19 Kasım 2023 Pazar

Devlere kafa tutan kulüp: Girona

Avrupa'nın en büyük 5 liginden birinde beklenmedik bir takım liderlik ediyor. Genelde Barcelona, Real Madrid ve zaman zaman da Atletico Madrid'in şampiyonluk yarışında yer aldığı La Liga'da zirvede hiç de beklenmedik bir kulüp var. Girona

Girona, yaz aylarında net 4 milyon sterlin harcayan, 15.000'in altında stadyum kapasitesine sahip ve La Liga'da bugüne kadarki en iyi sezonunu 10. sırada tamamlamış, fazla skor üreten ve hücum odaklı bir takım.

Kulüp 1999 gibi yakın bir tarihte İspanyol futbolunun 5. kademesi olan Katalan bölgesel liglerinde oynuyordu.

2017-18'de ilk kez en üst ligde mücadele ettiler. İki sezonun sonunda ligden düşen Girona, 2022-23 sezonunda La Liga'ya tekrar geri döndü ve geçen yılı da tıpkı beş yıl önce olduğu gibi 10. sırada tamamladı.

- City Football Group yatırımı

Girona’nın, spor dünyasında uzun vadeli bir yaklaşım benimseyebilmesinin bir nedeni de City Football Group (CFG) sayesindedir.

23 Ağustos 2017'de CFG, Girona’ya yatırım yaptı ve o zamandan beri kulübün çoğunluk hissedarı oldu.

CFG, Birleşik Arap Emirlikleri kraliyet ailesi tarafından finanse edilmektedir ve başta Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi şampiyonu Manchester City olmak üzere geniş bir spor yatırım portföyüne sahiptir.

Girona, City Football Group'a bağlı olabilir ancak kadro değeri ligdeki konumlarına göre oldukça ucuz…

Transfermarkt'a göre Girona'nın bu sezonki net harcaması -4,35 milyon Euro, diğer beş ligin liderleriyle karşılaştırıldığında bu rakam oldukça düşük.

Örneğin, Fransa'daki Nice'in net harcaması -27,10 milyon Euro, Bayer Leverkusen'in net harcaması -12,10 milyon Euro, Manchester City'nin net harcaması -126,60 milyon Euro ve tek artıda olan takım ise 65,20 milyon Euro ile Serie A lideri Inter.

- Akıllı transfer modeli

Para harcarken savurgan davranmayan Girona, transferde de oldukça başarılı.

7,75 milyon Euro verdikleri Ukrayna Ligi’nin eski gol kralı Artem Dovbyk skora 11 kez katkıda bulundu.

Savunmada liderliği bonservissiz alınan Daley Blind üstlenirken yanına da Barcelona’dan Eric Garcia kiralandı.



CFG kulübü olan Troyes’ten parlak bir gelecek vaat eden 19 yaşındaki Savio ve Manchester City’den sağ bek Yan Couto kiralanırken geçen sezonu Girona’da kiralık geçiren Yangel Herrera’nın bonservisi alındı.

Girona'nın belki de en önemli oyuncusu olan Aleix Garcia da eski bir City'li.

Garcia, 2015-2017 yılları arasında Premier Lig kulübünde dokuz kez ilk on birde forma giydi ancak ülkesi İspanya'ya döndükten sonra gerçekten gelişti ve şu anda La Liga'da topa dokunma ve üçüncü bölgeye pas atma listelerinde başı çekiyor.

İmzalanan her oyuncu Girona (aslında Manchester City oyuncusu) profiline uyuyor. Top hakimiyeti yüksek ve sahadaki farklı pozisyonlara uyum sağlayabiliyor.

Büyük paraların döndüğü futbol piyasasında akıllı transferlerin yüksek bedelli transferler kadar etkili olabileceğini ligde bulundukları konum kanıtlıyor.

- Başkan Guardiola

Girona'nın City ile olan bağları hem saha içinde hem de saha dışında derinlere uzanıyor.

Kulübün idari başkanı Pep'in kardeşi Pere Guardiola…

CFG'nin net bir şekilde tanımlanmış felsefesi en tepeden sahaya kadar iniyor ve ters beklerin kullanıldığı, hücumcu ve topa sahip olmaya dayalı bir stil ortaya çıkıyor.

Pere, City'nin satın almasından kısa bir süre önce 2017'de Girona'nın yüzde 16’lık hissesini aldı.

Kulübün perde arkasında işleri yürüten bir Guardiola'nın olması başarı şansını daha da yükseltiyor.

- Teknik direktör ve oyun

Bu beklenmedik yükselişin mimarı, 2021'den bu yana Estadi Montilivi'nin kulübesinde bulunan daha çok Michel olarak bilinen baş antrenör Michel Sanchez Munoz.

Michel takıma hücum futbolu oynatıyor ve şu ana kadar en fazla galibiyeti almakla kalmadılar aynı zamanda da La Liga'daki herkesten daha fazla gol attılar.

Girona, elit bir takımı hatırlatan bir hava ve özgüvenle oynuyor.

Teknik direktör Michel, bu sezon hem 4’lü hem de 3’lü savunma ile oynadı ve formları hemen hemen aynıydı.

Bazen 3-1-6 ve bazen de Pep Guardiola'nın popüler hale getirdiği 3-2-4-1'in varyasyonlarını deneyen Michel risk almaktan da geri durmuyor.

Girona, topa sahip olma ve isabetli pas açısından La Liga'da ilk beşte yer alıyor ve bu da oyunu kontrol etme isteklerindeki kararlılıklarının bir kanıtı.

Leicester City'nin 2015/2016'daki etkileyici zaferine benzer şekilde, en yakın rakiplerinin en güçlü durumda olmaması Girona'ya yardımcı olabilir. Barcelona bu sezon zaten ciddi sakatlıklar yaşadı ve nispeten genç bir kadroya sahipken, Real Madrid'de de sakatlık ve Benzema sonrası elit bir forvet eksikliğinin sıkıntısı yaşanıyor.

Eğer Girona bu formunu koruyabilirse, İspanyol futbol tarihinin en büyük hikayelerinden biri olarak tarih yazabilirler.

Kaynak : Serdar Sarı / TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder