İnanması güç ama günümüzde okul şenliklerinin, pikniklerin en büyük eğlence araçlarından olan "halat çekme" oyunu, bir zamanlar olimpik spordu...
Halat çekme oyununu bilmeyen yoktur ancak yine de kısa bir şekilde hatırlayalım. Halat çekmeyi; bir halatın karşıt uçlarını tutan iki takımın (ortalama 5 ile 8'er kişiden oluşan), birbirlerini ortadaki çizgiye çekmeye çalıştığı spor karşılaşması olarak tanımlayabiliriz.
Amaç yalnızca halatın diğer tarafındaki takımı kendine doğru çekmektir.Rakibini 4 metre çekip ortadaki çizgiyi geçirebilen takım karşılaşmayı kazanır. 3 mücadele sonucu rakibini iki kez yenilgiye uğratan takım galip gelir. Tabi buradaki rakamlar yalnızca profesyonel müsabakalar için geçerli.
Günümüzdeki şenliklerde durum bu tarz net kurallar olmadan yalnızca insanların anlık eğlendiği daha basit bir şekilde ilerliyor. Gelelim halat çekmenin olimpik sporlarda yer alma tarihçesine...
1896 yılında Atina'da düzenlendikten sonra 4 yılda bir gerçekleştirilmeye başlanan modern olimpiyatlar, ilk olarak 9 farklı sporda gerçekleştirildi. Tabi sonraki senelerde hem katılımcı ülke sayısı hem de spor branşları arttı ve farklılık göstermeye başladı.
1896 Yaz Olimpiyatları'nın ardından ilginçtir sonraki yıllarda en önemli olimpik dallardan ikisi haline gelecek olan halter ve güreş 1900 programından çıkarılıdı. Fransa'da düzenlenen 1900 Yaz Olimpiyatları'nda 13 yeni spor programa dahil edildi, bunladan birisi de halat çekme oldu.
Sonraki yıllarda sırasıyla 1904 ABD, 1906 Yunanistan (ara olimpiyat),
1908 Birleşik Krallık, 1912 İsveç ve 1920 Belçika'da düzenlenen Yaz
Olimpiyatları'nda da halat çekme sporu kendisine yer buldu. (1916
Almanya, 1. Dünya Savaşı nedeniyle iptal edildi)
Halat çekme sporunun 1900'de Fransa ile başlayan olimpik macerası, 1924'te yine Fransa'da sona erdi. Yaz Olimpiyatları programından 1924 yılında çıkarılan halat çekme, bir daha olimpiyatlarda branş olarak yer almadı.
Tesadüf şudur ki Türkiye de ilk kez Yaz Olimpiyatları'na 1924 yılında Fransa'da adım attı. Türkiye, Paris'te yapılan 1924 Olimpiyatları'na 5 sporda (futbol, güreş, atletizm, eskrim ve halter ) tamamı erkeklerden oluşan 21 isimle katıldı.
Yani ülkemiz, halat çekme oyununda olimpiyatlarda hiç mücadele edemedi. Tarihimiz boyunca en fazla madalyayı güreş ve halterde aldığımız gerçeğini ve "Türk gibi güçlü" deyimini göz önünde bulundurursak, halat çekmede de başarılı olabileceğimizi öngörmek yanlış olmaz...
Halat çekmenin tekrar olimpiyatlarda yer alması gerçekçi olursak pek mümkün gözükmüyor. Aslına bakarsanız halat çekme bir olimpik branş olarak günümüzde ilgi dahi görebilir. Kısa sürede sonuca ulaşan ve aksiyonun bol olduğu güce dayalı bir dal...
Özellikle tüketimin bu kadar hızlı olduğu bir devirde kısa sürede sonuca ulaşan, aksiyonu bol bir spor dalı olimpiyatlarda neden olmasın?
Kaynak : Emre Akdemir - TRT SPOR
0 yorum :
Yorum Gönder