Doğu Avrupa'nın köklü kulüplerinden Dinamo Zagreb, üretim becerisi, pazarlama stratejisi, bünyesinden geçen yıldızlar ve adının karıştığı skandallarla oldukça ilginç bir geçmişe sahip. "Maviler"in ilginç hikayesini sizin için derledik...
Hırvatistan Ligi'nde hem son yılların hem de tarihin en başarılı kulübü Dinamo Zagreb, kulüp kültürü ve yönetim tarzıyla dikkat çekici bir görüntü sergiliyor. Dünyada son yılların en çok kâr eden kulüpleri arasında yer alan Dinamo, kimi zaman taraftarlarıyla yaşadığı problemleri, kimi zaman uluslararası krizleri ve sıklıkla da bünyesinden geçen dünya yıldızları ile anılıyor. Hadi hep beraber, Dinamo Zagreb'i inceleyelim...
Yugoslavya devliğinden Hırvatistan hegemonyasına
1911 yılında kurulan kulüp, "Prvi Hrvatski Gradanski Sportski Klub" ismiyle faaliyetine başlamıştı. 1945-1991 yılları arasında "Dinamo" ismini kullanan kulüp, bir süre Hırvatistan adıyla yoluna devam ettikten sonra, 2000 yılında tekrar ve kalıcı olarak Dinamo ismini kullanmaya başladı.
1900'lü yılların başında, iki Dünya Savaşı arasındaki dönemin en başarılı Yugoslav takımları arasında zirvede yer alan Dinamo, siyasi değişimlere ve yeni kulüp faaliyetlerine rağmen renklerini, amblemini, kültürünü ve taraftar kitlesini korumayı başardı.
Hajduk Split, Kızılyıldız ve Partizan'la beraber Yugoslavya'nın "büyük dörtlüsü" arasına giren ekip, 1961 ve 1963 yıllarında yaşadığı Avrupa heyecanlarının ardından, 1967 senesinde Fuar Şehirleri Kupası'nı müzesine götürmeyi başardı. İkinci Dünya Savaşı'ndan Yugoslavya'nın dağılışına kadar, 4'ü lig olmak üzere toplam 12 kupanın sahibi olan ekibin daha dominant hale gelişi, Hırvatistan Ligi ile başladı.
Hırvatistan Ligi'ndeki 28 sezonda 21 şampiyonluk
1992-93 sezonunda, tarihinin ilk Hırvatistan Ligi şampiyonluğunu kazanan Dinamo, aradan 28 sezonun 21'inde mutlu sona ulaştı. 2006 yılında, efsanevi şampiyonluk serisine başlayan Maviler, bu yıldan günümüze kadar yalnızca 2016-2017 sezonunda şampiyonluğu kaybetti. Zagrep ekibi, ürettiği ve pazarladığı yıldızlarla müthiş bir sirkülasyon yakalamış durumda. Bu dönemin önemli bir bölümünde ise kulübün en üst koltuğunda Mirko Barisic oturdu.
Dinamo mazisi 53 yıl öncesine dayanıyor: Mirko Barisic
Dinamo Zagreb’in 84 yaşındaki başkanı Mirko Barisic, kulübe ilk olarak 1967 yılında adım attı. O dönem, üç yıl boyunca kulübün ikinci başkanlığını yapan Barisic, 1990 yılında başkan olarak dönmüş, bir yıllık görevinin ardından ayrılmıştı. Milenyumla birlikte tekrar bu koltuğa oturan Barisic, 21 yıldır görevini sürdürüyor.
Dinamo Zagreb, Mirko Barisic’in son başkanlık döneminde altın çağını yaşıyor. 21 yıllık periyotta 15 şampiyonluk yaşayan ekip, Hırvatistan Kupası’nı da 11 kez müzesine götürdü. Barisic ayrıca, kulüp ekonomisini ve pazar gücünü de doruk noktasına ulaştırdı. Dinamo Zagreb, bu dönemde birçok dünya yıldızını yetiştirdi, birçoğunu da geliştirerek Avrupa futboluna sundu.
Yıldızlar geçidi Dinamo
Hırvatistan’ın köklü ekibi, 2000’li yıllarda pek çok dünya yıldızına forma giydirdi. Kaliteli akademisinin yanında, son dönemde gözlemcilik ağını da genişleten kulüp, Hırvat milli takımına harika bir çekirdek sunuyor.
Yolu Dinamo’dan geçmiş yıldızlar arasına Luka Modric, Mateo Kovacic, Mario Mandzukic, Dejan Lovren, Vedran Corluka, Marko Pjaca, Niko Kranjcar, Igor Biscan, Milan Badelj, Ivica Olic, Andrej Kramaric, Mark Viduka, Tin Jedvaj, Sime Vrsaljko ve Marcelo Brozovic gibi pek çok ismi ekleyebiliriz. Dinamo, yakın tarihte bu yıldızların arasına Dani Olmo, Filip Benkovic, Nikola Moro ve Josko Gvardiol gibi büyük potansiyeli de ekledi.
Yolu Dinamo'dan geçip Süper Lig'e gelen isimler
Hırvat devinin yolundan, Süper Lig’e damga vurmuş pek çok isim de geçti. Beşiktaş formasını terleten Domagoj Vida, Avrupa sahnesine Dinamo Zagreb ile adım atmıştı. Gordon Schildenfeld, Stjepan Tomas, Jerko Leko, Junior Fernandes, Hrvoje Cale, Armin Hodzic, Emir Dilaver gibi Süper Lig’in pek çok önemli oyuncusu, geçmişte Dinamo Zagreb formasını terletti.
21. yüzyılın en çok kâr eden takımlarından biri
Mirko Barisic başkanlığında girdiği 21. yüzyılda Dinamo, transferde dünyanın en çok kâr eden 9. kulübü konumunda yer alıyor.
Benfica ve Porto’nun başı çektiği listede Ajax, Lille, Udinese ve Sporting’in yanında, Güney Amerika’nın River Plate ve Santos takımlarının arkasında gelen Dinamo, son 20 yılda tam 245 milyon euro kâr etmeyi başardı. Bu başarısıyla, dünyanın pek çok futbol devi ve harika akademisini ardında bırakan ekip, yalnızca iyi oyuncu yetiştirme konusunda değil, elindeki yetenekleri pazarlama alanında da maharetli.
Beklentiyi karşılayamayanlar da var
Dinamo’nun kapısından Avrupa’ya açılan her futbolcu, futbolun büyük yıldızları arasında yer almadı. Mavi-beyazlılar, bünyesindeki bazı potansiyellerin sunumunda “abartı” yapmış olabilir. Dünya futboluna “Yeni Messi” olarak girmesine rağmen yıllardır beklenen patlamayı yapamayan Alen Halilovic ve futbol tarihine geçecek 10 numara meziyetleri olduğu ifade edilen Ante Coric, bu şablona örnek sayılabilir.
Dinamo’da ayrıca, genç yaşta kulüp bünyesine katılan kaleci Dominik Livakovic ve orta saha oyuncusu Lovro Majer hakkında da hemen her yaz döneminde transfer dedikoduları çıkıyor.
Olay adam: Zdravko Mamic
Dinamo Zagreb’te uzun yıllar yöneticilik yapan Zdravko Mamic, hem kendisini hem de kulübü pek çok skandalın içine dahil etmişti. Henüz gençlik yıllarında, Dinamo’nun taraftar gruplarından “Bad Blue Boys” ile yakınlık kuran Mamic, 2000'li yılların başında kulüp bünyesine katıldı. 13 yıl boyunca kulüpte görevini sürdüren yönetici, ilerleyen yıllarda taraftar gruplarının nefretini kazanacaktı.
Zdravko Mamic ile gazetecilerin arasının kötü oluşu, ülkede herkesçe bilinen bir gerçek. Hırvat kaynaklarına göre Mamic, pek çok kez gazetecilere yönelik şiddet eylemlerine karışmış, onları tehdit etmiş ya da kaba yorumlarda bulunmuştu. 2011 yılında düzenlediği bir basın toplantısı, “Bad Blue Boys” grubu tarafından basıldı ve grup, Mamic’i yöneticilik biçimi hakkında suçladı. Mamic, 2013 yılında bir radyo programında, Hırvatistan Spor, Bilim ve Eğitim Bakanı Zeljko Jovanovic’e sözlü saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.
Geçmişte, şirket operasyonlarıyla devlet bütçesine zarar vermek ile de suçlanan Mamic, 2017 yılında, bir diğer uyruğu olan Bosna Hersek ziyareti esnasında bacağından vuruldu.
Mamic davaları: Modric, Lovren ve Eduardo
2009 yılında, Shakhtar ve Arsenal’da da izlediğimiz eski Dinamo Zagreb yıldızı Eduardo, Zdravko Mamic’i mahkemeye verdi. Davanın sebebi, Eduardo’nun transferlerinde yapılan anlaşmalar gereği, kariyeri boyunca aldığı maaşın yarısını Mamic ailesine ödeyecek olmasıydı. Beş yıllık süreç sonunda Eduardo, davayı kazandı ve Zdravko Mamic cezaya çarptırıldı.
Haziran 2018’de Zdravko Mamic, Luka Modric ve Dejan Lovren’in satışlarında dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle dava edildi. Mahkemede suçlu bulunduktan sonra kendisi 6.5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, kardeşi Zoran hakkında da soruşturma başlatıldı. Zdravko ve Zoran Mamic ile eski yönetici Damir Vrbanovic, usulsüz para transferi ve vergi kaçakçılığı suçlarından yargılandı.
Zdravko Mamic, mahkemeden bir gün önce sınırı geçerek Bosna-Hersek’e kaçtı ve bir daha Hırvatistan’a dönmeyeceğini açıkladı. ’Olay adam’ın kardeşi Zoran Mamic ise, 7 Temmuz tarihinden bu yana Dinamo Zagreb’in teknik direktörlüğünü yapıyor.
Kaynak : TRT SPOR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder