18 Temmuz 2021 Pazar

Portre | Steve Redgrave

Olimpiyat tarihindeki en başarılı kürekçi deyince akıllara tek bir isim gelir: Steve Redgrave… 9 kez Dünya şampiyonu, 5 kez Olimpiyat şampiyonu olan efsane kürekçinin hikâyesine gelin yakından bakalım.

Steve Redgrave 1962 yılında İngiltere’nin Marlow kasabasında doğdu. Küçük yaşlardan itibaren kürekle ilgilenmeye başladı.

Kariyerinde adım adım zirveye ilerliyordu 1984 ve 1988 yıllarındaki iki olimpiyatta da altın madalyaya uzanmayı başardı.1992 yılında takım halinde katıldıkları tüm müsabakaları kazandılar.

Ne var ki başarılarla dolu olan 1992 yılı Steve Redgrave için bir hayli zorlu geçecekti. Britanyalı sporcuya kolit teşhisi kondu; Bu, oldukça zor bir spor yapan Redgrave için şartları daha da zorlaştıracaktı. Ancak efsane sporcu pes etmedi. 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda bir kez daha altın madalyayı boynuna takmayı başardı.

1996 Atlanta Olimpiyatları'nda İtalya ile yapılan 4 tek yarışı da zaferle sonuçlandı ve Redgrave 34 yıllık spor hayatına altın madalya ile veda ettiğini şu sözlerle açıkladı. "Eğer beni bir kez daha kürek içerisinde görürseniz size beni vurma izni veriyorum."

Neyse ki sözlerini ciddiye alan olmayacaktı. 1997 yılında bir de diyabet teşhisi konulan başarılı sporcu, 2000 Sydney Olimpiyatları'nda tekrar sahnedeydi. Tarih bir kez daha tekerrür ediyor ve Redgrave, Sydney’de 5 kez üst üste Olimpiyat şampiyonu olarak tarihe geçiyordu. Bu başarıları ona bir de ‘Sir’ unvanı getirecekti.

Ünlü sporcu olimpiyatlar için sahneye son kez çıktığında yıl 2012’yi gösteriyordu. Bu kez ülkesini onurlandırarak David Beckham’la beraber Olimpiyat meşalesini yakıyordu.

Kariyerine nokta koyan ünlü sporcu hayatını anlatan bir de kitap yazdı. Emeklilik günlerinde Hindistan’da bir de kürek akademisi kurdu. Genç sporculara rehberlik eden Steve Redgrave onlara tek bir tavsiye veriyor:

"Herkes yenilebilir... Büyük düşünün, korkmayın, hak ettiğiniz başarıyı alın." 

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder