11 Şubat 2022 Cuma

Artistik buz pateninde doping şoku

2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nda Rus Olimpiyat Komitesi (ROK) adına yarışan Rus artistik buz pateni sporcusu Kamila Valieva'nın, oyunlar öncesinde dopingli olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Doping cezası nedeniyle 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nda Rusya yerine Rus Olimpiyat Komitesi (ROK) adı altında mücadele eden Kamila Valieva benzer bir olayla gündemde... Uluslararası Test Ajansı (ITA), Valieva'nın dopingli olduğunu açıkladı.

Kamila Valieva'nın numunesinde yasaklı madde bulundu

Rus Olimpiyat Komitesi’nden bir sporcunun doping testinin pozitif çıkması nedeniyle artistik buz pateninde geçtiğimiz Pazar günü sonuçlanan takım yarışlarının madalya töreni ertelenmişti. Uluslararası Test Ajansı (ITA), konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Kamila Valieva'nın numunesinde yasaklı madde bulundu

Basın açıklamasında, Stockholm’de bulunan ve WADA tarafından akredite edilmiş bir laboratuvarın, 15 yaşındaki Rus Olimpiyat Komitesi (ROC) sporcusu Kamila Valieva’dan 25 Aralık 2020 tarihinde alınan numunenin Olumsuz Analitik Bulgu yanıtı verdiği ve numunede Dünya Antidoping Yasası’nın yasaklı listesinde bulunan trimetazidine maddesinin bulunduğuna ilişkin raporu 8 Şubat 2022’de sunduğu ifade ediliyor.

Bu raporun üzerine sporcunun RUSADA (Rus Antidoping Ajansı) tarafından derhâl geçici olarak yarışmalardan çektirildiği belirtiliyor. Bu geçici el çektirme sırasında sporcunun Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları da dâhil olmak üzere antrenman, yarış, etkinlik gibi her tür spor faaliyetlerine katılmasının yasaklandığı bildiriliyor.

ITA açıklamasında, numunenin olimpiyatlardan önce Rus otoriteler tarafından alınmış olması dolayısıyla konunun, hem kendilerinin hem de Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) yetki alanında olmadığını belirtiyor. Bunun yanı sıra sporcunun “himaye altında” sayılması dolayısıyla reşit olmayan bir kişi olarak sporcunun kimliğini korumak ve fiziksel, zihinsel korunmasının sağlanması için gerekli önlemlerin alındığından emin olmak üzere resmi bir açıklama yapmaktan kaçındıklarını ifade ediyor.

Basın açıklamasında sporcunun 9 Şubat 2022 tarihinde RUSADA’ya başvuruda bulunarak el çektirmenin kaldırılmasını talep ettiği ve talebin aynı gün onaylandığı ifade ediliyor. El çektirmenin kaldırılması da dâhil olmak üzere gerekçeli kararın kısa sürede ilgili taraflara duyurulacağı belirtiliyor.

Dünya Antidoping Yasası çerçevesinde, WADA, Uluslararası Paten Birliği (ISU), RUSADA ve IOC’un geçici el çektirmenin kaldırılması kararına itiraz etmek için Spor Tahkim Mahkemesi’ne başvurma haklarının olduğu bildiriliyor.

Kararın bir sonraki yarıştan önce alınması gerektiği için (15 Şubat 2022’de yapılacak kadınlar kısa program) IOC’un itiraz hakkını RUASADA’dan gerekçeli kararın alınmasını beklemeden uygulamaya koyacağı açıklanıyor. ISU’nun, takım yarışında ROC ekibinin sonuçlarına ilşkin kararı ancak bu nihai karardan sonra verebileceği ifade ediliyor.

Basın açıklamasında, hukuki süreç henüz tamamlanmadığı için ITA’nın başka yorumda bulunmayacağı ve konuya ilişkin her tür bilginin basın açıklaması şeklinde yapılacağı belirtiliyor.

ITA’nın bugün yaptığı bu basın açıklamasının üzerine ISU da internet sayfasında, Spor Tahkim Mahkemesi’ne RUSADA’nın geçici el çektirmeyi kaldırma kararına itiraz başvurusunda bulunacaklarını ve mahkemeye geçici el çektirmenin yeniden uygulanmasını talep edeceklerini açıkladı.

Ne olmuştu?

6 Şubat 2022’de sona eren takım yarışları sonunda ROC altın, ABD gümüş ve Japonya bronz madalya kazanmıştı. Kamila Valieva hem kısa hem de serbest programda ROC adına takım yarışında mücadele etmiş ve iki yarışın da birincisi olmuştu. Madalya töreninin ertelenmesi basın mensupları ve seyircilerin ilgisini çekti. IOC ertelemeye ilişkin “hukuki bir mesele” açıklaması yaptı ve ayrıntı vermedi.

Bunun üzerine tahminler yapılmaya başlandı. Herkesin ilk aklına gelen doping olasılığıydı. Bunun yanı sıra Covid protokolleriyle ilgili bir şey olabileceği yorumları yapıldı. 09 Şubat 2022 Çarşamba günü ROC sporcuları Mark Kondratiuk, Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov ve Kamila Valieva’nın sabah antrenmanına çıkmaması doping şüphelerini bu isimlerin üzerine çekti.

Özellikle ertesi gün yapılacak erkekler serbest program dolayısıyla Kondratiuk’un antrenmanda olmaması şüpheleri onun üzerinde topladı. Gün içinde Kondratiuk’un antrenörü Svetlana Sokoloskaia ve Mishina/Galliamov’un antrenörü Tamara Moskvina sporcularının önceden planlanan izin günlerinde oldukları, bu nedenle antrenmanlara katılmadıkları açıklamasını yaptı.

Tartışmalar sürerken internet üzerinde söz konusu sporcunun Valieva olduğu ve Aralık ayında yaptırdığı doping testinin pozitif çıktığı ancak bulunan maddenin performans arttırıcı olmadığı haberleri yayıldı. ITA’nın basın açıklamasında da ifade edilen trimetazidine maddesinin kalp hastalıklarında kullanıldığı söylendi. Trimetazidine kan akışını arttıran ve arterlerin genişlemesini sağlayan bir madde.

Bu süreçte IOC herhangi bir resmi açıklama yapmadı. Tüm gözler dün, erkekler serbest program sırasında gerçekleştirilen basın toplantısındaydı. Ancak bu toplantıda da gazetecilerin sorularına “hukuki bir mesele” denilerek aydınlatıcı yanıt verilmedi. Bunun üzerine Valieva’nın “himaye altında” olması dolayısıyla resmi açıklama yapılmadığı haberleri dolaştı.

WADA kurallarına göre 16 yaşından küçük sporcular “himaye altındaki kişi” sayılıyor ve herhangi bir antidoping kural ihlali durumunda isimleri açıklanmıyor. İhlalin kesinlik kazanması hâlinde yetişkin sporculardan daha hafif cezalara maruz kalıyorlar ve psikolojik destek de dâhil olmak üzere zarar görmelerini engelleyecek her türlü destek kendilerine veriliyor.

ITA, bazı medya unsurlarında sporcunun kimliğinin korunmasına ilişkin bu özenin gösterilmediğinin ve resmi olmayan bilgilere geniş çapta yer verildiğinin görülmesi üzerine bugünkü basın açıklamasını yapma gereğini duyduklarını ifade ediyor.

Kaynak : Aylin Çetinkaya - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder