Sayfalar

29 Nisan 2020 Çarşamba

Rakipsiz İngiliz: Sir Geoff Hurst

1966’dan günümüze kırılamayan bir rekorun sahibi Sir Geoffrey Charles Hurst… Kriket sporcusu olarak başladığı kariyerine futbolcu olarak devam eden ‘Rakipsiz İngiliz’ meşhur Wembley Stadı ve ülkesinin unutulmaz isimleri arasında…

Futbol Günlükleri'nde bugün; futbolcu olmaya karar verdikten sonra İngilizlerin adeta ulusal kahramanı haline gelen bir ismi ağırlıyoruz. Wembley'de 3 yıl üst üste 3 büyük zafere ulaşan, 54 yıldır kırılamayan bir rekorun sahibi olan Rakipsiz İngiliz Geoff Hurst'ün hikayesi...



1941 doğumlu Geoff Hurst enteresan bir kariyer hikayesine sahip… Hurst, 21 yaşındayken bir kriket sporcusu olarak başlıyor kariyerine. Daha sonra futbolcu olmaya karar veriyor. Ve futbola İngilizlerin “İşçi Takımı” olarak bilinen West Ham United’ın 21 yaş altı takımında başlıyor. Aynı sezon A takıma yükseliyor. Ve sadece iki yıl sonra Wembley Stadyumu’nda takımıyla FA Cup Şampiyonluğu yaşıyor. “İşçiler”in Preston North takımını 3-2 mağlup ettiği flnalde Geoff Hurst, takımının ikinci golüne imzasını atıyor. Hurst’ün takımı, 1965’te yine Wembley’de günümüzde “Şampiyonlar Ligi” adıyla oynanan UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda Alman ekibi 1860 Münih’i 2-0 mağlup ederek kupaya uzanıyor.
Tarihteki 8. Dünya Kupası İngiltere’de
Spor otoriteleri tarafından ‘Futbolun beşiği’ olarak nitelendirilen İngiltere, tarihteki 8. Dünya Kupası’nı düzenlemek için en ciddi aday ülke konumundaydı. Öyle ki İngilizler, adaylık sürecinde iki zorlu ve iddialı ülkeyi (Batı Almanya ve İspanya) geride bırakmıştı. FIFA, 22 Ağustos 1960’da dünyanın en büyük kupasını düzenlemeye İngiltere’nin hak kazandığını İtalya’nın başkenti Roma’da ilan etmişti.



İngilizler evinde doludizgin
Goodison Park, Hillsborough, Villa Park, While City, Old Trafford ve elbette Wembley gibi dönemin şartlarının üzerinde stadyumlara sahip olan ev sahibi İngilizler kupa için oldukça iddialıydı.
16 takım, 4’erli takımlardan oluşan 4 grup ve bir kupa… Her galibiyetin 2, beraberliğin ise 1 puana tekabül ettiği turnuvada, İngiltere; Uruguay, Meksika ve Fransa ile 1. Grupta yer alıyordu.
İngiliz futbolu o yıllarda en olgun dönemlerinden birini yaşıyordu. Alf Ramsey’in takımı 4-1-3-2 düzeninde sahaya yayılıyor, Nobby Stiles’ı ilk modern “çapa” olarak kullanıyordu. Bobby Charlton’ın öncülüğünde santrforda Geoff Hurst, savunmada Bobby Moore, kalede Gordon Banks gibi lider figürler İngiltere’yi kendi evinde favori haline getiriyordu.



Turnuvaya Uruguay beraberliğiyle başlayan İngilizler, Meksika ve Fransa’yı 2-0’lık skorlarla mağlup etti ve 5 puanla grup lideri olarak bir üst tura çıktı. Peleli, Garrinchalı son şampiyon Brezilya ise Macaristan ve Portekiz’in gerisinde kalarak grup aşamasında kupaya veda ediyordu.
Adım adım kupaya
Roger Hunt ve özellikle Bobby Charlton’ın skora direkt etki eden performansıyla İngilizler çeyrek finalde Arjantin’e rakip olmuştu. Bu ikilinin üstün oyununa bu turdan itibaren takımdaki sakatlıklardan sonra şans bulan Geoff Hurst de katılacaktı. Alf Ramsey ve öğrencileri, bir hayli gergin geçen maçta Arjantin’i 78. dakikada sahneye çıkan Geoff Hurst ile saf dışı bırakarak yarı finale çıkan taraf olmuştu. Üstelik İngilizler yarı finale kadar gol yemeden gelmeyi başarmıştı. Diğer taraftan; Batı Almanya Uruguay’ı, Portekiz Kuzey Kore’yi, Sovyetler Birliği de Macaristan’ı geçerek son dört takım arasına adını yazdırmıştı.
Adım adım kupaya yürüyen İngiltere, yarı finalde Eusebiolu Portekiz ile eşleşti. Turnuvaya damgasını vuran İngilizlerin 9 numarası Bobby Charlton bu maçta da sahnedeydi. Eusebio’nun golü Portekiz’e yetmemiş, Charlton’ın attığı iki golle İngiltere finale yükselmişti.
Batı Almanya da Sovyetler Birliği’ni Haller ve Beckenbauer’in golleriyle turnuvanın dışına itti. Ve kupanın bir ucundan da Almanlar tutmuştu.


(Geoff Hurst, Bobby Moore, Martin Peters)

Geoff Hurst ve İngilizler için tarih tekerrür mü ediyor?
Wembley Stadı’nda yaklaşık 97 bin seyirci önünde oynanan dev finalde, İngiltere’nin rakibi Batı Almanya idi. Maça hızlı başlayan Almanlar, 12. dakikada Haller'in golüyle öne geçti. 18'de İngiltere Hurst ile skora denge getirdi ve ilk yarı 1-1 sona erdi. Ev sahibi İngilizler, 78. Dakikada Martin Peters ile öne geçse de, normal süre 89'da Wolfgang Weber'in karambolde attığı golle 2-2 sonuçlandı ve maç uzatmalara gitti. 1938’den sonra ilk kez bir Dünya Kupası finali uzatmalara giderken 101. dakikada Dünya Kupası tarihinin en tartışmalı golü geldi. Ceza sahası içerisinde topla buluşan Hurst’un vuruşunda top üst direğe çarpıp yerde sekti. Yan hakeme danışan İsviçreli Gottfriend Dienst golü verdi ve İngiltere, Alman futbolcuların büyük itirazları arasında 3-2 öne geçti. 120. dakikada bir kez daha sahneye çıkan Hurst, sol ayağıyla müthiş bir şut çıkardı ve maçın skorunu belirledi: 4-2. İngiltere, Batı Almanya’yı 4-2 yenerek tarihinin ilk ve tek Dünya Kupası şampiyonluğuna ulaştı.
West Ham Unitedlı Hurst bir yıl önce Wembley’de oynanan Kupa Galipleri Kupası finalinde evine boş gönderdiği Almanları bu kez de Milli Takım formasıyla aynı sonla uğurlamıştı. ‘Wembley’in uğuru’ rüştünü ispatlamış, tarih İngilizler ve Hurst için tekerrür etmişti.



Geoff Hurst, 3 yıl üst üste aynı stadyumda (Wembley) FA Cup, Kupa Galipleri Kupası ve Dünya Kupası olmak üzere 3 büyük kupayı kaldırdı. O tarihten sonra West Ham da İngiltere Milli Takımı da bir daha bu başarıyı yakalayamadı.
Top çizgiyi geçti mi?
1966'dan günümüze kadar uzanan bir tartışma... Geoff Hurst'ün 101. dakikada İngilizleri 3-2 öne geçiren golünde top çizgiyi geçti mi, geçmedi mi?



Finalin kahramanı Geoff Hurst yıllar sonra FIFA TV’ye verdiği bir röportajda o golü şöyle özetliyordu:
“Top çizginin en az bir metre ilerisindeydi. Kaleye doğru dönerek topa vurdum ve yere düştüm. Top aslında kaleci Tilkowski'nin arkasına düştü. Bu yüzden çok iyi göremedim ama o an topun çizgiyi geçtiğini bilmek, bütün hayatımdan daha değerli... Bugün hala geçtiğine inanıyorum. Ve böylece bu inanç bugün bile benimle birlikte... Takım arkadaşım Roger Hunt, kolunu kaldırıp gol diye bağırdı. O, çizgiyi geçtiğini hissetti. Ve o an yıllarca benim hafızamda kaldı. İçgüdüsel olarak iyi bir santrafor iseniz, onu yerleştirmeye çalışıyorsunuz.”
54 yıldır kırılamayan bir rekor
İngiltere’ye Dünya Kupası şampiyonluğunu getiren ‘tartışmalı’ finalde, uzun yıllar kırılamayan bir rekora imza atıldı. Finalde attığı 3 golle İngilizlerin kupaya uzanmasında deyim yerindeyse ‘aslan payı’na sahip olan Geoff Hurst, Dünya Kupası finalleri tarihinde hat-trick (3 gol) yapan ilk ve tek oyuncu olma unvanına sahip tek kişi olacaktı… Öyle ki bu rekor, o tarihten sonra oynanan 12 Dünya Kupası finalinde kırılamadı.



İşte finallerde rekora yaklaşanlar
-1938 finalinde İtalyan Colaussi ve Piola Macaristan’a,
-1954 finalinde Alman oyuncu Helmut Rahn Macaristan’a,
-1958 finalinde Brezilyalı Vava ve Pele İsveç’e,
-1978 finalinde Arjantinli Kempes Hollanda’ya,
-1998 finalinde Fransız oyuncu Zidane Brezilya’ya
-2002 finalinde ise Brezilyalı Ronaldo Nazario Almanya’ya 2 gol attı.
Ancak hiçbiri Sir Geoff Hurst’ün ‘hat-trick’ rekoruna ortak olmayı başaramadı. O, hala zirvede tek başına...
Milli takım ve kulüplerde; 610 maç 252 gol
Kariyerinin büyük bir bölümünü West Ham United formasıyla geçiren Hurst, Stoke City ve West Bromwich Albion formaları da giymiştir. Profesyonel kariyerinde futbol kulüplerinde çıktığı 561 maçta 228 gole imza atan Hurst, 1966-1972 yılları arasında 49 kez millî olmuş, bu maçlarda toplam 24 gol atmıştır.
Futbolu bıraktıktan sonra bir dönem Chelsea'de teknik direktörlük yapan 78 yaşındaki Geoff Hurst şu sıralar emekliliğin tadını çıkarıyor olmalı...


(Bobby Charlton ve Geoff Hurst)

Kaynak: Ufuk Kaplan / TRT SPOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder