Basketbol Süper Ligi’nde bir “rotasyon” oyuncusuyken, THY Avrupa Ligi’nde yarı finalin yıldızına dönüşüyorsunuz... Sertaç Şanlı, kısa zamanda gösterdiği gelişimle tüm sporcular için örnek teşkil ediyor.
Genç yaş gruplarında Efes bünyesinde yer alan, Pınar Karşıyaka ve Türk Telekom’da gelişimini sürdüren Sertaç Şanlı, en üst seviyede ilk deneyimlerini Galatasaray’da yaşamıştı.
Sertaç, üç yıl formasını giydiği sarı-kırmızılı ekipte ortalama 8 dakika sahada kalıyor, ağırlıklı olarak pozisyonunun üçüncü uzunu olarak tercih ediliyordu.
Şampiyonluk yaşadığı 2012-2013 sezonunda ilk kez Ergin Ataman’la çalışma fırsatı yakalayan Sertaç, sezon sonunda takımdan ayrıldı.
Gaziantep’te de benzer rol ve dakika dağılımıyla görev yapan genç oyuncu, Basketbol Süper Ligi’ndeki dördüncü sezonunda ilk kez çift haneli sayılara ulaşmış, Trabzonspor potasına gönderdiği 10 sayıyla ‘kariyer rekoru’ kırmıştı.
Sertaç’ın kariyerinde, aldığı rol itibarıyla ilk önemli adım, bir yıllık Uşak Sportif macerasında atıldı. Ortalama 13 dakikanın üzerinde süre aldığı sezonda, yine bir Trabzonspor maçında kariyer rekorunu geliştiren ve 21 sayı kaydeden başarılı basketbolcu, bordo-mavili ekibe karşı gösterdiği etkileyici performanslar ışığında 2015 yazında Trabzonspor’a transfer oldu.
Kariyerinde ilk büyük sıçrama: Ufuk Sarıca ve Beşiktaş
Trabzonspor’la inişli-çıkışlı başlayan sezonun sonunda vites yükselten Sertaç, 2016 yazında Beşiktaş’a transfer oldu.
Başantrenörlük görevine Ufuk Sarıca’yı getiren ve hedef büyüten, o sezon Basketbol Süper Ligi’nde final oynayan siyah-beyazlı ekipte Sertaç Şanlı, sezonun en önemli kazanımlarından biri haline geldi.
Vladimir Stimac’la beraber pota altında gösterdiği performansla fark yaratan tecrübeli basketbolcu, portföyüne eklediği ve geliştirdiği orta mesafe şutlarının yanında, çember çevresinde de daha etkili olmayı başardı.
İkinci sezonunda zaman zaman ilk 5’e yerleşen ve neredeyse 20 dakika ortalama yakalayan Sertaç, dört maçta 20 sayı barajını aştı. İki sezonluk istikrarlı ve sürekli yukarı ivmelenen grafiği, tecrübeli pivotu Milli Takım’a yükseltirken, Anadolu Efes macerası da aynı dönemde başladı.
Olgunluk dönemi: Yeniden Ergin Ataman ve Efes
2018-2019 sezonunda Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon olan ve THY Avrupa Ligi’ni ikinci sırada tamamlayan Anadolu Efes’te, yerli rotasyonunun önemli isimlerinin başında Sertaç Şanlı geldi.
Ligde pek çok maçta takımı adına boyalı alanda fark yaratan, Sakarya karşısında kariyerinin belki de o döneme kadar en etkileyici oyununu oynayan Sertaç, lacivert-beyazlıların vazgeçilmezleri arasında yerini aldı.
Pandemi nedeniyle tamamlanamayan 2019-2020 sezonunda da benzer grafik çizen Milli basketbolcu, bir yıl öncesinden farklı olarak THY Avrupa Ligi’nde de rotasyonun önemli ölçüde süre alan isimlerinden biri haline geldi.
Tecrübeli oyuncu, sezonun belli bölümlerinde, kağıt üzerinde Tibor Pleiss’a çizilen rolü giyerek Alman pivottan beklenen katkıyı sağlama başarısı gösterdi.
Tornike Shengelia’nın kabusu oldu
Tornike Shengelia, yıllardır THY Avrupa Ligi’nin ‘özel’ uzunları arasında üst sıralarda yer alıyor.
Gürcü oyuncu ve Sertaç’ın ilk büyük düellosu, 2019-2020 sezonunda yaşanmıştı. O dönem Baskonia forması giyen Shengelia, Anadolu Efes potasına 20 sayı bırakmasına rağmen mağlubiyete engel olamamıştı.
Başta Larkin olmak üzere pek çok oyuncusunun yıldızlaştığı maçta temsilcimiz Anadolu Efes adına belki de en özel performans Sertaç Şanlı’dan gelmişti. Milli oyuncu, 9 atışının hiçbirini kaçırmadan müsabakayı 18 sayıyla tamamladı ve galibiyette önemli rol oynadı.
İki uzun, son olarak 2020-2021 sezonu dörtlü finalinin ilk ayağında, Anadolu Efes ile CSKA Moskova arasında oynanan müsabakada gündeme oturdu. Rakibini 89-86 mağlup ederek şampiyonluk maçında boy göstermeye hak kazanan temsilcimizde, Shengelia ile girdiği düellonun galibi bir kez daha Sertaç Şanlı oldu.
Sertaç, 19 sayı, 8 ribaunt ve 3 blokluk mükemmel performansında, Shengelia’yı istatistik tablosunda neredeyse ikiye katladı ve Gürcü oyuncunun pota altındaki etkinliğini bitirdi.
Gelişimin yaşı ve sınırı yok
Sertaç Şanlı, pek çok genç sporcu ve sporcu adayı için örnek bir model.
25 yaşına geldiğinde, Basketbol Süper Ligi’nde play-off ya da ligde kalma mücadelesi veren takımların rotasyonunda 10 dakika süre alan bir oyuncuyken, yalnızca 4 yıl sonra takımını THY Avrupa Ligi’nde finale götüren “X faktör” olmayı başardı.
Milli yıldız, bu dönem içerisinde pozisyon bilgisini, pota altı ve ters eşleşme savunmasını ve ribaunt sezgilerini oldukça geliştirdi. Bileğinin yatkın olduğu orta mesafe şutlarını daha sık kullanan Sertaç, ikili oyunlarda da büyük bir hücum silahı haline geldi.
Sertaç Şanlı’nın kat ettiği gelişim bunlarla sınırlı değil. Ergin Ataman’la çalışan pek çok oyuncuda olduğu gibi, Milli uzunun da dış atışları güçlü bir tehdit haline geldi.
Bu yıla kadar, THY Avrupa Ligi kariyer toplamında sadece 8 üç sayılık atış deneyen Sertaç, 2020-2021 sezonunda bu sayıyı 40’a çıkarttı. Üstelik, pozisyonunda oynayan oyuncuların çoğunu geride bırakacak şekilde %37.5 gibi bir isabet oranı yakaladı.
Sertaç, Milli Takım’da da harika bir oyun ortaya koyuyor. Avrupa Basketbol Şampiyonası Elemeleri’ni neredeyse 14 sayı ortalamayla tamamlayan yıldız oyuncu, Alperen Şengün’le birlikte pota altına adeta hükmetti.
Türkiye’de spora ilgi ve sporcu sayısı artarken, gençler için ‘rol model’ ihtiyacı da kendini belli ediyor. Sertaç Şanlı, kariyerinin ortalarında yakaladığı ivme ve gelişimiyle Avrupa’nın fark yaratan oyuncularından birine dönüşerek bu ihtiyaca hitap etmeyi başardı.
Kaynak : Alperen Doğan / TRT SPOR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder