BBC Türkçe, geçtiğimiz günlerde korsan yayın ile ilgili bir özel habere imza attı. Mehmet Demirkol, Mustafa Taha ve Digiturk Hukuk Baş Müşaviri Onur Günel’in görüşlerini alan BBC Türkçe, “korsan yayınlar neden önlenemiyor?” sorusuna yanıt aradı.
Türkiye’de ve dünyanın büyük bir bölümünde korsan yayın ciddi bir problem. Türkiye Süper Lig yayıncısı beIN Sports başta olmak üzere birçok kurum da bedava maç izleme sitelerinden şikayetçi.
Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe, “korsan yayın neden önlenemiyor?” sorusuna yanıtlar aradığı bir haber yayımladı. BBC Türkçe Youtube kanalında Mehmet Demirkol, Mustafa Taha ve Digitürk Hukuk Baş Müşaviri Onur Günel’in görüşleri alındı.
Digiturk’un 1 Numaralı Rakibi İllegal Yayıncılar
Digiturk Hukuk Baş Müşaviri Onur Günel, Digiturk’un 1 numaralı rakibinin illegal yayıncılar olduğunu belirtti. Günel’in yaptığı açıklamalar şu şekildeydi:
"Digiturk’un 1 numaralı rakibi aslında illegal yayıncılar. Bu oran Türkiye’de çok yüksek. Özetleyecek olursak 2 kişiden 1’i illegal izliyor diyebiliriz. Aslında yayıncılık açısından çok pozitif bir 5 yıl oldu. Halen çok fazla fırsat olduğunu görüyoruz ama bir yandan da bu maksimum faydaya ulaşmamızı engelleyen bazı faktörler var. Pandeminin getirdiği zorluklar ve Türkiye’deki döviz kuru süreci olumsuz etkiledi. Bununla birlikte illegal yayıncılar daha ciddi ele alınsa istenen noktaya geleceğiz. En az yıllık 500 milyon TL zararımız var. Burada devletin de vergi kaybı bulunuyor."
Fiyat konusuna da değinen Günel, aslında kârlı bir yapının olmadığını, önceliklerinin erişilebilirlik olduğunu savundu. Ayrıca ihale rakamlarının tam korunma hesaba katılarak yapıldığını ve korsan yayın oldukça rakamların aşağı düşeceğini belirtti.
Mustafa Taha: "Fiyat Pahalı Eleştirilerine Katılmıyorum"
Görüşü alınan spor yazarlarından biri de Mustafa Taha’ydı. Pay TV’nin Türkiye’de hayata girişinden başlayarak birçok konuya değinen Taha’nın görüşleri şu şekildeydi:
"1990 yılından önce ne yayın anlaşmaları ne de düzenli maç yayınları oluyordu. 1990’dan itibaren Pay TV dediğimiz şifreli veya paralı kanallar dünyada yayıldı. Spor yayıncılığı da bu tarihten itibaren Pay TV’ye kaydı. Türkiye özelinde konuşursak 1996’ya kadar biz Pay TV neydi bilmiyorduk. CINE 5 ile birlikte ihale yapılmaya başlandı. 90’larda para kazanma amaçlı yapılan futbol yayıncılığı günümüzde şirketlerin para kazanmadığı, daha az nasıl zarar edebileceğini düşündüğü bir sektör durumuna geldi. "
Fiyat konusuna da değinen Mustafa Taha şöyle devam etti:
"Fiyat eleştirilerine katılmıyorum. Bu işin maliyetinin aslında çok yüksek olduğunu, yayın kuruluşu için göründüğü kadar kolay bir iş olmadığını düşünüyorum."
Korsan yayınların belli bir oranda azaltılabileceğini dile getiren Mustafa Taha, bu yayınların tamamen engellenemediğini sözlerine ekledi.
Bu Seviyelerde Kaçak Yayın Olmaz
Socrates Dergi’de özel programlara imza atan Mehmet Demirkol da BBC Türkçe ile korsan yayınlarla ilgili görüşlerini paylaştı:
"Bu hep böyleydi. Burada bir problem vardı. Bundan 20 yıl önce bütün bir şehrin, uyduya birisinin basması sonucu bedava izlediğini hatırlıyorum. O dönem statların önünde kaçak forma da satılırdı. Kulüpler, bu konuya ciddi manada eğildiler ama aynı kararlılığı kaçak yayında göstermiyorlar. Etrafımda çok yüksek gelirli insanlar var ama beIN abonesi olmuyorlar."
"İki temel unsuru var futbolun. Oyuncular ve seyirciler. Dolayısıyla bir ürün ortaya koymanız gerekiyor. O ürün de maç. En az değerli olan bizde maç ve bu değeri düşüren de bizzat kulüp yöneticileri. Ürünün sahipleri, ürünün kötü olduğunu söylüyor. Yoğurdum ekşi dersen o yoğurdu kim alır. Buradaki mevzu kalitedir. Oyun, çim, oyuncu ve yayın kalitesi düzeldiği zaman her paraya satarsın."
"İnisiyatif olsa ve ‘mutlaka biz bunu engellemek istiyoruz’ dense bu seviyelerde kaçak yayın olmaz. Ürünün değerini yükselt, iyi denetle, yüksek ceza ver ama asıl önemlisi tüketiciyle üretici arasında bir bağ kur. İnsanlar da ‘tamam 3 liraya bunu alıyorum ama 10 lira verirsem de benim kulübüm kazanacak’ desinler."
Korsan Yayıncıların da Görüşleri Alındı
BBC Türkçe, dosyayı hazırlarken korsan yayıncıların da görüşlerini aldı. Bir korsan yayıncının yaptığı açıklama şu şekildeydi:
"Bizim bu işi yapmamızdaki en büyük motivasyon, yaptığımız işi zevkli hale getirerek yapmamızdır ve insanların bize gösterdiği ilgidir. Birçok platform içeriğinin uygulamamızda olması izleyicilerin bizi tercih etmesindeki en önemli etkendir. beIN Sports daha çok para kazanmak yerine insanlara en uygun fiyata nasıl kesintisiz yayını sunarım derdine düşseydi bu kadar çok insan illegal yayınları tercih etmezdi. Gördüğüm kadarıyla insanlar en çok fiyat yüzünden illegal yayınları tercih ediyorlar. İnternet var olduğu sürece ve tüm dünya buna dur demediği müddetçe illegal yayınlar devam edecektir, çünkü internetin amacı bu. Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz tek adres internettir. Kişilerin zararına olmayan bir şey bizce illegal değildir. Bu tamamen insanların tercihine bağlıdır. İster legal izler, ister illegal izler. Buna müdahale etmek bize göre yanlıştır. Yayıncı kuruluşlar daha uygun fiyatlarla insanları kazanmalıdır."
sporekrani.com
0 yorum :
Yorum Gönder