7 Şubat 2022 Pazartesi

Geleceğin spor branşları

Yapay zeka, robotik ve diğer teknolojik yenilikler sayesinde dünya çapında yeni yüksek teknolojili sporlar başlıyor. Geleceğin spor branşlarını Seçkin Renklibay kaleme aldı...

Spor endüstrinde görev yapan profesyonel bir yönetici olarak sektöre etki eden, sektörü geliştiren tüm teknolojik hamleleri yakından takip etmeye çalışan biriyim. Teknolojiden doğru anlamda faydalanmanın avantajlarını geçmişte hem profesyonel sporculuk kariyerimde, hem de iş alanında sporun farklı branşlarında profesyonel yöneticilik yapan biri olarak yakından biliyorum. Yazılarım da sık sık farklı etkilerini konu başlıklarıyla gündemde tutuyorum da diyebilirim.

Teknoloji hayatımızı sonsuz bir şekilde değiştiriyor ve bunun oynadığı en büyük arenalardan biri de spor. Konuya şu şekilde giriş yapmak sanırım doğru olacaktır. Aslında son dönemde olimpik spor gündemini oldukça meşgul eden ve ülkemiz adına da hem katılım hem de başarı anlamında yeri olan modern pentatlon, boks ve halter gibi branşların Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından gerçekleştirilen Paris 2024 hazırlık toplantısı ilk etap değerlendirilmesine göre çeşitli nedenlerle yer verilmeyeceğinin açıklanmasının bir yana bir diğer bakış açısı da artık geleneksel spor dallarının izlenme düzeylerinin düşmesi, yeni spor dallarının arayışına da sektörü sürükledi diyebiliriz. Özellikle Z kuşağı diye nitelendirdiğimiz kuşağın spor alanında yeni ve teknolojik gelişmelerle birlikte yeni spor dalı arayışları sonuç veriyor gibi görünüyor.

Sizlere bu yazım da teknolojinin spor alanında ne denli etkili olduğunu belirten, sektöre bakış açıları geliştiren, antik çağdan beri organizasyonlarda yer verilen spor dallarının yerini birdenbire hiç bilmediğimiz spor branşlarının keşfedilip spor endüstrisinde yer bulduğunu belirtmek istiyorum.

Yapay zeka, robotik ve diğer teknolojik yenilikler sayesinde dünya çapında yeni yüksek teknolojili sporlar başlıyor. Futbol oynamak için sahaya çıkan robotlardan, insanlar gibi birbirleriyle yarışan pilot kontrollü dronlara kadar, makineler kendi rekabetçi çizgilerine sahip olduklarını spor alanında da kanıtlıyor artık.
Artık oyunun stratejisinden ve kurallarından oyun alanının düzenine kadar yeni sporlar gündemimizde.
Bu yüksek teknolojili sporlar gelecekten geliyormuş gibi görünebilir, ancak zaten varlar. İşte en çığır açanlardan bazılarına bakalım.

Drone Soccer

Drone futbolunda, üç ila beş pilottan oluşan takımlar, "forker" drone'larını rakiplerinin kalesine doğru uçurarak puan kazanırken, rakip drone'lar onları engellemeye çalışır. Oyuncuların drone'a zarar verme riskiyle ne kadar agresif uçtuklarını tartmaları gereken üç dakikalık üç yoğun oyun setine sahip. Spor, Güney Kore'den geliyor ve ilk ABD drone futbol turnuvası, geçen yıl temmuz ayında Colorado'daki Rocky Mountain State Games'de gerçekleşti. Colorado, New York, Ohio ve başka yerlerde ligler başlıyor ve US Drone Soccer, sporu liselerde tanıtıyor ve burada öğrencilerin dronları inşa etmeyi, programlamayı ve onarmayı öğrendikleri bir eğitim programıyla birleştiriliyor.

Robot Soccer

Robot Dünya Kupası Girişimi - kısaca "RoboCup" - otonom robotlar için bir futbol yarışması. Farklı boyutlardaki robotların takım arkadaşlarıyla etkili bir şekilde iletişim kurarken bağımsız kararlar alması gereken birkaç lige sahip. Yarışma, uluslararası bir bilimsel proje olarak ikiye katlanıyor. Örneğin, Robo Cup insansı Ligi'nde araştırmacılar, dinamik yürüme ve koşma, dengeyi korurken topa vurma, topun görsel algısı ve takım çalışması gibi robotik zorlukları araştırıyor.

Robotlar, 1997'de 40 takımın ve 5.000 seyircinin katıldığı ilk RoboCup'tan bu yana çok yol kat etti, ancak organizasyonun web sitesine göre robotlar topu bulmakta ve hareket etmekte zorlandılar. RoboCup 2021'de 300'den fazla takım yer aldı ve artık robotlar "güvenilir bir şekilde bir top bulabilir, çok hızlı hareket edebilir ve takım çalışması davranışları göstermeye başlayabilir".

RoboCup'ın nihai hedefi, 2050 yılına kadar "tamamen özerk insansı robot futbolculardan oluşan bir takımın, en son Dünya Kupası'nın galibi karşısında FIFA'nın resmi kurallarına uygun bir futbol maçı hedefliyor.

Drone Racing

Birinci şahıs görüşlü drone yarışında, pilotlar drone'nun kamerasından canlı video akışı yapan gözlük takarken drone'ları karmaşık yarış parkurlarında yönlendirir, böylece pilotlar içlerinde uçuyormuş gibi hissederler.
Elit pilotlar, özel yapım yarış dronları ile saatte 90 mil (145 kilometre) hızla seyahat eden, büyük ağlar tarafından televizyonda yayınlanan küresel profesyonel Drone Yarış Ligi'ne (DRL) katılırlar.
DRL CEO'su ve kurucusu Nicholas Horbaczewski'ye göre, drone yarışlarının Avustralya'da 2010 yılında başladığına inanılıyor. DRL o zamandan beri sporu ana akım haline getirmeye yardımcı oldu. Horbaczewski, 2016'da ligin resmi açılışından altı yıl sonra, sporun şu anda 75 milyon aktif küresel hayranı olduğunu söylüyor.

Speedgate

Speedgate ileri teknoloji oyun gerektirmez, ancak yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir oyundur. Spor, kroket, ragbi ve futbolun özelliklerini bir sıra halinde düzenlenmiş üç kapılı daireden oluşan bir oyun alanı ile birleştirir. Yedi dakikalık üç devrede, altı kişilik iki takım, gol atmak için bitiş kapısından tekme atmak amacıyla bir topu belin altından atar. Speedgate'in arkasındaki tasarım ajansı AKQA'ya göre, oynanışta ki kurallardan logoya kadar oyunun her yönü için fikirler oluşturmak "derin öğrenme algoritmaları" kullanıldı. Ekip, yaklaşık 400 sporun kurallarını kullanarak bir sinir ağı eğitti. 1.000'den fazla sonuç üretildi - AKQA, Speedgate'in Oregon Spor Otoritesi tarafından resmi olarak tanındığını ve artık ABD çapında bir üniversite ligine dönüştüğünü söylüyor.

Segway polo

Segway polo, iki tekerlekli, kendi kendini dengeleyen elektrikli araçlardaki oyuncuların sopalarıyla kale çizgisini geçerek gol atmaya çalıştıkları bir takım sporudur. Menşei ABD olan spor şu anda Almanya, İsveç, Birleşik Krallık, Barbados, İspanya, Lübnan ve diğer ülkelerde oynanmaktadır. Apple'ın kurucu ortağı ve Segway polo oyuncusu Steve Wozniak'ın anısına "Woz Challenge Cup" olarak adlandırılan Segway Polo Dünya Şampiyonası 2006'da kuruldu. Barbados'taki Segway Polo Kulübü (SPCB), dünyanın en başarılı takımı.

Özetin özeti:

Sanırım artık geleneksel spor branşlarının yerini izleyiciye heyecan veren, spor endüstrisine ekonomik katkılar sunan yeni branşları göreceğiz. Aslında sorulacak soru şu: Geleneksel spor branşları güncellenerek ilgi çekici hale mi getirilmeli, yoksa kaçınılmaz son olan yeni spor branşları mı sektöre girmeli?

Siz ne dersiniz…..?

Kaynak : Seçkin Renklibay / TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder