Bir Türk kadın sporcu düşünün ki mücadele ettiği branşın en baskın karakteri ve en büyük yıldızı. Bahsettiğimiz isim Golbol Kadın Milli Takımımızın süperstarı ve bir sporcudan fazlası: Sevda Altunoluk...
Golbol Kadın Milli Takımımız, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları final maçında Amerika Birleşik Devletleri'ni 9-2 gibi farklı bir skorla yenerek, Rio 2016'dan sonra üst üste ikinci kez olimpiyat altın madalyasına ulaştı. Bu müthiş başarı ve istikrar nedeniyle milli takımımızda emeği geçen -sporcusundan antrenörüne, yöneticisinden sağlık ekibine- her bir bireye ne kadar teşekkür etsek az.
Bir takım oyununda iki kez üst üste dünyanın en önemli engelli organizasyonunda zirveye yerleşmenin göründüğünden çok çok çok daha zor olduğu aşikar. Ancak bizim için işleri bir nebze de olsa kolaylaştıran biri var. Kadınlar golbolün belki de gelmiş geçmiş en büyük yıldızı: Sevda Altunoluk.
Sevda'ya ve başardıklarına geçmeden önce, golbol hakkında bilgisi olmayanlar için kısaca Paralimpik Oyunları tarihine geçtiğimiz sporu tanıyalım.
Golbol nedir, nasıl oynanır?
Görme engellilere özgü bir spor dalı olan Golbol (Goalball) ilk olarak 1946 yılında (II. Dünya Savaşı sonrası) savaşta görme yetisini kaybedenlerin rehabilitasyonu için icat edilmiştir. Golbolü bir spor haline getiren kişiler Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sepp Renidle'dir. İlk kez 1976'da düzenlenen Kanada Paralimpik Oyunları'nda dünyaya tanıtılan golbol, 1980'de ise bu kez olimpiyat programına eklenmiştir. O tarihten beri günümüze kadar her olimpiyatta kendisine yer bulan golbolde ayrıca Dünya ve Avrupa şampiyonaları da düzenlenmekte.
Gelelim golbolün nasıl oynandığına. Takımlar üçer oyuncusu ile kendi kale direklerinin önüne dizilir. Her iki takımda da en fazla üçer yedek oyuncu bulunabilir. Dikdörtgen şeklindeki saha ortadan bir çizgiyle ikiye bölünür ve her iki takım da rakip kaleye şutlarını veya gelen şutların kurtarışlarını kendi yarı sahasında yapmak zorundadır. Topun kurtarışının kolaylaşması için de içerisinde bir zil vardır. Böylelikle kurtarış yapacak oyuncular zil sesine göre konumlanır.
Doğru atışta top önce şutu kullanan oyuncunun kendi yarı sahasında, ardından da rakip alanda en az bir kez sekmelidir. Eğer top kendi sahanızda sekmezse 'Highball' (yüksek top), rakip alanda sekmezse 'Longball' (uzun top) ihlali yapmış kabul edilirsiniz ve rakip takım bu faulünüz sonrası penaltı atışı kullanır. Hücum etmek için takımların kurtarış yaptıktan sonra 10'ar saniyesi vardır. 12'şer dakikalık 2 devreden oynanan golbolde amaç gözler kapalı bir şekilde 1 kilo 250 gram ağırlığındaki topu elle rakip kale ağlarına göndermektir.
Sevda Altunoluk'a "bir sporcudan fazlası" dememin temel nedeni ise bir takım oyununda inanılmaz baskın bir performans ortaya koyması. Yaptıkları, başardıkları o kadar erişilemez istatistikleri var ki gerçekten Sevda, golbol tarihinin en büyük yıldızı bile olabilir.
İlk önce Rio'ya dönelim. 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Golbol Kadın Milli Takımımız, finalde Çin'i 4-1 yenerek altın madalyaya ulaşmıştı. Final müsabakasında takımımızın 3 golünü kaydeden Sevda, toplamda 21 kez rakip ağları sarsarak "Gol Kraliçesi" unvanının sahibi olmuştu ki bu Sevda'nın zaten defalarca aşina olduğu bir durum.
Katıldığı turnuvaların hemen hemen hepsinde "Gol Kraliçesi" olan Sevda, Tokyo'da da bu unvanını kimseye kaptırmadı ancak bu kez çok daha farklı bir seviyeye ulaştı. Şampiyonluk mücadelesi de dahil olmak üzere toplam 7 maça çıkan Kadın Golbol Milli Takımımız, bu müsabakalarda tam 57 kez gol sevinci yaşadı. Bu da ortalama maç başı 8 gol civarına denk geliyor.
Mücadele edilen branşın en üst düzey seviyesinde bu rakamlara ulaşmak gerçekten muazzam bir başarı. Yediğimiz golün ise 24'te kalması, hücum performansımızı daha da anlamlı kıldı ve bize şampiyonluğu getirdi. Yani takım sporlarında genelde geçerli olan "atanın ve tutanın iyi" olması klişesi bizim için de geçerliydi.
Ancak bizim atanımıza yalnızca iyi demek, haksızlık olur. Çünkü Kadın Golbol Milli Takımımız'ın, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları'nda kaydettiği 57 golün 46'sında aynı ismin imzası vardı: Sevda Altunoluk... 46 rakamının ne kadar ulaşılamaz bir istatistik olduğunu anlamak için onlarca farklı örnek verilebilir.
Bizim sadece tek bir örnek üzerinden yola çıkmamız yeterli olacaktır. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Kadınlar Golbol müsabakalarında mücadele eden hiçbir ülke, Sevda'nın ulaştığı gol rakamını yakalayamadı... Hatta Sevda, Türkiye sonrası en fazla rakip ağları sarsan ülke olan finaldeki rakibimiz ABD'den tam 12 fazla gole imza attı.
Bu gerçekten dile kolay ancak yakalanması çok çok zor olan bir istatistik ki bireysel bir spor dalından bahsetmiyoruz. Neredeyse bir takımı tek başına sırtlamak... Ancak biraz önce de bahsettiğimiz gibi 17 yaşındaki Fatma Gül Güler ve Reyhan Yılmaz'ın özellikle savunmada ortaya koyduğu performansı kesinlikle göz ardı edemeyiz.
Burada olağanüstü baskın bir isimden, belki de tarihin en iyi kadınlar golbol oyuncusundan bahsetiğimiz için tüm gözler genelde Sevda'nın üzerinde oluyor. Sevda, sadece ülkemiz için değil, tüm dünyada kabul gören en iyi kadın golbol oyuncularından birisi.
Yaklaşık 15 yıldır golbol sporunun içinde olan 27 yaşındaki Sevda Altunoluk, şimdiden 2 Paralimpik Oyunları altın madalyası kazanarak ve onlarca turnuvada "Gol Kraliçesi" olarak adını tarihe yazdırmayı başardı. Hiçbir başarının tesadüf olmadığı gerçeğiniyıllardır bu spora emek veren Sevda'da bir kez daha gördük.
Tabi takım arkadaşlarının, antrenörlerinin ve üzerinde emeği olan herkesin yanı sıra bir teşekkürü de Sevda'yı keşfederek onu bu spora yönlendiren beden eğitimi öğretmeni Osman Kınalı'ya etmek gerekiyor. Eğitimin ve öğretmenlerin yaşamın her anında olduğu gibi sporda da ne denli kıymetli olduğu aşikar...
Sevda Altunoluk sayesinde hem engelli sporları hem de futbol dışı farklı branşlara olan ilgi biraz da olsa artacaktır. Sevda, ülkemizde yaşayan birçok engelli gence de umut olacaktır. Biz de tarihin, kendi branşında belki de en büyük sporcusunu farklı isimlerle karşılaştırmayalım.
Burada bir başka efsaneyi referans alabiliriz. "Sizin için basketbol'un Mourinho'su deniliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna "Benim bir tek adım var o da Obradovic" yanıtını veren basketbol efsanesi gibi; biz de Sevda'ya golbol kadınların Messi'si, Ronaldo'su, Jordan'ı yakıştırmaları yapmayalım. Çünkü o kendi branşının en büyüğü, golbol kadınların "Sevda"sı...
Kaynak : Emre Akdemir - TRT SPOR
0 yorum :
Yorum Gönder