ilk etapta, dizler üzerinde veya elleri duvara koyarak şınav çekmeye çalışmanız daha doğru sonuç almanıza yardım edecektir. Üstelik basit adımlarla ilerlemeniz, sakatlanma risklerinin önüne geçtiği gibi şınav hareketlerine daha kolay alışmanızı da mümkün hale getirir.
Omuzlardaki Yükü Azaltın
Günümüzde pek çok sporcu, şınav esnasında yükün büyük bölümünü omuzlara yükleyerek büyük bir hataya düşebiliyor. Çünkü kalçanın havaya doğru eğim göstermesi, omuzlardaki yük oranını artırarak sporcunun daha kısa sürede yorulmasına sebebiyet verebiliyor. Halbuki bu pozisyon şekli, doğru bilinen bir yanlıştır. Dolayısıyla kalçanızı havaya doğru kaldırmaktan kaçınmalı, her zaman sırt ve ayak açınızı doğru şekilde ayarlamaya çalışmalısınız.
Vücudunuzun Doğru Açı Aldığından Emin Olun

Antrenman esnasında vücudunuzun ayak, kol, bacak, sırt ve ayak gibi tüm kısımları dümdüz şekilde olması gerekiyor. Kesinlikle kalçalarınızı yere değdirmemeye özen göstermelisiniz. Eğer düz bir hale getiremiyorsanız, karın ve bacak kaslarınızı sıkabilir veya göbeğinizi omurgalarınız arasına çekebilirsiniz.
Öncelikle Zemini İterek Yükselin
Henüz profesyonel bir sporcu değilseniz, yerden uzaklaşmaya başlamanız size büyük bir avantajınız sunacaktır. Ellerinizi ve kollarınızı, sert bir zemine doğru koyarak, yavaş yavaş yeri ittirebilir ve daha sonra da yükselişe geçebilirsiniz. Bu sayede şınavı, kısa sürede öğrenebileceğinizden emin olmalısınız.
Kollarınızı Geniş Şekilde Açın


Profesyonel düzeyde çalışan sporcular, dar açı üzerinde de kolayca çalışabilirler. Ancak yeni başlayanların geniş açıda çalışmalarında büyük fayda var. Çünkü ilk tecrübesiz zamanlarınızda, bu geniş açı sayesinde daha kolay şınav pozisyonu alabileceksiniz. Ellerinizi 45 derecelik açıya ayarlayarak itme kuvvetiniz eşliğinde zeminden kalkabilirsiniz.
Setlerinizi Tam ve Doğru Şekilde Uygulayın
Çalışmalarınızı düzenli olarak gerçekleştirseniz bile asıl önemli olan hususun nitelik olduğunu unutmamalısınız. Yani şınav sayısına değil şınavın kalitesine ve doğruluğa dikkat etmeniz büyük önem taşıyor. Sayı hedefi koymanız için öncelikle belirli bir seviyeye gelmeyi beklemelisiniz. Bu esnada hep sabrederek, doğru hareketleri gerçekleştirmek için çaba gösterebilirsiniz. Her gün 12-15 set arasında çalışmanız oldukça idealdir. Ayrıca zorlanmaya başladığınızda, dinlenmeye geçmeli ve asla devam etmeye çalışmamalısınız. Aksi taktirde kas yorgunluğundan dolayı sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Başınızı Sırtınızla Aynı Hizaya Getirin
Şınav çekerken yapılan en sık hatalardan birisi de başın yere doğru düşürülmesidir. Omurganın düz açıda olmaması, hareket halindeyken başın düşmesine sebebiyet verebilir. Ancak başınızı omurganızla aynı hizaya getirerek, kolayca bu hatadan kurtulabilirsiniz. Eğer başınızı kontrol edemiyorsanız, zemin üzerinden kendinize bir nokta belirleyebilir ve her yerden uzaklaşınızda o noktaya odaklanabilirsiniz. Böylelikle hem doğru açınızı koruyacak hem de dengenizi kaybetmemiş olacaksınız.
blog.decathlon.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder