23 Mart 2020 Pazartesi

Spor Eşyalarını Nasıl Dezenfekte Etmeliyiz?

Kondisyonunu ve sağlığını korumanın yanında bağışıklık sistemini güçlendirmek için uyguladığın egzersizlerin birçoğunda, spor eşyalarından destek alman gerekir. İlgili eşyaları kullanmadan evvel ellerini temizlemiş olsan da ter ve tükürük gibi etkenler nedeniyle, spor eşyalarında mikroplar ve bakteriler üreyebilir. Hem kendi sağlığını hem de bu eşyalara temas edecek başka bireylerin sağlığını riske atmaman adına, doğru temizlik araçlarını ve yöntemlerini kullanarak spor eşyalarını, antrenman öncesi ve sonrasında düzenli olarak dezenfekte etmelisin.

Mat ve Ağırlık Sehpası Temizliğinde Dezenfektan Islak Mendil
Devam ettiğin spor salonlarında ya da evde kullandığın yoga matları, mekik ve ağırlık sehpaları, tahminlerinin aksine, en kirli yüzeyler arasındadır. Gerçekleştirdiğin aktiviteye göre el, kol, bacak, ayak, sırt gibi bölge ve uzuvlarının doğrudan ya da dolaylı şekilde temas ettiği matlar, düzenli olarak temizlenmediği takdirde sağlığın için riskli ekipmanlardan birine dönüşür. Benzer şekilde mekik ve ağırlık sehpaları, matlar kadar olmasa da el, kol, sırt, bacak gibi bölge ve uzuvlarının temasına açıktır. İşin içine bir de zorlu egzersiz süreçleri sonrasında ter faktörü de girerse sehpalar, mikrop ve bakteri yuvasına dönüşebilir.
Ancak bu ekipmanların temizliği, düşündüğün kadar zor ve uğraştırıcı değil. Spor salonunda da olsan, antrenmanlarını evde de gerçekleştirsen, ısınma sürecinden önce bu ekipmanları, dezenfektan özelliğe sahip ıslak mendillerle temizleyebilirsin. Antibakteriyel ve alkol bazlı ıslak mendilleri, geniş yüzeye sahip gereçlere uyguladıktan sonra ilgili araçların kurumasını bekleyip antrenmanına güvenle başlayabilirsin. Şayet daha kapsamlı ve güçlü bir temizlik çözümü arıyorsan, genel amaçlı temizlik için üretilen amonyak içerikli temizlik maddelerinden yardım alabilirsin. Maddenin çok küçük bir miktarıyla hazırlayabileceğin çözeltiyi, sprey başlıklı şişelere doldurarak yüzeylere uygulayabilirsin.
Doğrudan cildinin temas edeceği yüzeyler üzerinde; çamaşır suyu, boraks çözeltisi, hidrojen peroksit gibi güçlü temizlik maddelerini kesinlikle kullanmamalısın.



Egzersiz Topu ve Dambıl Gibi Araçların Dezenfekte Edilmesi Şart
Fitness salonlarındaki ekipmanların çok insan tarafından kullanılması, ilgili ekipmanların sağlık riskleri içermesine neden olur. Bu nedenle kendi önlemlerini alarak antrenmanlarını gerçekleştirmen ve sonlandırman, muhtemel sağlık sorunlarıyla karşılaşmanı engeller.
Spor salonlarında belki de en çok kullanılan ekipmanların başında gelen; kondisyon bisikletleri, eliptik bisikletler, yürüme ve koşu bantları, çoğu zaman dikkatlerden kaçsa da gerek kontrol yüzeylerindeki tuşlarla gerekse tutuş bölgeleriyle mikrop ve bakterilere kucak açar. Yürüme ve koşu esnasında ağızdan çıkabilen tükürükler, kollardan süzülüp gelen terler, doğrudan temas yüzeylerine ulaşır ve dezenfeksiyon işlemi yapılmazsa bu alanlar kirli birer yüzeye dönüşür. Benzer şekilde ağırlık makinelerindeki tutamaçlar, kettle bell ağırlıklar, ağırlık topları, dambıl ve ağırlık plakaları, halter çubukları ve hatta recovery masaj aletleri, sıklıkla temizlenmeye muhtaç araçlardır.
Şayet bu araçları, spor salonlarında kullanıyorsan, pratik bir çözüm olarak antibakteriyel temizlik mendillerinden ve amonyak çözeltili temizlik maddelerinden yararlanabilirsin. Sıvı temasının, yüzeyinin yapısında zamanla korozyon meydana gelmesine neden olabilecek dambıl ve ağırlık plakalarını temizlerken mendille silme işleminden sonra temiz bir bezle ilgili yüzeyleri kurulaman yerinde olur. Ağırlık ekipmanlarını evinde kullanıyorsan ve bu gereçler, kauçuk gibi materyallerle kaplıysa, temizlik işleminin en iyi şekilde tamamlanması için çözelti uygulamasından sonra bu ekipmanları, 10 dakika ila 30 dakikaya kadar bekletip bu sürenin tamamlanmasıyla kullanabilirsin. Kullanım talimatlarında aksi belirtilmiyorsa, recovery masaj aletlerinin dezenfekte edilmesinde alkol bazlı temizlik mendillerinden destek alabilirsin.



Sağlığını önemsiyor, kondisyonunu korurken mikrop ve bakterilerden kaynaklı rahatsızlıklardan uzak durmayı hedefliyorsan, sen de antrenman ekipmanlarını ve araçlarını düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmemelisin. Sağlıklı bir yaşama adım atarken sana uygun spor ekipmanlarına ihtiyacın olursa, dilediğin ürüne Decathlon’un sunduğu avantajlarla sahip olabilirsin.

blog.decathlon.com.tr

0 yorum :

Yorum Gönder