Hijyen Kuralları! Doğa Olmadan Spor Olmaz!
Doğa sporları (performans odaklı ya da sportif/keyif kampçılığı, trekking, hiking), kendinle ve dünyayla baş başa kaldığın, sınırları zorladığın ve hem fiziğini hem de yaşam felsefeni geliştirdiğin etkinlikler arasında ilk sıralarda yer alır. Bu sebeple de pek çok sporcu, doğayla mücadeleye girdiği sportif aktivitelerden büyük keyif alır. Doğa sporlarıyla ilgilenirken doğaya zarar vermemek ve çevre kirliliğine yol açmamak için de dikkatli olman gerekir. İşte tam bu noktada sportif aktivitelerde ve sonrasında hijyen kuralları konusuna gereken önemli vermek oldukça önemli!
Şimdi istersen doğada spor yaparken dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları nelermiş beraber inceleyelim!
Kamp, Trekking ve Hiking için Hijyen Kuralları
Doğa içinde en fazla vakit geçirdiğin etkinlikler arasında yer alan kamp, trekking ve hiking etkinliklerinde dikkatli olmazsan hem kendi sağlığına hem de doğaya zarar vermen son derece olasıdır. Bu sebeple de doğa içinde geçirdiğin süre boyunca hem kişisel hijyenine hem de doğanın temizliğine büyük önem vermen gerekir. Bu spor dallarıyla ilgilenirken aşağıdaki kuralları uygulayabilir ve hijyen sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsin.
- Kamp, trekking ve hiking etkinlikleri boyunca doğa içinde ne kadar zaman geçirirsen tüketmen gereken yiyecek ve içecek miktarı da o kadar artar. Tükettiğin gıdaların büyük kısmı ise ardında iz bırakır. Spor etkinlikleri için yanında götürdüğün konserve, kutu içecek, protein barı gibi yiyecek ve içeceklerin atıkları için mutlaka doğaya duyarlı çöp poşetleri kullanman önerilir. Etkinliğin boyunca çöplerini poşetlerde biriktirebilir ve etkinlik sonunda çöplerini güvenli noktalara bırakabilirsin.
- Kamp, trekking ve hiking gibi spor dallarıyla ilgilenirken doğru ekipmanı tercih etmen de çevreye zarar vermemen açısından son derece önemlidir. İlgilendiğin spor türü için özel olarak üretilmiş ayakkabı, kıyafet ve aksesuarları tercih ederek arkanda doğaya zararlı izler bırakmaktan kurtulabilirsin.
- Doğada sportif aktiviteler yaparken çamur, kirli su, diğer sporcuların atıkları gibi pek çok maddeye temas edebilirsin. Bu maddelerin sağlığına zarar vermemesi için kendi hijyenine de özen göstermen önerilir. Doğada geçirdiğin süre boyunca dezenfektan özellikli ürünler kullanarak sağlığını koruyabilirsin.
- Spor etkinliğinden sonra doğada geçirdiğin süre boyunca kullandığın kıyafet, eşya, ekipman ve aksesuarları detaylı bir şekilde temizleyerek hijyen seviyeni artırabilirsin.
Bisiklet Yarışları Sırasında Dikkat Etmen Gerekenler
Bisiklet, karbon ayak izi bırakmaması sayesinde son derece doğa dostu kabul edilir. Yine de bisiklet yarışlarına katılırken çevreye ve kendine zarar vermemek için çeşitli detayları göz önünde bulundurmanda yarar vardır. İlk olarak dikkat etmen gereken noktaların başında ise kişisel atıklarını kontrol altında tutmak gelir. Yarışlarda ya da antrenmanlarda tükettiğin gıdaların atıklarını forma ceplerinde saklayabilir ya da antrenman çantanda depolayabilir, daha sonra geri dönüşüm kutularına atabilirsin.
Etkinlik için kurulan parkurları daima temiz ve düzenli tutabilir, parkur işaretlemelerini yarış sonrasında organizasyon görevlisi arkadaşlara yardım ederek toplayıp zararlı maddelerin doğaya karışmasını önleyebilirsin.
Bir diğer nokta; yarışlarda cp masalarını temiz kullanmak ve yarış sonrası masa etrafının hijyenine de dikkat etmek çok önemli. Bilhassa yarış sırasında yarışmacılara zaman kaybettirmemek adına hızlı hareket eden organizasyon görevlisi arkadaşların yarış sonrası ya da yarış esnasında müsait anlarda çevre temizliğine dikkat etmesi oldukça önemlidir.
Koşu Yarışlarında Çevre Temizliğini Sağlama Yolları
En sevilen doğa sporları arasında yer alan koşu yarışları doğa açısından en zararsız etkinlikler arasında bulunur. Koşu yaparken hijyen kuralları konusunda bilinçli olmak, boyaları ya da kimyasal katkıları ile doğaya zarar veren ekipmanlardan kaçınman ve kişisel atıklarını doğaya bırakmaman çevreyi koruman için yeterlidir. Bu noktada yarış etkinliğinin doğada bırakacağı izlere de dikkat etmen gerekir.
Bisiklet yarışlarında olduğu gibi cp masalarının daima hijyenik ve temiz tutulmasını sağlayarak organizasyonun doğaya zarar vermesini önleyebilir ve görevli arkadaşlara destek olabilirsin. Yarış parkurundaki start ve finish noktalarını organizasyon boyunca temiz tutarak ve etkinlikte kullanılan bayrak, lastik, ip gibi malzemelerin kontrolsüz bir şekilde etrafa saçılmasının önüne geçebilirsin. Yarış sonrasında doğayı bulduğun gibi bıraktığından emin olarak etkinliğin çevre hijyeni açısından güvenli geçmesini sağlayabilir ve spor yaparken doğayı da koruyabilirsin.
Sağlıkla ve sporla kal!
blog.decathlon.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder