28 Haziran 2023 Çarşamba

Voleybol Terimleri Sözlüğü

Voleybol, heyecan verici ve dinamik bir takım sporudur. Bu spor dalında kullanılan terimler ve kavramlar, oyunun inceliklerini anlamak için önemlidir.

Asansör (Lift) Nedir?

Smaçör oyuncunun kısa pasa sıçradıktan sonra yere düşmesi esnasında, bir takım arkadaşının smaçör oyuncunun omuz hizasından atağa kalkması asansör olarak tanımlanır.

Blok Nedir?

Voleybolda rakip takım oyuncularının hücumunu önlemeye çalışmak için verilen karşılıklar blok olarak adlandırılır. Blok yapan oyuncular, topun filenin kendi taraflarına geçmesini önlemek için çalışır.

Blok Out Nedir?

Hücum esnasında bir oyuncuya blok yapıldığında, top blok yapan rakip takım oyuncusuna çarptıktan sonra dışarı çıkarsa bu durum blok out olarak adlandırılır.

Direkt Hata (Direct Faul) Nedir?

Bir takımın ya da takım oyuncusunun, top başka hiçbir oyuncuya değmeden faul yapmasına direkt hata denir.

Diziliş Aldatmacası (Line Up Trick) Nedir?

Diziliş aldatmacası, rakip takım oyuncularını şaşırtmak için uygulanan bir taktiktir. Bu taktikte ön smaçör ve arka smaçör oyuncuları pozisyon değiştirebilir ya da oyuncular pasörü arkada veya önde gibi göstermeye çalışabilir.

Kurşun Pas (Lead Pass) Nedir?

Kurşun pas, bir pasörün yüzünün dönük olduğu tarafa doğru olacak şekilde ve 1 - 3 metre uzaklığa attığı alçak ve hızlı pas anlamına gelir.

Libero Nedir?

Voleybolda savunma oyuncularının bazıları hücuma katılabilir. Voleybol terimleri ve mevkileri arasında en sık rastlanan kelimelerden biri olan libero, yalnızca savunma alanında oynayabilen oyuncuların mevkisidir. Hücum yapamayan liberolar, yalnızca oyunun alanının arka kısmındaki yarısında yer alabilir. Liberoların görevleri, rakip takımdan gelen topun yere değmesini önlemek ve topu hücum alanındaki takım arkadaşlarına aktarmaktır.

Manşet Nedir?

Voleybol oyuncularının iki kollarını birleştirerek kol içleriyle ya da baş parmaklarıyla yaptıkları vuruşa manşet denir. Manşet vuruşları çoğunlukla hücum oyuncularına smaç vurma şansı yaratmak için ya da topu filenin diğer tarafına göndermek için yapılır.

Pasör Nedir?

Topu yükselterek takım arkadaşlarına aktaran oyuncular, pasör olarak adlandırılır. Smaçörlere top dağıtması ve topun hızını ya da şiddetini ayarlaması nedeniyle pasörler, takım oyununun gidişatını da belirler. Takımın hücum etkisinin azalmaması adına pasörlerin iyi bir yönlendirme yapması gerekir.

Plase Nedir?

Voleybol topunu file üzerinden karşı takımın alanına göndermek için yapılan vuruşlar üçe ayrılır: Smaç, plase ve pas. Plase, smaçla benzer şekilde başlayan ancak smaca kıyasla çok daha yumuşak yapılan vuruşları tanımlar. Smaçörler, rakip takımın alanında bir boşluk gördüklerinde, filenin dibinden plase vuruşu yaparak karşı takım oyuncularının topu karşılamasını önlemeye ve sayı almaya çalışır. Top smaç vuruşunda düz, plase vuruşundaysa parabolik bir yol izler.

Plonjon (Dive Dive Roll) Nedir?

Voleybol oyuncularının kendi sahalarının uç bir noktasına gelen topu kurtarmak için öne doğru ve yere paralel şekilde yaptıkları atlayış plonjon olarak adlandırılır.

Sekiz Saniye Kuralı Nedir?

Hakem düdüğü duyulduktan sonra servis kullanmak için oyunculara verilen süre sekiz saniyedir. Servis kullanacak oyuncu vuruşunu sekiz saniye içinde yapmazsa, sayı ve servis rakip takıma geçer. Bu kural, sekiz saniye kuralı olarak adlandırılır.

Servis Nedir?

Voleybol oyuncularının kendi sahalarının çizgisinin gerisinden yaptıkları ve topu oyuna sokan tek vuruş, servis olarak tanımlanır. Servis vuruşları her setin başlangıcında ve rakip takım sayı aldıktan sonra oyunu yeniden başlatmak için kullanılır. Servis vuruşunun geçerli olması için, topun tek vuruşta filenin karşı tarafına geçmesi gerekir.

Set Sayısı Nedir?

Voleybol maçlarında rakibinden önce 25 sayı kazanan takım, o seti kazanmış olarak kabul edilir. Bir takım 24 sayıya ulaştıktan sonra servis kullandığında, söz konusu sayı set sayısı olarak adlandırılır. 24 sayıya ulaşan takım set sayısını alamadığında, set sona sermiş sayılmaz. Bu nedenle bir maçta birçok kez set sayısı kullanılabilir.

Smaç Nedir?

Voleybol oyuncularının topa tek bir ellerinin avuç içi kısmıyla ve sert şekilde vurmaları, smaç olarak adlandırılır. Filenin hemen arkasında bekleyen oyuncuların hücum etme ve sayı kazanma şansını artıran bu vuruş, voleybolun en etkileyici ve seyir zevki yüksek hareketlerinden biridir. Smaç vuruşunda top, yüksek bir hızla filenin karşı tarafına doğru gönderilir.

Voleybol terimleri, bu popüler spor dalının farklı stratejilerini, hareketlerini ve taktiklerini açıklar. Bu terimlerin bilinmesi, voleybolun keyfini çıkarmak ve oyundaki başarıyı artırmak için önemlidir.

0 yorum :

Yorum Gönder