28 Şubat 2021 Pazar

Türk basketbolunun umudu: Alperen Şengün

Beşiktaş Icrypex ve 12 Dev Adam formaları altında gösterdiği performansla tüm basketbolseverlerin beğenisini toplayan Alperen Şengün, gelecekte hangi noktaya ulaşabilir? Beyin fırtınası yapacağız...

Beşiktaş Icrypex ve 12 Dev Adam’ın yıldızı Alperen Şengün, genç yaşında sergilediği performansla sporseverlere büyük bir heyecan aşıladı.

18 yaşındaki milli basketbolcumuzun resitalini gün be gün izleme fırsatına erişebiliyoruz. Peki, potansiyeli hakkında neleri umabiliriz?

Alperen’in güncel durumuna tam anlamıyla hakim olarak beyin fırtınasına başlayalım...

Yaş grubunda etkileyici bir istatistiğe sahip

Avrupa’da, 2002 doğumlu basketbolcular arasında yüksek potansiyeliyle öne çıkan çok fazla yıldız adayı var. Usman Garuba, Roko Prkacin, Moussa Diabate, Boris Tisma, Paolo Banchero gibi genç oyuncuların parladığı bu sınıfta, 2020-2021 sezonunun en etkileyici istatistiklerinden biri Alperen Şengün’e ait.

RealGM’in son güncellemesi ile düzenlediği verilere göre, 2000 yılı ve sonrasında doğmuş Avrupalı yetenekler arasında en yüksek sayı ortalaması, 22.8 ile Filip Petrusev’e ait. Sırp oyuncuyu 19.5 ile milli yıldızımız Alperen Şengün takip ediyor.

Ribaunt tablosunun tepesinde de Alperen var. Genç oyuncu, profesyonel liglerde mücadele eden ve en az 10 maça çıkmış oyuncular arasında, 9.5 ile maç başına en fazla ribaundu çeken NBA adayı olarak göze çarpıyor. Alperen ayrıca, aynı skala ile incelendiğinde, blok tablosunda da zirveyi kimseye bırakmıyor.

En büyük avantaj: Aldığı süre ve biçilen rol

Henüz 19 yaşını doldurmamış bir oyuncu için, üst ligde düzenli süre almak ve rol dağılımında takımın en önemli parçalarından biri olabilmek büyük bir fırsat.

Geçtiğimiz yıl, ortalama 13 dakika sahada kalan Alperen, yaklaşık 6 sayı ve 4 ribaunt ortalamalarıyla sezonu noktalamıştı. Beşiktaş Icrypex’in “gençlik projesi” ile takıma katılan genç yıldız, sahada kaldığı sürenin ortalama 28 dakikaya çıkmasıyla ligin en dominant uzunlarından biri haline geldi.

Aynı yaştaki bazı yıldız adaylarına göre, THY Avrupa Ligi tecrübesi yönünden eksik olmakla birlikte milli oyuncumuz, kendi sınıfının kulüp ve milli takım düzeyinde en önemli rol biçilen isimleri arasında bulunuyor.

18 yaş performanslarıyla büyük yıldızların önünde

ESPN yazarı Jonathan Givony, bir süre önce hazırladığı Alperen Şengün dosyasında, genç oyuncuyu NBA’in Avrupalı yıldızları ile kıyaslamıştı.

Givony, hazırladığı istatistik tablosunda, NBA’den önce Avrupa’da boy göstermiş uzunların 18 yaş performansıyla, Alperen Şengün’ün istatistiklerini, 40 dakikaya yuvarlayarak şu neticeyi ortaya çıkardı:

  • Alperen Şengün: 29.3 sayı, 14.8 ribaunt, 2.2 asist, 2.2 blok
  • Jusuf Nurkic: 28.5 sayı, 13.9 ribaunt, 1.7 asist, 2 blok
  • Ante Zizic: 20.9 sayı, 12.4 ribaunt, 0.7 asist, 2.2 blok
  • Nikola Jokic: 17.1 sayı, 9.6 ribaunt, 3.1 asist, 1.4 blok
  • Ivıca Zubac: 18.2 sayı, 8.5 ribaunt, 1.4 asist, 2.4 blok
  • Kristaps Porzingis: 18.2 sayı, 7.4 ribaunt, 0.8 asist, 2.4 blok
  • Dario Saric: 13.0 sayı, 10.3 ribaunt, 3.6 asist, 1.2 blok
  • Marc Gasol: 6.4 sayı, 8.8 ribaunt, 0.7 asist, 1 blok

 

Çember çevresinin tek hakimi

Pek çok oyuncu analistine göre Alperen Şengün, üst düzey kabiliyetiyle her iki pota altında da aksiyonlarını başarıyla tamamlayabilen, kendi pozisyonunu oluşturabilen, çembere uzak aldığı topları da etkili bire bir oyunlarıyla sayıya dönüştürebilen bir yetenek.

Maç başına çok fazla top kullanan bir oyuncu olmasına rağmen, % 66’nın üzerinde saha içi isabet yüzdesi yakalamak ve kolaylıkla faul alan bir oyuncuya göre faul çizgisinde % 80’in üzerine çıkmak, Alperen’i daha da savunulması zor kılıyor. Ayrıca uzmanlar, pozisyon bilgisinin genç oyuncuya hücum ribauntlarında ve sıklıkla izlettiği “blok şovlarında” yardımcı olduğunu düşünüyor.

“Mükemmel” bir oyuncu olmak için gelişimini sürdürmeli

Tüm olumlu yönlerinin yanında, Alperen Şengün’ün gün be gün ilerleyen gelişim çizgisini doruk noktasına taşıması gerekiyor.

Günümüz basketbolunda, özellikle NBA seviyesinde artık oyuncuların belirli özellikleriyle ön plana çıkması, zayıf yönlerinin tolere edilebilmelerini sağlamıyor. Yıldızlar, oyunun her alanında kendini geliştirmeye, zirvede kalabilmek için zaaf göstermemeye odaklanıyor. Nikola Jokic başta olmak üzere uzunlar, yıllar boyunca süregelen “klasik tip uzunların” aksine istikrarlı şut atmaya, pas istasyonu olmaya gayret ediyor.

Jonathan Givony, 2.08 boyundaki Alperen’in, zaman zaman bir başka pivotla yan yana da kullanılabileceği NBA’e hazır hale gelmek ve kendisinden uzun rakiplerine karşı avantaj sağlamak için ayaklarını hızlandırması gerektiğini düşünüyor.

Bununla birlikte, beklendiği üzere NBA’e adım atması halinde Alperen’in, şut menzilini genişletmesi, % 20’nin altında kalan üç sayı yüzdesini yukarı taşıması ve bu sayede pasörlüğünü en efektif şekilde kullanması beklenecektir.

Son dönemde daha fazla dış atış denemeye ve isabet bulmaya başlayan, pas yeteneğini de zaman zaman gözler önüne seren Alperen Şengün, Türk basketbolunun önümüzdeki 15 yıl için en büyük umudu olarak lanse ediliyor. Oyunuyla herkesi büyüleyen milli oyuncumuz adına en büyük arzumuz, gelişimini sürdürerek uluslararası alanda Türk basketbolunu en iyi şekilde temsil etmesi olacak.

Kaynak : TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder