4 Nisan 2020 Cumartesi

Kışın Evde Spor Yaparak Fit Kalmanın 7 Altın Kuralı

Kışın insan metabolizması nasıl çalışır?
Kış mevsimi, doğanın kendini yenileyecek enerjiyi bulmak için geri çekildiği bir mevsimdir. Doğanın bir parçası olan insan bedeni de bu döngüyü izler. Uzmanlar kış mevsiminde yağ depolanmasını artıran ATLPL adlı bir kimyasalın salgılandığı kanıtlamışlardır. Bedeninizi yakından dinliyorsanız, siz de kışları biraz daha kilo alma eğiliminde olduğunuzu fark etmiş olabilirsiniz. Zayıflama yöntemleri de yazın biraz daha etkili olmaktadır. Kış mevsiminde kilo almayı kolaylaştıran etkenler bununla da sınırlı kalmamaktadır. Mevsim doğası gereği karanlık olduğu için, enerji ve mutluluk veren hormonlarımızda da hafif bir düşüş yaşanabilmektedir. “Kışın spor yapamıyorum” yakınması bu yüzden oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için hava koşullarının yarattığı, trafik gibi ulaşım zorlukları, evden çıkıp bir spor salonuna gitmeyi zorlaştırmaktadır. İşte tam da bu noktada, evde spor programı, hem kilo verme, hem canlanma ihtiyacınızı karşılayabilir.
1.Kendinizi adayın bu işe!
Evinizde kendinize ayırdığınız minik bir alan olsun. İster vücut geliştirme istasyonunuzu koyun, ister bir yoga ya da pilates matı, ama bu iş için ayırdığınız bir alanı mutlaka hazır tutun. Böylece kış uykusuna yatmanızı emreden hormonlarınızın kölesi olmazsınız.
2. Uyanın!
Evet, işe gitmeden kaktığınızda hava aydınlanmamış bile olabilir. Sıcak yataktan keşke hiç çıkmak zorunda olmasanız! Ama kariyeriniz için onca emek verdiniz! Ya da çocuğunuza sağlıklı bir kahvaltı hazırlamak istiyorsunuz ki okulda zihni açık olsun. Bedeniniz aslında neye ihtiyacı olduğunu o kadar iyi biliyor ki! Sabah uyanınca hissettiğiniz “gerinme” ihtiyacı, aslında uyanmanız için gerekli hormonları salgılamanızı sağlayacak hareketin ta kendisi! Kalktıktan sonra, kahvaltıdan önce aç karnına yapabileceğiniz her türlü “arkaya eğilme”, size enerji verecektir. Omurganın arkaya eğilme hareketi için en bilinen örnek yogadaki kobra pozudur. Gerinme hareketinizi evde spor programınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.
3. Isının!
İp atlamak da kış mevsimi için iyi bir fikir olabilir. İp atlamak, vücudu ısıtan kardiyovasküler bir çalışma biçimidir. İp atlamak gibi çalışmalar oyunlu ve eğlenceli nitelikleriyle hem ruh halini iyileştirir, hem de kilo vermek için birebirdir.
4. İhtiyacınız olan her şeye zaten sahipsiniz!
Evde yaptığınız spor programınızdaki fitness çalışmaları arasında, bedenin kendi ağırlığıyla yapılan çalışmaların oldukça güvenli olduğu bilinmektedir. Zayıflama hareketleri arasında da sayılabilecek bu hareketler, “plank” ve “squat” gibi, ekstra bir ağırlık olmadan, bedenin kendi ağırlığı kullanılarak yapılan egzersizlerdir. Yağ eritmek ve zayıflama için biçilmiş olan bu çalışmalarda, rahat kıyafetler dışında başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok!
5. Yaz kasları erimesin!
“Sahil vücudu” edinmek için çok çalıştınız. Kış geldi, harika görünüyorsunuz, ama iş başladı, okullar açıldı, yorgunsunuz, streslisiniz. Fitness gözünüzde büyümesin. Evet, belki her gün 2 saat spor salonuna gitmeye vaktiniz yok. Ama zaten kas yapınızı korumak için günde yarım saat çalışmanız yeterli! Dambılınızı, sağlık topunuzu alın ve kendinize evde yalnızca yarım saat ayırın!


6. Madem mevsim kış, iyi uyuyun!
Uykunuzu desteklemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve kış hastalıklarına yakalanma olasılığınızı azaltacaktır. Gece rahat uyumak için yatağa girmeden önce, kendinize ayırdığınız çalışma alanında, rahat bir matın üstünde, bu sefer sabahkinin aksine “öne eğilme” hareketleri yapmalısınız.

7. Doğru ekipmanı alın!
Sporunuzu bir hoca olmadan, evde tek başınıza yapacaksanız, kendinizi incinmelerden korumak da sizin sorumluluğunuzda olacaktır. Bunun için vücut geliştirme istasyonu, dambıl, mat, spor kıyafet ve spor ayakkabı gibi ürünleri alırken Decathlon’un sunduğu güvenliği tercih etmek, sağlığınızı destekleyecektir. Ev sporlarında kullanılan ürünlere Decathlon’da uygun fiyatlar karşılığında sahip olun, kışın da fit kalın!

blog.decathlon.com.tr

0 yorum :

Yorum Gönder