17 Temmuz 2024 Çarşamba

Türkiye'nin 100 yıllık olimpiyat serüveni

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 102 milli sporcumuz madalya mücadelesi verecek. Türkiye Cumhuriyeti, ilk olimpiyat tecrübesini 100 yıl önce yine Paris'te yaşamıştı. İşte Türkiye'nin 100 yıllık olimpiyat  tecrübesinin ilkleri ve unutulmazları...


Türkiye, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda 102 sporcu ile madalya arayacak.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek oyunlar ülkemiz için ayrı bir öneme sahip. Türkiye Cumhuriyeti henüz 1 yaşındayken, 1924 Paris Olimpiyat Oyunları'nda 41 sporcu ile ilk kez temsil edildi.

Ahmet Kireççi olimpiyat madalyası kazanan ilk Türk sporcu

Geride kalan 100 yılda Türkiye, 9 branşta 104 kez olimpiyat madalyası sevinci yaşadı. Berlin 1936'da serbest güreşte rakiplerini dize getiren Ahmet Kireççi olimpiyat madalyası kazanan ilk Türk sporcu oldu.

Milli sporcularımız atletizm, boks, güreş, halter, judo, tekvando, okçuluk, artistik cimnastik ve karatede kürsüye çıktı. Ay-yıldızlı sporcularımız olimpiyat oyunlarında 41 altın madalya kazandı.

En çok madalyayı ata sporu güreşte kazandık

Ata sporumuz güreşte tam 29 kez İstiklal Marşımızı okuttuk. Milli haltercilerimiz de 8 kez kürsünün ilk basamağına çıkma başarısı gösterdi.

Okçuluk, boks, tekvando ve judo altın madalya sevinci yaşadığımız diğer dallar oldu. Milli sporcularımız 27 kez de kürsünün ikinci basamağında yer alma başarısı gösterdi. Türkiye, oyunlar tarihinde 36 da bronz madalya kazandı.

Şu ana kadar 85 milli sporcumuz kürsüye çıkarak bizleri gururlandırdı. 16 milli sporcumuz birden çok kez madalya sevinci yaşadı.

Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu'dan 3'er altın madalya


Ay-yıldızlı haltercilerimiz Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu 3'er altın madalya ile tüm zamanların en başarılı Türk sporcuları oldu.

Milli güreşçilerimiz, Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya ise 2'şer kez İstiklal Marşımızı okuttu. Hamit Kaplan 1 altın, 1 gümüş, 1 bronz; Rıza Kayaalp ise 1 gümüş, 2 bronz madalya ile 3'er kez kürsüye çıkma gururu yaşadı.

Kadınlarda Hülya Şenyurt'tan ilk madalya, Nurcan Taylan'dan ilk altın

1992 Barselona'da bronz madalya kazanan Hülya Şenyurt oyunlarda kürsüye çıkan ilk kadın sporcumuz oldu. 2004 Atina'da kürsünün ilk basamağına çıkan Nurcan Taylan ise altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu olarak adını tarihe yazdırdı.

İki olimpiyatta madalya kazanan ilk kadın sporcumuz: Nur Tatar

Nur Tatar da 2012'de gümüş, 2016'da ise bronz madalya kazandı ve iki farklı olimpiyatta madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu oldu.

En fazla madalya kazandığımız olimpiyat: Tokyo 2020

Tokyo 2020, 100 yıllık olimpiyat tarihimizde en fazla madalya kazandığımız ve en çok farklı branşta kürsü sevinci yaşadığımız organizasyon olarak kayıtlara geçti.

Milli sporcularımız, Japonya'da 6 branşta; 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 13 madalya kazandı.

Ay-yıldızlı sporcularımız Paris'te başarılarına yenilerini eklemek için mücadele verecek.

Büyük heyecan yine TRT'de yaşanacak

26 Temmuz- 11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları'nın heyecanı her zaman olduğu gibi TRT ekranlarında yaşanacak. 

trtspor.com.tr

0 yorum :

Yorum Gönder