25 Kasım 2016 Cuma

Egzersiz sonrasi asla yapmaman gereken 5 şey

Emeklerinin boşa gitmemesi için egzersiz sonrası yapılan hatalardan korun.

Egzersizlerinde hareketleri doğru ve yeterli miktarda yapman önemli. Fakat egzersizlerin yanı sıra, aynı özeni egzersiz sonrasında da göstermen gerekiyor.
Egzersiz sonrası alışkanlıkların, vücudunun iyileşme, büyüme ve toparlanma süreçlerinde büyük rol oynuyor. O yüzden, egzersiz sonrası hatalardan kaçınmak, istediğin sonuçları alabilmek için çok önemli. Biz de hedeflerine daha kolay ulaşabilmen için, en sık yapılan 5 egzersiz sonrası hatasını derledik.
1- Sıvı almayı unutmak
Egzersiz sırasında su içmek için yeterli vakti bulamayabilirsin. Bu yüzden, egzersizini tamamladıktan sonra daha fazla su içmeyi asla unutmamalısın. Ayrıca, yenileyici içeceklerden de faydalanabilirsin. Antrenman sonrasında hem elektrolit hem de glikojen depolarını yenilemen, toparlanma sürecinde kritik rol oynuyor.
2- Yağlı besinler yemek
Yağ, sindirim sürecini yavaşlatır. Bu yüzden, antrenman sonrasında fazla yağ almayı hiç istemezsin. Kan dolaşımına karışıp hücrelerine çabucak ulaşacak hızlı hareket eden besinler alman gerek. Egzersizini tamamladıktan 20-30 dakika sonra, kaliteli protein ve karbonhidrat tüketirsen kaslarını beslemiş olursun.
3- Soğumayı atlamak
Evet, bazen bir yerlere yetişmek için soğuma faslını atlıyor olabilirsin. Ama kasların 1 saatlik çalışmanın ardından, kısa bir süreliğine de olsa soğuma hareketlerine ihtiyaç duyuyor. Soğumayı atlaman, hareket açılarını daraltabilir ve buna bağlı olarak da sakatlık riskini yükseltebilir.
4- Günün geri kalanını oturarak geçirmek
Ofisteki masa başı işinden kaçışın yok; fakat egzersiz yapıyorsun diye tüm gün oturmaya hak kazanmıyor olduğunu da bilmelisin. Esneme gerilme gibi hareketlere ek olarak (özellikle yüksek yoğunluklu interval antrenman yapıyorsan) aktif dinlenme büyük önem taşıyor. Bu şu anlama geliyor: Maksimum kalp hızının %50’si ile kısa süreliğine dinamik esneme hareketleri, foam rolling, vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler ya da merkez bölge hareketleri yapabilirsin.
Eğer sabah egzersizlerinde bunları yapamıyorsan, akşam saatlerinde birkaç dakikalığına bu hareketleri deneyebilirsin. Bu şekilde kan akışın iyileşir, kas ağrıların azalır ve düzgün bir duruşa kavuşman desteklenir.
5- Az uyumak
Vücudunun toparlanması ve yenilenmesi için iyi bir dinlenmeye ihtiyacı var. Vücudumuz, çoğunlukla uyku sırasında kendisini toparladığı için, uyku düzenini sağlıklı bir zemine oturtman şart.

womenshealth.com.tr

0 yorum :

Yorum Gönder