3 Haziran 2024 Pazartesi

Jose Mourinho: Sunulan proje beni etkiledi | Basın Toplantısı (Full Video | 03 Haziran 2024)

Fenerbahçe'nin dünyaca ünlü Portekizli yeni Teknik Direktörü Jose Mourinho, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi 1907 Tribünü’nde düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.




Fenerbahçe başkanı Ali Y. Koç ile Sportif Direktör Mario Branco’nun da yer aldığı basın toplantısında Mourinho’nun Fenerbahçe’ye geliş sürecinde kamuoyunda oluşan spekülasyona yönelik önemli açıklamalar da yapıldı.

Basın toplantısını FenerbahçeYönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda basın mensubu takip etti.
 
Ali Y. Koç: Fenerbahçe’nin taraftar gücünü ve ayrıcalığını gösterdiğiniz için taraftarlarımıza teşekkür ediyorum

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Ali Y. Koç, “Televizyonlarında bizleri izleyen sevgili Fenerbahçe taraftarları, Kongre Üyelerimiz, Yönetim Kurulum ve siz değerli basın mensupları, basın toplantımıza hoş geldiniz. Zahmet edip geldiğiniz için, vakit ayırdığınız için ve bu kadar büyük bir kadro olarak geldiğiniz için şahsım ve camiam adına hepinize tek tek teşekkür ederim.

Fenerbahçemizin geleceği daha güvenli, daha umutla bakacağı yeni sezon öncesi ilk ve en önemli adımımızı stadımızda dün sizlerin de huzurunuzda attık. Yeni hocamız Sayın Jose Mourinho’ya ‘Fenerbahçe’ye hoş geldin’ dedik. Ve 21 saat evvelki bir çağrıya hitap eden 35 bin taraftarımıza da çok teşekkür ediyorum. Hocamıza müthiş bir ‘hoş geldin’ kutlaması yaptık. Hocamız ve ekibinden duyduğum kadarıyla, onlar bu tip imza törenleri yaşamışlar ama ‘böylesini yaşamadık’ dediler. Fenerbahçe’nin taraftar gücünü ve ayrıcalığını gösterdiğiniz için taraftarlarımıza teşekkür ediyorum.

Çok uzun konuşmayacağım. Söyleyeceğim çok şey var aslında ama inanıyorum ki sorularınızla söyleyeceğimiz şeyleri kapsarız. Kapsamayan sorular olursa özellikle sizlerle paylaşacağım.

Umarım bu toplantının sonunda şu an soru işareti olan pek çok şey cevaplanmış olur, pek çok spekülasyon netliğe kavuşmuş olur. Hocamızın niye Fenerbahçe’yi seçtiği, niye bizi seçtiği, seçim sürecinin nasıl geliştiğine dair kafanızda ufak bir soru işareti kalmamasını temenni ediyorum.” dedi.

Soru cevap

Ali Y. Koç: “Sayın Yıldırım ‘anlaştım’ dedi, ‘anlaştım’ demek iş bitti demek. İşin gerçeği bu değildi.”

Mourinho’nun Fenerbahçe’ye geliş süreci ve bu süreçte ortaya çıkan spekülasyonlarla ilgili soruya yanıt veren Fenerbahçe Başkanı, “Geçen sefer tarihin en yüksek katılımlı seçim süreciydi. Tahmin ediyorum ki bu sefer onun iki misli olacak. Öncelikle, Fenerbahçe demokrasisinin gerektirdiği bir seçim olmasını temenni ediyorum. Sonuçları da ne olursa olsun Fenerbahçe’nin kazandığı bir sonuç olsun. Dolayısıyla şimdiden sonucun camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biz hayal satmıyoruz, gerçekleri anlatıyoruz. Sizlerin de bildiği gibi 6 senedir yaptığımız, hiçbir transferle ilgili hiçbir spekülasyon yapmadık, haber sızdırmadık şu gelecek, bununla ilgileniyoruz, onunla konuşuyoruz diye. Transferimizi yaptığımız zaman ıslak imzayı kâğıtta gördüğümde açıkladık. Burada da aynı şey oldu. Sayın Yıldırım ‘anlaştım’ dedi, ‘anlaştım’ demek iş bitti demek. İşin gerçeği bu değildi, ondan sonrasını hocamıza anlatmasını rica edeceğim. Mario’da bu işin mimarı olarak, yeni sezon planlamamızın mimarı olarak gereken cevapları verecektir. Yalnız şunu size söylemek istiyorum; siz çoğu zaman bizleri yavaş kalıyoruz diye tenkit ediyorsunuz, bazı yerlerde de doğru olabilirsiniz ancak bu son 2 senedir yaptığımız kadro mühendisliği, yaptığımız transferlerle göreceksiniz ki daha nokta atışı yapıyoruz, daha hızlı hareket ediyoruz ve daha planlı hareket ediyoruz. Bu çerçevede, Sayın Branco yeni sezon planlamaları neticesinde yaptığı bazı temasların sonucudur, bugün bu masanın etrafında hep beraber oturuyorsak. Bundan sonrasını hocamıza bırakıyorum.” dedi.

Jose Mourinho: “Eskiden ‘Ben Mourinho’yum’ diye bir şaka yapardım ama şimdi kendimi, ‘Ben Fenerbahçe’nin hocasıyım’ diye adlandırıyorum”

Sözlerine dün gerçekleştirilen imza töreni için stada gelen taraftarlara teşekkür ederek başlayan Jose Mourinho, “Öncelikle kısa bir giriş yapmak istiyorum izin verirseniz. Dün buraya gelen bütün taraftarlarımıza çok teşekkür ediyorum, aynı zaman da bu olayı evlerinde televizyonlarından izleyerek kutlayan taraftarlarımıza da çok teşekkür ediyorum. İkinci olarak şunu söylemek istiyorum, ben şu anda bu masada ortada oturuyorum, başkanla aslında biz onun şakasını yaptık, onun ortada oturması gerektiğini ve benim de onun yerinde oturmamın gerektiğini söyledim. Eskiden ‘Ben Mourinho’yum’ diye bir şaka yapardım ama şimdi kendimi, ‘Ben Fenerbahçe’nin hocasıyım’ diye adlandırıyorum çünkü böyle olmak istiyorum.” açıklamasında bulundu.

Jose Mourinho: Benimle ilk iletişime geçen kişi Mario Branco’ydu. Fenerbahçe Sportif Direktörü. Bunun sonucu olarak Ali Koç benimle ilk iletişime geçen kişi oldu. İlk kontağı bu şekilde kurdum

Fenerbahçe’ye geliş süreciyle ilgili soruya Jose Mourinho ise, “Eğer soruyu doğru anladıysam şu şekilde cevaplamak istiyorum. Benimle ilk iletişime geçen kişi Mario Branco’ydu. Fenerbahçe Sportif Direktörü. Bunun sonucu olarak Ali Koç benimle ilk iletişime geçen kişi oldu. İlk kontağı bu şekilde kurdum. Benim buraya gelmekteki ilgimi tetikleyen şey bu oldu. Tabii ki hangi kulübe gidersem gideyim çok fazla dedikodu oluyor. Fenerbahçe’de de bu durum farklı değil. Ama ben gerçekten transfer anlamında hiçbir isim, hiç kimseyle konuşmadım. Ben isimlerden ziyade projeyi görmek istiyorum, istikrar görmek istiyorum, çalışmak için istediğim istikrarın sağlanmasını istiyorum. Biz sadece isimler üzerinden değil, profiller üzerinden konuştuk. Takımı geliştirmek için nasıl profillere yönelmemiz gerektiğini konuştuk kendi aramızda ama asla isim konuşmadık. Daha net söylemem gerekirse geçmiş kulüplerimde hiçbir oyuncuya karşı herhangi bir ilgim olmadı. Şunu %100 söyleyebilirim ki eski kulübüm Roma’dan hiçbir oyuncuya karşı ilgim yok. Başkanımızın da dediği gibi şu anda acele etmenin, duygusal davranmanın zamanı değil. Şu anda yapmamız gereken şey sakin bir şekilde işlerimizi yapmamız.” şeklinde yanıt verdi.

İmza sürecinde kimseden izin almadığını sözlerine ekleyen Jose Mourinho, “Hayır. Ben serbest durumda bir teknik direktördüm. Herhangi bir kulüple hiçbir bağlantım yoktu. Dolayısıyla kimseye de imza atmadan önce sormama, izin almama gerek yoktu. Benim ailem var. Her zaman aileme danışırım. Özel dostlarım var, menajerim var. Fikirlerini alırım, onlara danışırım ama kimseden ne yapmam gerektiğine dair izin almam. Dolayısıyla bu söylenenler doğru değil. Saklamayacağım, Bay Yıldırım’la da bir görüşmem oldu ama Fenerbahçe’ye gelmek için bir izin almadım.” ifadelerini kullandı.

Sportif Direktör Mario Branco: Ben Jose Mourinho ile Fenerbahçe'ye gelmesi için konuşan ilk kişiyim

Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco ise, Jose Mourinho ile Fenerbahçe’ye gelmesi için konuşan ilk kişi olduğunu şu sözlerle aktardı: “Öncelikle sizlerden özür diliyorum. Buraya geleli 2 yıl oldu, hala Türkçe’yi öğrenemedim. Net olması açısından şunu söyleyebilirim ki, ben bu kulübe en iyi çözümleri sunmak için para kazanıyorum. Çalıştığım kulübe her zaman en iyi profesyonelleri, en iyi hocaları, en iyi oyuncuları, en iyi çalışanları sağlamak için buradayım. Kronolojiden bağımsız olarak şunu söyleyebilirim ki, sağımda oturan bu beyefendi iki yıl boyunca Fenerbahçe’nin teknik direktörü. Şu anda spesifik bir durumdan geçiyor olsak da size net olarak söyleyeyim ki kafalarda bir soru işareti olmasın. En azından bu sezon için şunu söyleyebilirim ki ben Jose Mourinho ile Fenerbahçe veya Türkiye’ye gelmesi için konuşan ilk kişiyim. Ondan sonra olan şeyler beni ilgilendiren şeyler değil politik anlamda. Beni ilgilendiren kısmı işin sportif kısmı, hocamıza sunmuş olduğumuz proje ve Başkanımızın bu kulüp için sahip olduğu vizyon. Bu vizyon ile futbol tarihindeki en iyi teknik direktörlerden birinin ilgisini çekmesini sağladık. Dünyada CV’sinde 3 farklı UEFA turnuvasını kazanan tek hoca Fenerbahçe’ye, Türkiye’ye geldi. Bence buna odaklanmanız gerekiyor. Ben de Başkanımızın bu önerime güvendiği için ve hocamıza da Başkanımızın sunduğu projeye güvendiği için teşekkür etmek istiyorum.”

Jose Mourinho: Ben, Fenerbahçe’nin teknik direktörüyüm ve Fenerbahçe taraftarı için her şeyimi vereceğim. Çünkü bu kulübün ruhu onlar

"Ben, iki yıl boyunca Fenerbahçe’nin teknik direktörüyüm. Dolayısıyla cevap evet, ben Fenerbahçe için çalışıyor olacağım.  Ama şu anda ben başkanımız buradayken burayla sözleşme imzaladım. Başkanımız Ali Koç buradayken, Sportif Direktörümüz Mario Branco buradayken bu sözleşmeyi imzaladım. Çünkü benim için istikrar, bana sunulan proje, organizasyonun seviyesi çok önemliydi ve geçirmiş olduğum iki günde şunu temin edebilirim ki her şey çok üst düzey. Bu sabah tesislerimize gittim ki ben dünyada büyük takımlarda çalıştım bildiğiniz gibi, görmüş olduğum seviye çok iyi. Ben istikrar isterim ve sorumluluklarımın bilincindeyim. Gelecek haftalar bizler için kolay olmayacak çünkü oyuncularımızın büyük bir yüzdesi Avrupa Şampiyonası’nda olacak. Bizim de önümüzdeki sezonun hazırlıklarına iki hafta içerisinde başlamamız gerekiyor. Avrupa Ön Eleme maçları öncesi takımı hazırlamamız gerekiyor. Bu yüzden takımın içinde bulunduğu organizasyon benim için çok önemliydi ve karar vermemde önemli bir etmendi. Ben, Fenerbahçe’nin teknik direktörüyüm ve Fenerbahçe taraftarı için her şeyimi vereceğim. Çünkü bu kulübün ruhu onlar. Ama az önce de ifade ettiğim gibi ben, Başkanımız Ali Koç ve Mario Branco’nun sunduğu proje için buraya imza attım."

Jose Mourinho: Eğer Fenerbahçe’nin haklarını savunmak için bir duruş göstermem ve sesimi yükseltmem gerekirse bunu iki kere düşünmem

(Türkiye Ligi’nde yaşanabilecek durumlar hakkında bilgilendirme yapılıp yapılmadığına dair)
“Portekiz’de Türkiye Ligi maçları canlı veriliyor. Oradaki spor kanalları maçları canlı olarak veriyor ve haftada iki maç yayınlanıyor. Ben, Fenerbahçe ile iletişime geçmeden önce de Türkiye Ligi’ni zaten düzenli olarak takip ediyordum. Bir insan ve bir teknik direktör olarak benim de hem iyi şeylerim hem de kötü şeylerim vardır. İyi/kötü diyebileceğim bir şeyim de gittiğim yere ilgi çekerim. Dolayısıyla şu anda Avrupa’da daha fazla insan bu ligi takip edecek diye düşünüyorum. Dün dediğim şey doğru anlaşıldı mı, bilmiyorum. Ben, şunu demiştim; ben buraya Türk futbolu, Türkiye Süper Ligi için çalışmaya geldim. Ama temelde ben buraya Fenerbahçe için geldim. Benim tek isteğim buradaki seviyenin her anlamda daha iyiye gitmesi, Türkiye Ligi’nin daha iyi bir lig olması. Ama şunu da söylemeden edemeyeceğim; eğer Fenerbahçe’nin haklarını savunmak için bir duruş göstermem ve sesimi yükseltmem gerekirse bunu iki kere düşünmem.”

Jose Mourinho: Şuna eminim ki Fenerbahçe taraftarlarının rüyalarını gerçekleştirebilmek için çok güçlü bir takım kuracağız

(Gözlemlerinizden hareketle yakıştırdığınız oyun nedir?) “Öncelikle şunu fark ettim ki burada sorulan sorular çok uzun. Bir soru sormak için çok fazla konuşulduğunu düşünüyorum. Sorular kısa olmalı ki daha fazla soru sorulabilsin ve daha fazla cevap alınabilsin. Sorunuza cevap verecek olursam da şunu söyleyebilirim; öncelikle İsmail Kartal’a kariyerinin geri kalanında en iyisini diliyorum ve ona da yapmış olduğu işler için teşekkür ediyorum. Benim geçen sezon hakkında yorum yapmam etik olmaz. Etik olan şey bizim kapalı kapılar ardında kendi özel alanımızda yorumlarımızı birbirimizle paylaşmak olur, gerek İsmail Hoca ile gerek oyuncularımızla… Ben, oyuncularımın bana güvenmelerini isterim. Ben her zaman oyuncularımın yüzüne direkt konuşmayı seven bir hocayım ve dürüst biriyim. Her zaman onlar için çok iyi biri olmayabilirim ama en azından dürüst olurum. Onların düşünceleri benim için önemlidir. Şu anda Başkanımız burada, Mario burada, ben yeni geldim ve birazcık takımı görmem ve tanımam için zamana ihtiyacım var. Şu anda yeni sezona 22-23 Haziran gibi başlayacağız ve Ön Eleme öncesi yaklaşık 4 haftalık bir hazırlık sürecimiz olacak. Ama takımımızda 8 oyuncu Avrupa Şampiyonası’ndaki maceraları bittikten sonra bir izin dönemleri olacak. Kısa sürede, sezon başında bir şeyleri değiştirmek benim için mümkün değil. Bu yavaş yavaş olacak bir gelişim süreci. Ben, İsmail Hoca’dan farklı bir hocayım. Her hocanın kendisine göre farklı düşünceleri vardır. Ama Başkanımız ve Mario, takımı geliştirmek istediklerini söylediler. Bu belirtmiş olduğum gibi istikrar her zaman parayla olmaz, fikirlerle olur. Bizler de adım adım ilerleyeceğiz. Ama dün de belirtmiş olduğum gibi şuna eminim ki Fenerbahçe taraftarlarının rüyalarını gerçekleştirebilmek için çok güçlü bir takım kuracağız.”

Ali Y. Koç: Sırf popülist olmak için, özellikle genç kongre üyelerimizi etkileyip onların gönlünü çalmak için boş vaatlerde bulunmayacağız. Biz, anlaştık dersek anlaşırız. Biz, gidip getireceğiz dersek, getiririz

(Hafta sonu yapılacak Olağan Seçimli Genel Kurul öncesinde herhangi bir transfer açıklaması olup olmayacağı yönünde soruya) “Bizim şöyle bir vaadimiz var; iki senedir Finansal Fair-Play prangalarından kurtulduk. Altı senelik yolculukta kulübün finansal durumu çok şükür daha iyiye gitti. Problemleri aştık mı? Yok, daha yolumuz var ama doğru istikamette gidiyoruz. O nedenledir ki geçen sene Tadic, Dzeko, Szymanski’nin bütçesi, Cengiz Ünder… Bunları yapabilmemizin sebebi finansal anlamda manevra alanımızın daha genişlemesi. Bugün buraya Fenerbahçe Spor Kulübü’nün antrenörü olarak dünyada gelmiş geçmiş yaşayan veya yaşamayan hocalar arasında ilk 5 hocadan birini biz getirebiliyorsak bu finansal gücümüzün geçmişe nazaran daha sağlıklı bir noktaya gelmesinden dolayıdır. Diğer bir sözümüz, şampiyonluk sözü vermekle şampiyon olunmuyor. Geçmişte sen de pek çok kez gördün, Sayın Yıldırım döneminde de gördün, sözler verildi. Şampiyonluk sözüyle olsa sabahtan akşama kadar ‘Şampiyon olacağız’ deriz. Ama ben şu sözü verdim ki ben verirken Mario adına verdim, mevcut yönetimimiz adına verdim, gelecek yönetimimiz adına verdim, o da şampiyonluk sözü vermeyi gerektirmeyecek kalitede takviyelerimiz olacak, hâlihazırda çok kuvvetli ve tarihin en iyi istatistiğini yakalayan takımımıza… Sizden sonra hocamızla bu konuların toplantılarını yapacağız. Mario zaten aylardır hazırlanıyor. Ama sırf popülist olmak için, özellikle genç kongre üyelerimizi etkileyip onların gönlünü çalmak için boş vaatlerde bulunmayacağız. Biz, anlaştık dersek anlaşırız. Biz, gidip getireceğiz dersek getiririz. ‘Anlaştım, anlaşacağım, göreceğim, getireceğim’ o değil. Hocamızla bir süreç yaşadık. Biraz evvel kendileri de anlattı. Transferlerimiz de aynen buna paralel olacak. Aynen altı yılda yaptığımız gibi. İyi yaptık, kötü yaptık, yanlış transfer yaptık, mükemmel transfer yaptık, öyle veya böyle yaptık. Ama bir tarz olarak yaptık ve hiçbir şeyi de imzalamadan açıklamadık. O yüzden cumartesi günü 3-5 daha fazla oy almak için bitmemiş bir transfer açıklamayacağız. Dünyanın en kolay şeyi; ‘Onunla görüşüyorum, bununla görüşüyorum, şununla görüşüyorum.’ Böyle seçim kazanacaksak da kazanmayalım. Biz, Fenerbahçe’nin geleceğine büyük bir umutla bakıyoruz. Mario’nun çalışmaları var. Hocanın profil beklentileri var. Onlar ölçeğinde transfer yapacağız. Cumartesi öncesi açıklama olur mu, olmaz mı o işin gidişatına bakar. Ama bir transfer sürecinin aldığı süreye baktığınız zaman muhtemelen büyük bir açıklama yapacağımızı düşünmüyorum. Bizim konuştuğumuz oyuncular var, daha hocamız devreye girmeden. Tabii hocamız devreye girdikten sonra Fenerbahçe’nin cazibesi daha da artacak. Son yıllarda yaptığımız transferler 5 büyük lige yaptık. Rakamları görüyorsunuz. Fenerbahçe bir cazibe merkezi haline geldi. Fenerbahçe’den Avrupa’nın büyük kulüplerine gitme imkanı artık olası oldu, insanlar tarafından görüldü. Transfer politikamızı da hiçbir şekilde popülist yaklaşmadan en sağlıklı şekilde, bütçesel imkanlar doğrultusunda hocamızın beklentisi doğrultusunda yapmaya çalışacağız ve yapacağız.”

Mario Branco: Ben transfer şampiyonu olmak istemiyorum, ben mayıs ayında şampiyon olmak istiyorum

Transferlerle ilgili bir yorum yapmam gerekirse, sizlere birkaç şey netleştirmek isterim. Ben transfer şampiyonu olmak istemiyorum, ben mayıs ayında şampiyon olmak istiyorum. Yazın şampiyon olarak şampiyon olmazsınız, bence geçen sene transferler anlamında iyi bir iş çıkarttık, ben tabii ki biraz taraflıyım ama iyi tutturma oranımızın iyi olduğunu düşünüyorum. Aynı zaman da başkanımıza, yönetim kurulu üyelerimize, scoutlarımıza geçen seneki transfer döneminde yaptıklarımız için teşekkür etmek istiyorum. Ama ben sportif anlamda devrime inanmam geçen sene iyi bir şey yaptık, takım hem performans anlamında hem de istatistik anlamında iyi bir iş çıkarttı. Ama dünyada ki her takım gibi geliştirecek çok noktamız var ve bunu yapacağız. Ama biz istikrar istiyoruz çünkü hep temelinden inşa etmeye başlanır, çatısından değil. Ama benim yönetici vizyonum olarak ilk önce hoca, kadromuzda güçlü olduğumuz ve zayıf olduğumuz yerleri belirler, çünkü hocamızın da çok güzel belirttiği gibi her hocanın kendi vizyonu, metodu, yöntemi vardır. Bu çerçevede nasıl takımı daha da güçlendireceğiz buna yöneleceğiz. Hocamızın istediği profilleri biliyoruz, pazarda hocamızın bize belirtmiş olduğu profile uyan oyuncuları biliyoruz, ama başta da belirtmiş olduğum gibi şu an kulübümüz için özel bir dönemden geçiyoruz. Seçimler olduğu için dolayısıyla karar verebilmek için o istikrarı sağlamak kolay değil. Ama önümüzdeki pazartesi gününden itibaren tam gaz çalışmak için hazırız. Çünkü hocamızın dediği gibi zorlu bir yaz olacak. Avrupa Şampiyonası, izine giden oyuncular, çok erken oynayacağımız Şampiyonlar Ligi ön elemeleri. Tabii ki Şampiyonlar Ligi de bizler için çok büyük bir hedef, dinamik olmamız gerekiyor ve aynı zamanda markete yaklaşımımızla esnek olmamız gerekiyor. Ama başkanımıza gösterdiği yönetim biçimi için teşekkür ediyorum, çünkü onun karşıladığı finansal şartlarla Jose Mourinho’nun istediği şekilde markete giriş yapabileceğimizi düşünüyorum.

Jose Mourinho: Hedefimiz Şampiyonlar Ligi gruplarında yer almak

(Jose Mourinho’nun ikna süreci ve neden Fenerbahçe’yi seçtiği sorusu üzerine) Şunun sözünü verebilirim. Kulübe karşı büyük bir bağlılık, tutku, iyi bir iş çıkarma ve taraftarlara karşı empati sözü verebilirim ki bunu da dün yapmış olduğum konuşmada şu şekilde belirttim: ‘Bu forma artık derim, derimin bir parçası.’  Bu benim mantalitemi gösteren bir söylem ve kulüp bünyesindeki herkesin bu mantaliteye sahip olmasını isterim. Belirtmiş olduğum gibi herhangi bir sözde, vaatte bulunmam ama tabii ki ana hedefimiz, ana rüyamız Türkiye Süper Ligi’ni kazanmak. Tabii ki şampiyonluk için oynayan diğer üç takıma da saygı duyuyoruz ama biz bunun için savaşacağız. İnsanlar tabii ki büyük düşünüyorlar çünkü ben Avrupa’da altı final oynadım ve beşini kazandım ama adım adım gitmemiz gerekiyor. Play-off’lar bizim için kolay olmayacak. Belki bunu söylemem çok doğru değil ama umarım Avrupa Şampiyonası’na giden oyuncularımız mümkün olduğu kadar erken elenip evlerine dönerler ve dinlenip takımımıza katılırlar. Belirtmiş olduğum gibi adım adım gitmek istiyoruz, umarım yeni formatıyla gerçekleştirilecek olan Şampiyonlar Ligi’ne katılırız. Tabii ki Avrupa Ligi’ne katılmak sizlere daha büyük şeyler başarabilme imkânı veriyor ama bizim ana hedefimiz Şampiyonlar Ligi gruplarında yer almak.

Ali Y. Koç: Futbol departmanımızın işleyiş şekli ona bir rahatlık, huzur verdi

Şimdi öncelikle futbol her geçen gün gelişiyor, her geçen gün sofistike bir hale geliyor. Futbol ne kadar basit bir oyun olursa olsun ama endüstri geliştikçe süreçlerde daha komplike hale geliyor. Şimdi artık bir bütçe sunmak yetmiyor. Bütçe derken iki ayağı var; bütçenin hocanın alacağı paket bir de kulübün yapabileceği yatırım seviyesi. Ama onun dışında futbol operasyonu yapısı, işleyiş şekli, oradaki insan kaynağı, kulübün vizyonu… Özellikle bu seviyede bir hoca için Avrupa’da nerelere gelmek istediği, projeleri ve bunlar kadar önemli çalışacağı insanlarla aradaki uyum, kimya, frekansın tutması çok önemli. Hocamız bu süreç içinde en çok Mario’nun ona yaptığı sunumdan etkilendi, ben de çok etkilendim. Ama niye odaklandı? Hoca sahaya odaklanmak istiyor, takıma odaklanmak istiyor, oyunculara, rakiplere, liglere odaklanmak istiyor. Futbol dışındaki operasyonlara vakit, enerji harcamak istemiyor. Şu an iki senedir futbol operasyonunun yapısı, işleyiş şekli hocada intiba bıraktı, diyetisyenden mutfağa, scouting’den vesaire vesaire. Onu yapan, onu yapabilecek uyum içerisinde frekans tuttuğu uyum içerisinde çalışabileceği sportif direktörü olması futbol operasyonları, futbol departmanımızın işleyiş şekli ona bir rahatlık, huzur verdi. Bununla beraber tabii ki her şeyden önemlisi Fenerbahçe, Fenerbahçe’nin tarihi, Fenerbahçe efsanesi, taraftar potansiyeli, beklentileri ve tabii ki yıllardır beklediğimiz şampiyonluğu da pek çok kulüpte yaptığı gibi, Chelsea 50 sene, Roma 15 sene Avrupa’da kupa kazanmamış, Porto 17 sene sonra kupa kazanmış Avrupa’da… Bu taraftar beklentisi de onu tetikledi. Bizim kadro mühendisliğimizin tecrübeli, yaşı ilerlemiş hocalarla birlikte ciddi anlamda gelecek vaat eden genç oyuncularla doğru harmanlanması ve bu takımın üstüne 3-4 dokunuşla daha iyi yerlere gelebilecek olması, iki senedir Avrupa’nın iki ayrı kupasında yarı finalden dönmüş bir kulübe, yarı final gösterme, hedefler… Hatta şunu da söyleyeyim bugün gazetede gördüm dün hocadan sonra bir toplantıda ifade etmiştim, ‘Niye geliyorsun Fenerbahçe’ye?’ ‘Fenerbahçe sana ne katacak?’ ‘Birçok şey katacak.’ ‘Nasıl çok şey katacak.’ dedim. ‘Ben sadece Türkiye’de şampiyon olursam tabii ki benim için, benim gibi hırslı winner bir insan için yeterli değil. Hem Türkiye’de yıllar sonra şampiyonluğu getirip, arka arkaya şampiyonluklar, kupalar getirip bunun Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıkma, Avrupa Ligi’nde çeyrek final, yarı final…Ben bunları yaparsam insan o zaman diyecek ki, ‘Bak Jose Mourinho o tılsımı, o başarıyı, o winner karakterini Fenerbahçe’de de uyguladı ve Fenerbahçe’de başardı.’ Bunu demeleri benim kariyerime çok katkı sağlayacaktır.’ dedi.

Mario Branco: Hocamıza şunu dedim:  Arkanda bir takım olmayacak, arkanda bir ülke olacak. 35 milyon taraftar…

Hocamızla görüşürken ona sunduğum projede bu benim işim değil, benim arkamda olan takımın bir sonucu. Samandıra’da anonim olan ve bize çok fazla destek olan insanlar var, çalışanlarımız var. Bununla ilgili kendisine bir dosya sundum. Dosya büyüktü ve bu dosyayı hazırlamak yorucuydu. Bu operasyonun arkasında bize çok yardımcı olan insanlar var. Hocamıza sunduğumuz objektif gerekçe ki bu sunduğumuz organizasyon oluyor, bunun dışında bir de sübjektif olan kısım var ki bu da işin tutkusu. Ben bir yabancıyım. Bunu Türkiye’de çok duyuyorum. Kendisi de bir yabancı. Bizleri neyin tetiklediğini iyi biliyoruz. Bazen sorunlarınızda negatif tarafa odaklanabiliyorsunuz ama asıl odaklanmamız gereken burada yazdığı gibi özel olan Dünyanın en büyük spor kulüplerinden bir tanesinde. Hocamıza şunu dedim:  Arkanda bir takım olmayacak, arkanda bir ülke olacak. 35 milyon taraftarı var. Biz Portekiz’liyiz. Portekiz’de 10 milyon insan var. 3.5 katı kadar. Bizim için önemli bir etki. Avrupa’da Fenerbahçe’nin kendisinden ve taraftarından çok daha küçük ülkeler var. Sözlerime güvendiği ve inandığı için hocamıza tekrardan teşekkür ediyorum. Artık bu sözleri gerçekleştirmek bize ve size bağlı.

Jose Mourinho: Bana sunulan proje beni etkiledi. Şimdi benim bir etki yaratma zamanım 

Bana sunulan bu belge doğru ki aslında bu işin doğasına biraz aykırı. Çünkü teknik direktörler bir kulüple anlaşırken, teknik adamlar kulübe kendi projelerini sunarlar ama bu sefer tam tersi oldu. Kulüp projelerini bana açıklamak istedi ki ben buranın sosyal anlamda ne kadar büyük bir yer olduğunu biliyordum. Büyük bir taraftar kitlesine sahip olduğunu biliyordum. M. United ile daha önce Fenerbahçe karşıya oynamıştım. Belirtmiş olduğum gibi bana sunulan bir proje var. Bu proje ve gösterilen seviye beni etkiledi. Benim için daha sonra ikinci kısım geliyor. Bu da hırs. Hırs nedir? Güvenli bir alanda olmak mıdır, rahatlık mıdır? Evim Londra’da. Hırs, orada bir kulüp çalıştırıp, 6’ıncı, 7’inci, 8’inci sıralarda alıp Avrupa ligine gitmek midir? Herkes İtalya’yı ne kadar sevdiğimi biliyor. İtalya’da bir kulüpte çalışıp, Avrupa’da bir kupa mucizesini denemek, ligde 6’ıncı, 7’inci sırada olmak. Sırf İtalya’yı sevdiğim için. Bu mudur, hırs? Benim için hırs, her maçı kazanmak için oynamaktır. O sıcaklığı ve baskıyı hissetmektir. Her maçı kazanıp şampiyon, olmaktır. Şampiyon olmak için her maçı kazanmanız gerekiyor. Fenerbahçe’nin de gerçeği bu. Taraftarlarımızın neler hayal ettiğini biliyorum. Beni de buraya gelmemi sağlayan şey bu hırstı.  Konfor alanımda olmak istemiyorum. Eğer imkanım olsaydı yarın antrenmana başlar, önümüzdeki hafta sonu ilk maçımı oynamak isterdim. Proje beni etkiledi. Şimdi benim bir etki yaratma zamanım.

Jose Mourinho: Aslında sabırlı ve sakin olması gerekenler; Başkan, yöneticiler, direktör ve hoca.  Taraftarların çılgın, talepkâr ve bizlerin üzerinde baskıyı yaratması gerekiyor

Bu kültürde (sabırsızlık) olmayan bir şeyi onlara öğretemezsiniz. Bu kültürün parçası ki bu durumu birazcık komik yapıyor ama aslında sabırlı ve sakin olması gerekenler; başkan, yöneticiler, direktör ve hoca. Bu insanların daha dengeli ve sabırlı olması gerekiyor, taraftarların değil. Taraftarların çılgın, talepkar ve bizlerin üzerinde baskıyı yaratması gerekiyor. Eğer Fenerbahçe’de oynayan bir oyuncu bu baskıyı kaldıramıyorsa, demek ki Fenerbahçe’de oynayacak kadar iyi değildir. Bu tutkuyu hissetmek isterim ama bize güvenmeyi de hiçbir zaman elden bırakmasınlar. Evimizde oynadığımız bir maçta 85. dakikada mağlup durumda isek, 90 küsur dakikada hala gol atıp maçı kazanabileceğimizi bilsinler. Bizi desteklesinler ve saha içinde bizimle birlikte mücadele etsinler. Bu işin bir parçası olduklarını ve ait olduklarını hissetsinler. Çünkü biz birlikte kazanıp, birlikte kaybediyoruz. Bunu hissetmeleri önemli. Umarım kaybettiğimizden daha çok maçlar kazanırız. Belirtmiş olduğum gibi kulübün bu anlamda bir dengesinin olması gerekiyor ama taraftarların tutkusunu korumasını gerekiyor çünkü benim motivasyonum, bu. Bakarsınız son dakikada attığımız bir golde kalabalığın içine girerek, bu golü kutlayabilirim.

Jose Mourinho: Benim başarmak istediğim şey, 99 puandan daha az alayım ama şampiyon olayım

Bence bir takımın 99 puan alması ve diğer takımın 102 puan alması iyi bir şey değil, iyi bir durum değil. Diğer takımlarla olan bu fark iyi değil. Umarım önümüzdeki sene lig daha iyi, daha dengeli ve daha çekişmeli olur. Başka takımlar da yarışın içinde olur. En azından bu farkın kapanması gerektiğini düşünüyorum ki bu lig gelişsin. Bu ligin gelişmesi herkes için iyidir. Benim başarmak istediğim şey, 99 puandan daha az alayım ama şampiyon olayım.

Ali Y. Koç: Futbol tarafında hayal ettiğimiz Fenerbahçe yolculuğu son iki senedir istediğimiz şekilde ilerledi. Futboldaki hayallerimize daha hızlı yaklaşmak için bence çok doğru hamle yaptık

Hayalimdeki Fenerbahçe derken bu sadece futbol olarak algılamayın. Hayalimdeki Fenerbahçe’nin kurumsallaşması, finansal sağlığı, insan sermayesi, dünyanın en büyük spor kulübüyken en başarılı spor kulübü olması. Futbolda da Benfica tarzı bir model söylemiştim. Futbolda her sene şampiyonluğa oynayan, Avrupa’nın gediklisi, Avrupa’da da hep gruplardan çıkan bir Fenerbahçe.  Altyapısından oyuncu üretebilen bir Fenerbahçe hayalinden bahsediyordum hayal derken. Ve markanın da tanınması. Kafamızdakilere göre tamamen her şey arzuladığımız gibi oldu mu? Hayır. Ama yaklaştık. İyi şeyler var. Futbolda 1 tane bile şampiyonluk olsaydı onlar çok daha fazla konuşuluyor olacaktı. Bizi kısıtlayan limitlerin toplantı başında daha hafiflediğini, daha rahatladığımızı anlattım. Onun neticesinde de kurduğumuz kadroları, getirdiğimiz hocaları, aldığımız puanları, son 2 senedeki futbol anlamında sportif konuda nerede olduğumuza hep beraber tanıklık ettik. Futbol tarafında hayal ettiğimiz Fenerbahçe yolculuğu son iki senedir istediğimiz şekilde ilerledi ama hayal ettiğimiz noktaya giden yolculuğun sonunda ışık olduğunu gösterdi ama daha oraya varmadık. Varmak nedir? Türkiye’de arka arkaya şampiyonluklar ve Avrupa’da arka arkaya başarılı sayabileceğimiz sonuçlar alıp hem ülke puanına katkı sağlamak hem de Fenerbahçe’nin itibarına, markasına ve Avrupa’da da hatırı sayılır, kura çekimlerinde tercih edilmeyecek bir kulüp haline getirmek. Şimdi iyi yolda gidiyoruz. Bunu başarmanın en hızlı yolu da bu kalibrede, kalitede bir hocayı getirmek. Diğer taraftaki hayallerimizin çoğu gerçekleşti, çoğu gerçekleşmeye yakın. Futboldaki hayallerimize daha hızlı yaklaşmak için bence çok doğru hamle yaptık. Hem hocamız açısından hem bizim açımızdan zamanlama da çok önemli. Doğru bir hamle yaparsınız ama yanlış bir zamanda yaparsınız. Bence biz doğru hamleyi doğru zamanda yaptık. Tanıdıkça, birbirimizi anladıkça ne yapmak istediğimizi, neyi başarmak istediğimizi konuştukça buradaki kimyanın, frekansın da çok tuttuğunu ve hocamızın yapısının, karakterinin, kişiliğinin Fenerbahçe DNA’sına çok uyduğunu düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki sezondan başlamak üzere geleceğe çok büyük umutla bakıyoruz. İnşallah yolun sonu hayırlı olur.

Jose Mourinho: Başkanımız her zaman dürüst bir yaklaşımla yaklaştı. Bizim de kendi aramızda böyle olmamız gerekiyor. Her şeyi saygı duyacak şekilde yapacağız, oyuncularla yollarımızı ayırdığımız zaman da

(Gelecek sezon kadro planlaması ve kendi ekibiyle ilgili soruya) Takımdan ayrılacak oyuncular veya takıma katılacak oyuncularla ilgili her zaman saygılı ve dürüst olmanız gerekir. Oyuncuların bunu basından öğrenmemesi gerekir ki Sportif Direktörümüz Mario’nun da bana katıldığını düşünüyorum. Başkanımız her zaman dürüst bir yaklaşımla yaklaştı. Bizim de kendi aramızda böyle olmamız gerekiyor. Oyunculara karşı açık olmalıyız. Transferi şöyle öğrenmeniz gerekiyor; bir transfer bittikten sonra, yeni gelen bir oyuncu olduğu zaman bittikten sonra öğrenmelisiniz. Aynı şekilde giden oyuncular için de bu durum geçerli. Bu, kesinleştikten sonra öğrenmelisiniz. Buranın kültürü biraz farklı, spekülasyonlar oluyor ama bu tarz işlerin gizli yapılması gerektiğini düşünüyorum. Lukaku’yu, Dybala’yı istediğime dair söylentiler duyuyorum… Bu oyuncuları istemiyorum. Biz ne yaptığımızı, işimizi biliyoruz. Her şeyi saygı duyacak şekilde yapacağız, oyuncularla yollarımızı ayırdığımız zaman da.

Jose Mourinho: Ben her zaman yüksek kalitede insanlarla çalışırım. Kendilerini yavaş yavaş tanıyacaksınız

Teknik ekibime gelecek olursak, benim için en önemlisi patronun ben olduğum. Benim yanımda çalışanların kaç kişi olduğu ve kim olduğu sizler için önemli olmamalı. Sizler için önemli olan şu olmalı; bu kişiler benim için ve kulüp için çalışacaklar. Şunu temin edebilirim ki, hepsi yüksek kalitede insanlar. Ben her zaman yüksek kalitede insanlarla çalışırım. Kendilerini yavaş yavaş tanıyacaksınız. Şu anda bunun zamanı değil ama şunu söyleyebilirim, ben bu konuda biraz bencilim, tüm ilgiyi üzerimde isterim.

Mario Branco: Hocamızın teknik ekibi sayı olarak ve staff olarak bir önceki ekibiyle birebir aynı olacak

İki senedir buradayım, Türkiye’yi tanıyorum. Hocamız teknik ekibiyle ilgili soruya cevap vermek istemedi ama şunu söyleyebilirim ki sayı olarak ve staff olarak bir önceki ekibi birebir aynı olacak. Dolayısıyla bunun bir olay olmasına gerek yok. Jose Mourinho gibi bir hoca için ve Fenerbahçe gibi bir kulüp için hepsi üst seviye insanlar.

Jose Mourinho: (Arda Güler) Kendisi gelmek isterse neden olmasın

(Arda Güler transfer hakkında) Kendisi gelmek isterse neden olmasın ama dürüst olmam gerekirse Real Madrid gibi bir takımda oynuyorsanız, Avrupa Şampiyonu olduysanız, dünyanın dev kulüplerinde oynadığınızda ve genç bir oyuncuysanız genelde geri gelme niyetiniz olmaz ama kulübünü gerçekten seviyorsa, bedavaya kiralık gelecekse ve maaşının %75’ini Real Madrid öderse tabii ki hayır diyemeyiz.

(Jose Mourinho’nun yabancı futbolcu sınırlamasına bakışı) Bu sebeple bir teknik direktöre para ödüyor ki bu problemleri çözsün diye. (Gülerek)

Mario Branco: Biz arka arkaya kazanmak istiyoruz

Fenerbahçe gibi büyük bir takımda Başkanımızın da belirtmiş olduğu gibi bir kere kazanmak kolaydır, biz arka arkaya kazanmak istiyoruz.

Belki ben de bunun hakkında birkaç yorum yapabilirim. Bir önceki soruya da ekleme yapabilirim çünkü genel olarak genç oyuncuları sormuştu, sadece Arda Güler’i değil. Eminim hoca bana katılıyordur, kalitenin yaşı yoktur! Genç ya da yaşlı bir oyuncu olsun ki bu tecrübeli anlamına gelir, kalitenin yaşı yoktur. Ama şunu anlamamız gerekiyor ki zaman zaman realistik olmamız gerekiyor. Yıllardır kulüp şampiyon olamadığı için kazanmaya alışkın oyuncular getirmemiz gerekiyor. Yani kazanma alışkanlığı olan oyuncular. Tabii ki bu parametreyi aynı zamanda genç oyuncularla birleştirebilirsek bu kulüp için harika olur. Çünkü benim fikrim ki bu benim şahsi fikrim, Fenerbahçe gibi büyük bir takımda Başkanımızın da belirtmiş olduğu gibi bir kere kazanmak kolaydır, biz arka arkaya kazanmak istiyoruz. Zor olan da budur. Tabii ki bunu başarmak için sürekli değişen yönetmeliklerle baş etmek kolay değil. Çünkü önümüzdeki sezon benim Türkiye’deki üçüncü sezonum olacak ve bu kural üçüncü defa değişmiş olacak. Ben kısa vadeli değil, daha orta vadeli plan yapmayı severim. Az önce de ifade ettiğim gibi dinamik olmamız gerekiyor. Çünkü hem baş etmemiz gereken yönetmelikler var, zamanlamayı iyi yapmamız gerekiyor, play-offlar oynayacağız, Avrupa Şampiyonası var. Dolayısıyla dinamik olmamız gerekiyor.

Jose Mourinho: Benim yapmam gereken şey taraftarların hayal ettiği şeylere ulaşmak, onları mutlu etmek. O zaman özel olabilirim

(Fenerbahçeli Mourinho’yu sahada özel kılacak şeyin ne olacağına dair) Güzel bir soru! Benim yapmam gereken şey taraftarların hayal ettiği şeylere ulaşmak, onları mutlu etmek. O zaman özel olabilirim. Bu kadar basit. Ben, hırsı olmayan kulüplerde çalışmayı sevmem, tatil yapmayı sevmem, özel olmak için taraftarlara mutluluk vermeniz gerekiyor, maçlar kazanmanız gerekiyor. Rakibinizden daha fazla maç kazanmalısınız ki şampiyon olasınız. Benim işim bu, benim buraya gelirken ki hırsım da bu.

Ali Y. Koç, basın mensuplarının sorularına verilen cevapların ardından son olarak şöyle konuştu:
 
Sayın Mourinho Fenerbahçe’ye para için gelseydi veya para önceliği olsaydı öncelikle Suudi Arabistan’da olurdu. Bizim sunduğumuz proje, vizyon, anlattıklarımız, beraber başarmak istediklerimiz onun daha aklına yattı ki daha uygun şartlarda, gözle görebilecek kadar daha uygun şartlarda bizim teklifimizi kabul etti

Hepinize çok teşekkür ederim. Son birkaç cümle ve açıkta kalan konuyu da cevaplamak istiyorum. Dünyanın en iyi hocalarından biri olan Sayın Jose Mourinho’ya Fenerbahçe’ye hoş geldin diyoruz. İnşallah hayırlı uğurlu olur. Önemli olan sonucu nasıl olacak, başı değil. Hepimiz onun farkındayız. Rehavete kapılacak hiçbir anımız yok. Seçilelim ya da seçilmeyelim zaten biz çalışmaya başladık. Mario da iyi işler yapıyor. İnanıyorum ki hocamızın da biraz sonra yapacağımız toplantıda içi de rahatlayacaktır, duyacaklarından! Şunu ifade etmek istiyorum; ben, altı senedir yalanla mücadele ediyorum. Yeri geliyor TFF Başkanının yalanlarıyla mücadele ediyoruz, yeri geliyor özellikle bir rakibimizin başkanının patolojik seviyede yalanla mücadele ediyoruz, şimdi bir önceki başkanımızın gerçekle ilgisi olmayan söylemleriyle mücadele ediyorum. Bazen gerçekle ilgisi olup ama gerçekten birazcık saptırarak anlatıyor. Bu da olaylardan bir tanesi. Şunu söylemek istiyorum; Sayın Mourinho Fenerbahçe’ye para için gelseydi veya para önceliği olsaydı öncelikle Suudi Arabistan’da olurdu. Belki başka bir Türk takımında olurdu veya diğer seçim adayıyla beraber olurdu. Bizim sunduğumuz proje, vizyon, anlattıklarımız, beraber başarmak istediklerimiz onun daha aklına yattı ki daha uygun şartlarda, gözle görebilecek kadar daha uygun şartlarda bizim teklifimizi kabul etti. Onun için ona da teşekkür etmek istiyorum. Bir adım daha öteye götüreyim, bizim hiçbir şekilde şampiyonluğa oynarken, mevcut hocamız varken teklif yapmamız söz konusu bile değildi. Kendisine de bunu söyledim. Çünkü menajerlere ne diyorlardı ‘Siz ciddi misiniz, değil misiniz? Her şeyi anlattınız. Ama teklif yapmıyorsunuz.’ Dedik ki ‘Sen de bizim hocamız olsan sen de görevinin başındayken biz başka bir hocaya teklif yapmayız. Bizim ligimiz bitmeden kimseye teklif yapamayız.’ Ve onlar beklediler, bizim teklifimizi beklediler. Ligimiz biter bitmez de kendileriyle temasa geçtik. Bekledikleri için teşekkür ediyorum. Dediğim gibi daha uygun şartlarda akıl birliği yaptık, hedef birliği yaptık, vizyon birliği yaptık. Kimyamız ve frekansımız da ciddi anlamda uydu ve sonucunda hocamız dün itibarıyla Türkiye’ye geldi. Bugün de toplantılarımızı yapacağız. Yarın kendisi ülkesine dönecek. Mario’nun da biraz tatil yapması lazım. Ama inşallah kadro planlamasının bir kısmını yaz kampı öncesi, yaz kampı sırası; diğer bir kısmını da nokta atışları yapıp bir yola sokup inşallah turnuvalar başlamadan buraya getirmeyi hedefliyoruz.

Ali Y. Koç: Fenerbahçe’nin geleceği açısından çok tarihi bir adım attık

Şunu da unutmayın, tüm Türk kulüpleri finansal konuların getirdiği manevra alanının darlığından dolayı evet, geçmişe göre daha iyiyiz ama bir gerçek var ki hepimizde bir dar boğaz var. Zaman zaman da kiralık oyunculara gitmek zorundayız. Onlar da bildiğiniz üzere ağustos ayından önce olmuyor. Ama zaten çok kuvvetli kadromuzu daha evvel de söylediğim gibi şampiyonluk sözü vermeyecek seviyeye bir takım getireceğimizi size söylemiştim. Tekrar söylüyorum. Ama Fenerbahçe’nin geleceği açısından çok tarihi bir adım attık. İnşallah bu tarihi adım meyvesini verir. Hepinize çok çok teşekkür ederim. İnşallah güzel bir yaz geçirirsiniz. Yakında görüşmek üzere, hepinize kucak dolusu sevgiler.

0 yorum :

Yorum Gönder