8 yıl aradan sonra ilk defa play-off'ların dışında kalan temsilcimiz Fenerbahçe Beko'da takımdan gidenler, takıma katılanlar ve oluşacak yeni takım kimyasını Akın Taş kaleme aldı.
8 yıl aradan sonra ilk defa play-off'ların dışında kalan temsilcimiz
Fenerbahçe Beko'da yönetim beklendiği üzere başta koç olmak üzere
takımın çok büyük bir kısmına neşteri attı. Yeni sezonda takımın
iskeletinin dahi çok büyük bir oranda değişeceği Fenerbahçe Beko 'da
takımdan gidenler, takıma katılanlar ve oluşacak yeni takım kimyasını
sizler için yazdık.
Scottie Wilbekin (İki Ucu Keskin Bıçak) :
Eurocup gibi ikinci klasman bir platformdan çıkıp Euroleague'in elit guardlarından biri haline gelmek her babayiğidin harcı değildir. Öyle oyuncular var ki kendi liglerinde MVP dahi olsalar, Euroleague sertliğini gördüğünde beklenenin çok çok altında kalabiliyor (ör :Filip Petrusev)
Tarihler 2018'i gösterdiğinde beklenmemiş bir başarıya imza atarak Eurocup'ın çok da favorisi sayılmayan Darüşşafaka'yı tek başına şampiyon yapan Scottie Willbekin'i uzun uzun anlatmadan önce şu bağlantıdan ne kadar keskin bir skorer olduğunu izlemenizi şiddetle öneriyorum.
Özellikle yarı final serisinde deplasmanda tarihi geri dönüşlerden birini gerçekleştirdiğimiz Bayern Münih'e karşı, deplasmanda tam 41 sayı atarak Almanları şoka uğratan milli oyuncumuz, bulduğu sayıların mesafelerini de göz önünde bulundurursak, ne kadar patlayıcı ve keskin bir hücum oyuncusu olduğu daha rahat görülecektir. Gösterdiği bu insan üstü performans ile doğal olarak 2017-2018 sezonu MVP'si seçilen Scottie Willbekin, aynı zamanda milli takımımızda da iki yıl forma giydi.
Oyun yırtıcılığı ve içeri penetreler anlamında Shane Larkin ile birlikte THY Avrupa Ligi'nin en iyilerinden olan ABD'li oyuncu, oyunun tıkandığı anlarda bireysel sorumluluk alarak tıpkı bir anahtar gibi oyunu açabilme yeteneğine sahip ender oyunculardan. Bu özelliği ile de Fenerbahçe Beko, takım geçmişinde Will Solomon 'dan bu yana uzun yıllardır elinde olmayan bir profile sahip olacak. Bu kadar muazzam bir ofansif yeteneğe sahip olan bu oyuncu neden NBA'de değil de Avrupa'da oynuyor diye soracak olursak bunun cevabı tabiki net :asist yeteneğinin olmaması ve bencil oyun tarzı. Öyle ki prime dönemini yaşadığı David Blatt'ın Darüşşafaka'sında bile Wanamaker gibi bir top yönlendirici ve Will Clyburn gibi şutör bir uzunla oynadığında maksimum verimlilik alınabilen bu oyuncuyu, malesef ki geçen sezon Maccabi koçu Oded Kattash birinci oyun kurucu olarak kullanarak Real Madrid 'e karşı tarihi bir hata yaptı. Ev sahibi avantajına sahip olmalarına rağmen 3-0 gibi net bir skorla süpürülen Maccabi Tel Aviv artık basketbol tarihinde Willbekin' i kullanma konusunda en yeteneksiz kulüp olarak anılacak. Bu bağlamda hepimizin tercihi koç İtoudis'in böylesi patlayıcı özelliklere sahip bu oyuncuyu birinci ve yaratıcı nitelikte bir oyun kurucu olmaktan ziyade, asist özelliği olan yaratıcı bir oyun kurucuyu tamamlayıcı pozisyonda değerlendirmesi olacaktır.
Barcelona' dan transfer edilmesi an meselesi olan Avrupa basketbolunun en yaratıcı oyuncularının başında gelen Nick Calathes gibi bir asist canavarı ve Jonethen Motley gibi içeride ve dışarıdan şutu olan atletik bir uzun ile Willbekin 'in yeniden eski günlerine dönmesi hepimizin beklentisi.
Oldukça büyük bir sorumluluğun altına girecek olan milli oyuncumuzun Fenerbahçe Beko çatısı altında ve koç İtoudis'in elinde neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz.
Basketbolun Profesörü-Nemanja Bjelica:
Kızılyıldız ile ilk defa Avrupa arenasına çıkan Sırp oyuncunun yıldızı
2014' te Fenerbahçe Ülker'in başına getirilen Obradovic ile parladı.
2015 yılında tarihinde ilk defa final-four'a çıkan Fenerbahçe Ülker'in
liderliğini üstlenen Bjelica, o sene yarı finalde takımın
tecrübesizliğinden ötürü final göremedi. 2016 senesinde draft edildiği
Minnesota Timberwolves'ın yolunu tutan Sırp yıldız, NBA gibi büyük bir
arenada tam 7 yıl boyunca istikrarlı bir performans çizdi ve dile kolay
toplam 750 maça çıktı. En son olarak da Golden State Warriors ile NBA
şampiyonluğu elde eden Bjelica, NBA finallerinde beklenenin çok üzerinde
performans göstererek 34 yaşına rağmen, hala bu oyunu ne kadar iyi
yönetebileceğini herkese göstermiş oldu.
Oyuncunun bizim açımızdan bundan sonraki süreçteki önemine gelecek olursak ;
Sırp basketbolunun 2000 li yıllardaki en iyilerinden olan Bjelica, Vesely yokluğunda pota altında oluşacak savunma zafiyetini tamamen olmasa da kapatabilecek ender oyunculardan bir tanesi. Gerek size'ı ve ayak çabukluğu ile gösterdiği defansif karakter, gerekse dış atış performansı ile ofansif olarak kalbur üstü bir oyuncu olan Sırp uzun, Achille Polonaro ve Jan Vesely'nin takımdan ayrılması ile oluşacak hücum - savunma zafiyetini bir nebze kapatacağını düşündüyorum.
Kritik toplarda öne çıkması ile bilinen ve son periyotta gösterdiği cesur performanslarla' Big Shots Proffesor' lakabını fazlasıyla hak eden veteran basketbolcunun temsilcimizin uzun rotasyonuna çok çok önemli katkılar sunacağı aşikar.
Sarı lacivertli temsilcimizin Calathes ve Willbekin ile arkadan
yönetilen hücumda, Jekiri ve Motley gibi iki pota altı savaşçısına sahip
olduğunu düşünürsek yüksek oyun zekası ve geliştirmiş olduğu pozisyon
bilgisi ile İtoudis'in sisteminde özgür bırakıldığında Bjelica'nın
sağlayacağı katkı takım adına hayati öneme sahip.
Normalde 4 numara pozisyonunda oynayan Bjelica, NBA'de artan size'ı
ve tecrübesi ile 5 numara pozisyonunda da sık sık izleyeceğimiz önemli
bir oyuncu.
Yine aynı şekilde dışarıdan bulduğu üçlükler ile 4-5 numara pozisyonunda Will Clyburn'ü tahtından edebilecek ender oyunculardan olan Bjelica' nın performansı tıpkı ilk defa geldiği 2013 yılında olduğu gibi çok yeni oluşturulmuş çiçeği burnunda takımın kimyasını oluşturma açısından tutkal görevinde.
Umarız ki 2015 yılında başlayan ve üstüste 5 final-four ile bunu sürdüren Fenerbahçe Ülker efsanesinin mihenk taşlarından olan Nemanja Bjelica, tekrardan bu görevi başarı ile sürdürerek, temsilcimizin yeniden eski günlerine dönmesine öncülük eder.
Kaynak : Akın Taş / TRT SPOR
0 yorum :
Yorum Gönder