Keçiörengücü'nü rakip yarı alandaki başarılı pas yüzdesi ve kendi sahasındaki pas bağlantılarında merkez oyuncusunu kalecisi Metin Uçar olarak kullanması bu sezon herkesten farklı kıldı.
Geçen sezonu 2. Lig şampiyonu olarak tamamlayan Keçiörengücü bu sezon da TFF 1. Lig'i 8. sırada bitirdi. Ligin ekonomik olarak en dar kadrosuna sahip olmalarına karşın parametrelere bakıldığında birçok açıdan ligin en iyisi olması başardılar. Verileri incelediğimizde ligin rakip 3. bölgesinde en çok başarılı pas yapan, kendi sahasında en az top kaybı yapan (ikinci) ve en ilginci de kalecisi en çok başarılı pas yüzdesine sahip takımını görüyoruz. Özellikle kaleciyi oyuna katma konusunda Avrupa'da, Leverkusen'den sonra en iyi istatistiğe sahipler. Keçirörengücü kalecisi Metin Uçar, Ümraniyespor'la oynanan maçta eşsiz bir istatistiğe imza atarak sahanın en çok isabetli pas yapan oyuncusu olmayı başardı. Anlayacağınız bu mütevazi Ankara takımı futbola dair dikkate değer işler yapmaya çalışmıştı bu sezon...Bu köşede sadece saha içini konuşmaya çalışıyoruz. Abdullah Avcı, Yalçın Koşukavak ve Ömer Erdoğan gibi değerli konuklarımız oldu. Hepsiyle 105'e 68'in içinde yaptıklarını, yapmaya çalıştıklarını konuştuk. Keçiörengücü'nün 2 sezondur yaptıkları da tabii ki dikkatimizden kaçmadı. Biz de bu ekibin henüz 41 yaşındaki teknik adamı Serkan Özbalta'nın kapısını çaldık ve merak ettiklerimizi sorduk. Uzun yıllardır Keçirören'de olan ve 2018'in Mart ayından bu yana A takımı çalıştıran genç hoca, verdiği cevaplarla takip edilmeye değer bir futbol adamı olduğunu gösterdi. Keyifli okumalar...
Geçen sezon 2. Lig'de sadece 4 yenilgi, bunlardan 2'si de ilk 4 hafta içinde. Yani kalan 30 haftada sadece 2 yenilgi... O 2 yenilgi de 1-0 ve goller 80'den sonra biri kendi kalenize, diğeri penaltıdan. Bu sene TFF 1. Lig ilk seneniz ve play-off'tan 6 puan uzakta, lig 8.'liği... 2 senede oldukça başarılı bir futbol tablosu çizdiniz. Serkan Özbalta'yı başarılı kılan faktörler neler, kendinizi bu süreçte nasıl anlatırsınız?
Bu şekilde detaylarla ilgilenen spor adamlarını görmek kendi adıma mutluluk verici öncelikle bunun için teşekkür ederim. Aktif futbolculuk zamanlarımda kurgusunu kafamda planlayıp hayata aktarmak adına doğru zamanı beklediğim hedeflerimle paralel olan bir projeydi bu. Bu süreci; cesur oyun olgusunu sistematik bir biçimde işin matematiksel boyutunu da hesaba katarak yola çıktığım bir süreç olarak tanımlayabilirim.
"Savunma seni yenilmez yapar fakat kazanmak istiyorsan saldırmalısın"
Tabloya baktığımızda ilk 8 hafta yenilgi almadınız ancak maçlarınız da genelde 0-0, 1-0, 1-1 bitti. Dışarıdan bakınca bu sizi 'defansif' bir teknik adam olarak gösterebilir. Ligin en az gol yiyen takımısınız. Ama 'defans futbolu' dediğimiz şeyi herkes kalenin önüne otobüs çekmek zanneder. Oysa Guardiola bile sezon öncesi kampının neredeyse yarısını defans çalışmalarına ayırıyor. Size göre 'defans futbolu' nedir?
Bu sorunun cevabı aslında oynadığımız oyunda bulunuyor. Çünkü maçlarımızı yakından takip edenler şunu biliyor olacak ki; topla oynayan ve bu alanda lig datalarına bakıldığında en verimli olan takımız. Oyun oynadığımız için savunma yaptığımız süreler de azalıyor. Bu sezonki skorlara bakarak konuşulduğu için bu sezon gol bölgelerinde skor üretmek dışında ligdeki en iyi işleri biz yaptık. Yani söylemek istediğim şu; futbol topu oyunun silahı ise ve bu silah sizdeyse kendinizi savunmak durumunda kalmıyorsunuz. Savunmanın önemi kaçınılmaz fakat sevdiğim bir Çin atasözü der ki; "Savunma seni yenilmez yapar fakat kazanmak istiyorsan saldırmalısın."
Aslında takımınız ofansif olarak da dikkat çekiyor. 34 defa ile bir maçta en fazla rakip ceza alanına giren takımsınız ancak o Menemenspor maçını son dakika golüyle kazanabildiniz. Bu gibi bitiricilik problemi yaşanan durumlarda bir teknik adam gerek idmanlarda, gerekse oyun sırasında nasıl çözümler üretebilir?
Az önceki soruda anlatmak istediğim konu buydu aslında. Öncelikle sezon öncesi o bölge oyuncuları için çok detaylı süzgeç hazırlamamız gerek. Onun dışında elimizdeki oyuncu grubuyla ilgili tekrar metodunu ve oyuncu konsantresini üst seviyeye çıkarıp her maç bunu korumamız gerekiyor.
Keçiörengücü takımı deyince asıl konuşulması gereken konulardan biri ve belki de en önemlisi pas futbolu. 3. bölgede en fazla isabetli pas yapan takımsınız...
Dünya futbolu pas oyununda, Johan Cruyf’un Barcelonası ile yeni bir kimlik kazandı ve Guardiola ile süren tiki–taka ile devam etti. O dönemden günümüze kadar Avrupa’nın önde gelen başarılı teknik adamların sırları özgün olmaları. Güncel oyunda en önemlisi sistem kimliği. Bir başkasının elbisesini kendi üstümüze giydiğimizde hayal ettiğimiz gibi olmayabilir. Fakat üstümüze uygun elbisenin tasarım kısmına kafa yorarsak istediğimiz sonucu elde edebiliriz. Tabi bunun için birçok etmeni bir araya getirip ve koordineyi sağlamanız gerek.
"Futbolda somut sayıların verimliliğine inanıyorum"
Hocam dünyada bir 'kaleci-oyuncu' meselesi var... Siz de Leverkusen'den sonra kalecisi en çok pas ortalamasına sahip takımsınız. Bu çok kolay bir iş değil. Hem uygulamak hem de oyuncuyu buna ikna etmek zor...
Bu tarz detaylardaki oyuncunun inanma kısmı maçtaki performansıyla paralel oluyor. Biz elimizden geldiğince oyuncunun kendi potansiyelini antrenmanlarla ve video analizlerle destekleyip gelişimine katkı sağlıyoruz. Kaleci, pas oyununun en önemli parçalarından biri haline geldi. Çünkü aktif kullandığınızda rakibe 11v10 sayısal anlamda üstünlük sağlıyorsunuz. Metin’in bu meziyetini, pozitif anlamda oyun kurgumuza uygunluğunu sağlayıp başarılı olduğumuzu düşünüyorum.
Siz pek alışık olmadığımız bir şekilde işinizi matematiksel bir yöntemle yapıyorsunuz. Pandemi sürecinde oyuncuların geri dönüşüyle ilgili yaptığınız bilimsel açıklamalar ve sahadaki pas yüzdelerini, oyuncuların pozisyon almalarındaki santimetrelerin bile etkilediğini vurgulayan sözlerinizle farklı bir profil çiziyorsunuz. Futbolun matematiği sizin için ne ifade ediyor? Bu konuda nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?
Futbolda somut sayıların verimliliğine inanıyorum. Matematikte kombinasyonlar sınırsızdır. Her maç için pas-pres-hücum-savunma gibi detayların kombinasyonunu sağladığımızda doğru sonuç beklentisini arttırmış oluyorsunuz. Bu da yaptığımız işin en keyifli kısmı diye düşünüyorum. Hücumda pas açıları oluşturmanın sayısal olarak çoğalmayla direkt bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Oyuncuların hareketliliğini ve pas opsiyonu oluşturmalarının temeli pas açısına dayanıyor. Her oyuncu kendi mevkisindeki doğru açıyı yakaladığında oyun içinde oyun oynayabiliyor. Bu yüzden futbolun bir matematiği olduğuna inanıyorum.
"Uzun vadede kendimi İngiltere Premier Ligi’nde hayal ediyorum..."
Dünya futbolunda hangi takımlar ve teknik adamlar dikkatinizi çekiyor?
Dünya futbolunu yakından takip ediyorum. Şüphesiz taraflı tarafsız Avrupa’nın en ilgi çeken takımı Gian Piero Gasperi’nin Atalantası. Farklı şeyler deniyorlar ve mütevazi kadrolarıyla başarıyı yakalamış durumdalar. Burada ortak nokta aslında bu yılki takımımızda ve Atalanta'da oyuncuların sisteme olan aidiyetleri ve sistemle beraber büyümüş olmaları. Bunu görmek işime olan inancımı perçinliyor.
Son olarak kendinizi orta ve uzun vadede hangi noktalarda görmeyi hayal ediyorsunuz hocam?
Nerede olursam olayım bulunduğum yere göre çalışmıyorum. Yapı olarak her zaman inançlı bir şekilde yaşadığım olumsuzlukları, en iyiye giderken geçmem gereken sınavlarım olarak düşünüyorum. Uzun vadeli bir kariyer planlamasında kendimi İngiltere Premier Ligi’nde hayal ediyorum...
Kaynak: Serkan Akkoyun / TRT SPOR
0 yorum :
Yorum Gönder