20 Temmuz 2021 Salı

Portre | Shiva Keshavan

Olimpiyat Hikayeleri'nin bu haftaki bölümünde 20 yıllık ilham veren bir kaybedişin hikayesini anlatacağız: Shiva Keshavan.

Hintli kızakçı Shiva Keshavan 25 Ağustos 1981’de Manali’de doğdu. Spora teşvik edilen bir ailede büyüdü ancak hiç kimse Shiva’ın Hindistan’ın bu sıcak ikliminde kızak sporunu tercih edeceğini aklının ucundan bile geçirmemişti.

Keshavan’ın hayatını değiştiren oldukça özel bir projeydi. Uluslararası Kızak Federasyonu ülke ülke gezip yetenek taraması yapıyordu. Shiva ise bu spor hakkında hiçbirşey bilmiyordu. Olimpik kızak sporunun şifreleri hız, heyecan, macera ve teknik yetenekti. Heyecan, macera ve hız tutkunu olan Shiva için artık adres belliydi. Shiva Keshavan kızakla tanıştığında henüz 14 yaşındaydı.

Çok geçmemişti ki kendini 1998 Kış Olimpiyatları'nda buldu. Bu onun ilk olimpiyatıydı. Hintli kızak sporcusu olimpiyatlarda yarışan en genç sporcu olarak tarihe geçti. Gözler bir anda sıcak iklimden gelen genç sporcuya çevrilmişti. Annesinin İtalyan olması nedeniyle 2002 Kış Olimpiyatları'nda İtalya adına yarışması için teklifte bulunuldu ancak o ülkesi adına yarışmak istediği için bu cazip teklifi reddetti.

2005-2017 yılları arasında 10 kez katıldığı Asya Kupası Olimpik Kızak yarışlarında 4’ü altın olmak üzere toplam 10 madalya kazandı. Uzun yıllar koçu olmadan çalıştı. Bu sıcak Asya ülkesi kış sporlarına yatırım yapma konusunda tereddütlüydü. Keshavan maddi olarak oldukça zorlandı. Öyle ki yıllarca kiraladığı kızakla çalıştı. Kimi zaman şampiyonalara otostopla gidip geliyor, otel parası olmadığı için otoparklarda uyuyordu.

2006-2018 yılları arasındaki tüm kış olimpiyatlarına katıldı. Birkaç yıl önce Olimpik Kızak Dünya şampiyonu Duncan Kennedy ile çalışmaya başladı. Shiva Keshavan, 2018 yılında katıldığı 6. Olimpiyat sonrasında 36 yaşında sporu bıraktığını açıkladı. Madalya alamadı ancak ülkesini bu sıra dışı sporda temsil eden en hızlı Asyalı olarak tarihe geçmeyi başardı.

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder