17 Haziran 2022 Cuma

Fenerbahçe Beko'ya kupa koleksiyoneri koç

Fenerbahçe Beko yönetimi, takımın başına Türklerin çok çok yakından tanıdığı bir ismi getirmek üzere. Kupa koleksiyoneri Yunan koç Dimitris Itoudis'in ilginç ve oldukça başarılı kariyerine birlikte göz atalım.

Geçtiğimiz sezon Türk Hava Yolları Avrupa Ligi'nde 8 yıl sonra ilk defa play-off dışında kalarak alışılagelmişin dışında bir performans sergileyen Fenerbahçe Beko, hatırlayacağımız üzere koç Kokoskov'un yerine ani bir kararla Sırp Sasha Djorjevic'i getirmişti. Ligin kağıt üzerinde en iyi kadrolarından birine sahip olmasına rağmen bu fırsatı değerlendiremeyen Sırp koçun yerine yeni sezon çalışmalarına şimdiden başlayan Fenerbahçe Beko yönetimi, takımın başına Türklerin çok çok yakından tanıdığı bir ismi getirmek üzere. Kariyerinde birçok dönüm noktasını Türkiye ve Türk takımları ile yaşamış olan kupa koleksiyoneri Yunan koçun ilginç ve oldukça başarılı kariyerine birlikte göz atalım.

Obradovic izleri

Avrupa basketbol tarihinin en büyük başarı öykülerinden birisini 1999- 2012 yılları arasında çalıştırdığı Panathinaikos ile 5 Euroleague kupası kazanarak elde eden koç Obradovic'in 12 yıl yardımcılığını üstlenerek, birçok başarıya imza atan Yunan başantrenör; tıpkı Obradovic gibi hızlı ve agresif set oyunlarını Avrupa'da en iyi oynatan koçların başında geliyor.

Bandırma Banvit yılları

Hatırlayacağımız üzere Türkiye basketbolu ile ilişkisi Banvit ile 2013 yılında başlayan Yunan koç, bu dönemde sezon içinde maç kaybetmeyerek büyük bir başarıya imza atmış, Avrupa devlerinin radarına ilk defa bu dönemde girmişti.

CSKA Moskova ile 2 Euroleague şampiyonluğu

Avrupa basketbolunun dönüm tarihlerinden biri olan 2014 yılında Ettore Messina ile on yıl aradan sonra ilk defa play-off dışında kalan Rus takımı, o tarihte çözümü daha önce hiç Euroleague takımının koçu olmamış, Banvit'in genç hocası İtoudis'i getirerek herkes tarafından şaşırtıcı bir hamle yapmıştı. Avrupa kariyerinde ilk defa boy gösterdiği Türkiye'den ayrılarak, taraflı tarafsız tüm Türk taraftarının sempatisini kazanan Yunan koç; yine tarihin bir cilvesidir ki başantrenör olarak kazandığı iki Euroleague finalini de temsilcilerimize karşı elde etti.

2016 yılında başına henüz geçmiş iken eski öğretmeni Zeljko Obradovic ile ilk kez bu tarihte bir finalde karşı karşıya geldi. Yunan koç, bu karşılaşmada 21 sayıdan döndüğümüz ancak Kurbanov'un son saniyede yaptığı bariz faulle kupaya uzanan Cska Moskova ile kariyerinin ilk Euroleague kupasını kaldırmayı başardı. Bir diğer Euroleague kupasına 2019 yılında temsilcimiz Anadolu Efes'e karşı alan koç İtoudis, her iki temsilcimizi Euroleague finalinde yenen tek antrenör olma özelliği taşıyor.

CSKA Moskova ile 7 lig şampiyonluğu :

Rus kulübü ile 2015' ten bu yana ligi domine eden Yunan başantrenör burada da kazandığı birçok kupa ile kendini kanıtlamayı çok iyi bildi. Uzun zamandan sonra ilk defa iki gün önce Zenit'e elenerek şampiyonluk serisi sona eren Cska Moskova'ya koç İtoudis maç sonrası yaptığı duygusal konuşma ile veda etti.

Yeni yapılanma-büyük beklentiler:

Fenerbahçe Beko gibi Avrupa' nın en büyük basketbol kulüplerinden biri ile imza atması an meselesi olan Yunan koç, hiç şüphesiz ki yeniden çok ağır bir sorumluluğa hazırlanıyor. Türk dostu kimliği ile bilinen, kupa koleksiyoneri hocanın takımda ne gibi revizyonlar yapacağı kesinlikle büyük merak konusu.

Umuyoruz ki 2019 yılından bu yana final-four göremeyen, geçtiğimiz sezon ise play-off dışında kalan sarı lacivertli temsilcimiz, aldığı bu karar ile bir an önce yeniden Avrupa'da istediği konumlara yeniden gelerek, özlenen başarıları yeniden kazandıracaktır.

Kaynak : Akın Taş / TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder