5 Haziran 2020 Cuma

Dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu Merih Demiral

Juventus'ta oynayan milli futbolcumuz Merih Demiral, iklim değişikliğine dikkat çekti. Tüm karbon ayak izini sıfırlamak için mücadele eden uluslararası bir vakfa destek veren Merih, bu katkısıyla dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu oldu.

Yeşil sahalardaki başarısı kadar yaptığı yardımlar ve katıldığı sosyal sosyal sorumluluk projeleriyle de alkış toplayan Merih Demiral, bu kez iklim değişikliğine dikkat çekti.

Mill futbolcu, hayatı boyunca oluşturduğu tüm karbon ayak izini sıfırlamak için iklim değişikliği ile mücadele eden uluslararası bir vakfın (Worldview Impact Foundation’ın Ecofriend Platformu) projesine destek verdi. 

İlk sıfır karbon futbolcu oldu

Vakıf da Merih Demiral'ın bu anlamlı hareketini karşılıksız bırakmadı ve ekvator kuşağında 17°07'42.6"N 94°29'24.5"E konumunda bulunan ormana Merih Demiral’ın adını verdi.

Projeye verdiği destekle hayatı boyunca oluşturduğu tüm karbon ayak izlerini sıfırlayan Merih, bu desteğiyle dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu olmayı başardı.

"Gelecek yıllarda daha temiz bir dünyada yaşayacağımıza olan inancımız arttı" 

Konuyla iligil açıklama yapan milli futbolcumuz, koronavirüs salgınında hayat kötüye giderken dünyanın kendini yenileme fırsatı bulduğunu belirtti.

Merih Demiral, "İklim değişikliğinin hız kazandığı son senelerde insanlık bu tehlikenin yeterince farkında değildi, ancak COVID-19 krizi ile birlikte insanlar için hayat kötüye giderken dünya ise kendini yenilemeye fırsat buldu. Bu gelişim insanlarda iklim değişikliğine olan farkındalığın artmasına sebep olurken aslında bizim için kötü gözüken COVID-19 krizi sonrasında gelecek yıllarda daha temiz bir dünyada yaşayacağımıza olan inancımız arttı" dedi.

"İklim değişikliğine karşı asıl mücadeleyi ekvator kuşağında yaşayanlar veriyorlar"

Demiral, pandemi sürecinde doğanın zarar görmediği için kendini yenilemeye başladığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Mücadele etmek benim tutkum, ancak şu an sahada mücadele edemiyorum. Ve ben pandemi sürecinde gördüm ki Venedik’teki kuğular, boğazdaki yunuslar, biz evde oturup doğaya zarar veremediğimiz için kendini tamir etmeye başlayan doğanın birer mucizesi gibi gözüküyorlar. Biz sahalarda mücadele veriyoruz ama iklim değişikliğine karşı asıl mücadeleyi ekvator kuşağında yaşayanlar veriyorlar. Onların en büyük yardımcısı da Mangrov ağaçları." 

"Sahada verdiğim mücadelenin aynısını iklim değişikliği için de vermeye karar verdim"

Oluşturduğu ormanla dünyanın akciğerlerine gerekli desteği vererek farkındalık oluşturmak istediğini söyleyen milli futbolcu, "Mangrov ağaçları iklim değişikliği ile mücadelenin ana aktörlerinden biri. Sahada verdiğim mücadelenin aynısını iklim değişikliği için de vermeye karar verdim. Bu yüzden oradaki ekosistemin gelişmesine destek olmak amacıyla Birleşmiş Milletler desteğiyle Myanmar’da nobel ödüllü Thor Heyerdahl adına yapılmış olan Thor Heyerdahl Climate Park’ta kendi ormanımı oluşturdum ve dünyanın akciğerlerine gerekli desteği vererek herkesin aynısını yapması için farkındalık sağlamak istedim. Çünkü Mangrov ağaçları Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içerisindeki 6 amacı aynı anda gerçekleştirerek dünyaya çok büyük katkı sağlıyorlar. Biliyorsunuz ki pandemi sebebiyle takvimlerimiz belirsiz, ancak takvimim uygun olduğu zamanda ekibim ve projeye destek verenler ile birlikte orada sürpriz bir organizasyon düzenlemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Doğadan aldıklarımızı doğaya geri verelim"

Bunu yapan ilk futbolcu olduğunu ve diğer arkadaşlarına öncülük etmek istediğini belirten Merih, sözlerini şöyle noktaladı:

"Benim istediğim tüm insanların bir eşya alırken bile doğadaki ne kadar temiz suyu kirlettiklerini bilmeleri. Eşya almayalım demiyorum ama doğadan aldıklarımızı doğaya geri verelim istiyorum. Bunun da en güzel yolu, attığımız her adımda ürettiğimiz karbonun bilincinde olmak. Ben bu vesileyle hayatım boyunca harcadığım bütün karbonu sıfırlıyorum. Bunu yapan ilk futbolcu olarak da diğer arkadaşlarımın bu sürece dahil olmaları adına öncülük yapmak istiyorum. Son olarak bilmeliyiz ki belki harcadığımız tüm karbonu sıfırlayamayabiliriz, ama azaltabiliriz. Hepimiz kendi geleceğimizin kahramanı olabiliriz!"

İklim değişikliği ile mücadelede kritik rol oynayan ekvator kuşağının 32° Kuzey ve 38° Güney enlemleri arasında yer alan en önemli iklim parklarından Thor Heyerdahl Climate Park’ta 2015’ten bu yana Birleşmiş Milletler Çevre Programı desteği ile 9 milyon Mangrov ağacı dikildi. Hedef ise 10 sene içerisinde 1 milyar Mangrov ağacı dikmek.

"Karbon Ayak İzi", küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen, sera etkisine yol açan gazların oluşumuna neden olan ve fosil yakıtların kullanımıyla atmosfere yayılan karbondioksit salınımının dünyaya bıraktıkları zarar anlamına geliyor.

Kaynak: TRT SPOR, DHA

0 yorum :

Yorum Gönder