Beşiktaş’ın 2018 yılında transfer ettiği Cyle Larin, bir yıllık Belçika serüveninin ardından Süper Lig’e etkileyici bir dönüş yaptı. Peki Kanadalı golcü, "kanat forvet" rolüyle nasıl bu kadar önem kazandı? Beyin fırtınası yapalım.
2018 yılında, ABD’nin futbol ligi MLS ekiplerinden Orlando City’den transfer edilen Cyle Larin, 1.5 sezonluk deneyimin ardından geçtiğimiz yıl Belçika’nın Zulte Waregem takımına kiralanmıştı.
Burada gösterdiği başarılı performans sonrası Süper Lig’e dönen Larin, Sergen Yalçın’ın elinde klasik santrfor modelinin dışına çıkarak etkileyici bir performans gösteriyor.
Peki Cyle Larin, “kanat forvet” rolüyle Beşiktaş için neden bu kadar önemli bir oyuncu oldu? Geçen sezona dönerek fikir yürütmeye başlayalım.
Belçika’da rolünü buldu
2019-2020 sezonunda Belçika Ligi ekiplerinden Zulte Waregem’e kiralanan Cyle Larin, performansıyla takımının sivrilen isimlerinin başında geldi.
Larin, Zulte Waregem’de yine hücum karakterli, forvet kimlikli futbolcularla yan yana oynuyordu. Sahayı kimi zaman Saido Berahino’yla, kimi zaman Gianni Bruno’yla, bazen de her ikisiyle birden paylaşıyordu. Bu sezon da Aboubakar’la birlikte oynadığını göz önüne alırsak, ‘ikinci forvet’ ya da ‘kenar forvet’ alışkanlığında Zulte Waregem macerasının pay sahibi olduğunu düşünebiliriz.
Sahaya santrfor olarak çıktığı maçlarda da zaman zaman şu an olduğu gibi kanat oyuncusu rolüne dönen Larin, bu durumu, “Berahino ile hücum hattını paylaşıyoruz. Önde oynadığım da, onun gerisine geçtiğim de oluyor” şeklinde ifade etmişti. Bir emsal olması açısından, Larin’in Belçika’daki en etkileyici maçına; Cercle Brugge müsabakasına gidebiliriz.
Takımının 6-0 kazandığı mücadeleye 2 gol ve 2 asistle damga vuran Larin, gollerinin birini arka direkte yaptığı kafa vuruşuyla atarken, diğerinde sol kanattan taşıdığı topu filelerle buluşturdu. Kanadalı golcü, asistlerini de sol çaprazdan yaşanan aksiyonlarla sağladı. Beşiktaş’taki rolünü göz önüne alarak bu tanıdık görüntüyü hafızalarımızda canlandırabiliyoruz.
Beşiktaş’ın elini rahatlatıyor
Sezon başında Burak Yılmaz, Umut Nayir ve Kevin-Price Boateng’le yollarını ayıran Beşiktaş’ta, elde kalan kadroda forvet oynayabilecek tek oyuncu Güven Yalçın’dı. Bu pozisyona Vincent Aboubakar eklemesi yapan siyah-beyazlı ekip için ‘gol paylaşımı’ bir soru işaretiydi.
Son yıllarda sakatlık problemleriyle karşı karşıya kalan Vincent Aboubakar’ın vereceği performans, Beşiktaş için bir merak konusuydu. Aboubakar’ın tam verimli oynadığı senaryoda da Kamerunlu golcüye destek verecek bir skorer ihtiyacı duyulabilirdi. Nitekim Beşiktaş, bu yıl Aboubakar’dan sonra en yüksek gol katkısını orta saha ve klasik tipte kanat oyuncularından değil, stoperi Domagoj Vida’dan aldı.
Bu noktada Cyle Larin, Beşiktaş için çok önemli bir parça haline geliyor. İstikrarlı bir skor katkısı sağlayan Kanadalı forvet, kadronun bu anlamda ihtiyacına hitap ediyor.
Ghezzal, Aboubakar (Cenk) ve Larin’den oluşan hücum hattında üretkenliği sağlayan oyuncu genellikle Ghezzal oluyor. Aboubakar da zaman zaman bir orta saha oyuncusu gibi top alma ve servis yapma yükünü çekiyor. Böyle bir durumda, ceza sahasında ihtiyaç duyulan boşluğu dolduran Larin, Sergen Yalçın’ın elini rahatlatıyor.
“Arka direk Larin”
Sergen Yalçın, Beşiktaş Kulübü’nün sosyal medyadan paylaştığı yılbaşı programında, siyah-beyazlı ekibin attığı ‘arka direk’ gollerinin çalışılmış, planlanmış pozisyonlarla gerçekleştiğini ifade etmişti.
Genellikle rakiplerinin bek oyuncularıyla eşleşen Larin, boy avantajı sayesinde arka direğe atılmış hava toplarında önemli bir silah haline geliyor. Bununla beraber, fiziğine göre bu sezon hızlanmış bir görüntü çizen Kanadalı golcü, ceza sahasına süratli koşular yapıyor ve bacak uzunluğu sayesinde yerden atılan toplara da hamle yapabiliyor.
Bu sezon ligde, Avrupa’da ve kupada toplam 19 gol kaydeden Larin, bu gollerin 9’unu arka direkte yaptığı vuruşlarla gerçekleştirdi. Bu bağlamda, Sergen Yalçın’ın ifade ettiği ‘çalışılmış organizasyonların’ belki de en önemli üyesi olan yıldız forvet, siyah-beyazlı taraftarlarca “arka direk Larin” lakabıyla anılmaya başladı.
Savunma yardımıyla da dikkat çekiyor
Özünde bir forvet oyuncusu olmasına rağmen Larin, kenarda oynadığı mücadelelerde siyah-beyazlı ekibin takım savunmasına yardımlarıyla dikkat çekiyor.
Beşiktaş’ın rakiplerinin bek oyuncuları hücuma çıktığında, onlarla birlikte kendi savunmasına yardıma gelen Larin, bu yönüyle de teknik direktörünün isteğine yanıt verebiliyor. Hatta veriler, Kartal'ın kanat rotasyonunda bu alanda en başarılı ismin Larin olduğunu gösteriyor.
Kanadalı golcünün sahadaki mücadeleci yapısını, belirtildiği gibi istatistiklerle destekleyebiliyoruz.
Whoscored verilerine göre Cyle Larin, “tackle” olarak tabir edilen top kapma kategorisinde Atiba Hutchinson, Domagoj Vida, Rıdvan Yılmaz gibi takım arkadaşlarını dahi geride bırakmayı başardı.
Tüm bu artı yönleriyle yıldız futbolcu, standart bir kanat oyuncusuna biçilmiş bazı özelliklere sahip olamasa da, takımı adına birçok alanda fark yaratmayı başarıyor.
Değerini katladı
Cyle Larin, 2018 yılının Ocak ayında, yaklaşık 1.8 milyon avro bedelle siyah-beyazlı ekibe katılmıştı.
Transfermarkt verilerine göre, Zulte Waregem’e kiralandığı dönem itibariyle 1.2 milyon, yeniden Beşiktaş’a döndüğü zaman diliminde ise 4 milyon avro değer biçilen Larin, bu bedeli şu sıralar 9 milyon avro’ya kadar çıkarmayı başardı.
Son olarak Milli arada Kanada adına iki maça çıkan yıldız futbolcu, Bermuda ve Cayman Adaları’nın fileleri toplam 4 kez sarsmayı başarmıştı. Larin, Milli aranın dönüşünde, BB Erzurumspor maçında perdeyi açan isim oldu.
Kaynak : Alperen Doğan / TRT SPOR
0 yorum :
Yorum Gönder