17 Şubat 2022 Perşembe

Buz pistinde sürpriz olimpiyat şampiyonu

Artistik buz pateninin bu olimpiyatlardaki en tartışmalı branşında şampiyon Rus Anna Shcherbakova oldu. Doping iddialarının merkezindeki 15 yaşındaki favori Kamila Valieva ise stresin etkisini gösterdiği bir performansla podyum dışı kaldı.

Anna Scherbakova’dan sürpriz birincilik

Kısa programı ikinci sırada tamamlayan Anna Shcherbakova hatasız bir seri sundu ve 100.49 teknik, 75.26 bileşen puanı olmak üzere toplamda 175.75 puan aldı. Bu puanlarla serbest programı ikinci sırada tamamlayan Shcherbakova, kısa programdan getirdiği puanlarla birinciliği elde etmeyi başardı ve olimpiyat şampiyonu oldu. Shcherbakova aynı zamanda olimpiyatta 4lü flip/3lü toeloop bağlantılı atlayışını gerçekleştiren ilk kadın patenci, olimpiyatta bir dörtlü atlayış gerçekleştiren üçüncü kadın patenci oldu. Programına dörtlü flip/üçlü toeloop bağlantısı ile başlayan Shcherbakova ardından solo bir dörtlü flip atlayışı gerçekleştirdi. Dönüşlerden ve adım dizisinden dört zorluk derecesi alan Shcherbakova aynı zamanda yarışmanın en yüksek bileşen (artistik) puanlarını alan patencisi oldu. Müziği hissedişi ve serisine yansıtışı öne çıkan patenci toplamda 255.95 puan aldı. Shcherbakova’nın takım arkadaşları Trusova ve Valieva’nın üzüntüleri karşısında şampiyonluğunu sevinç gösterisi yapmadan karşıladığı görüldü.

Alexandra Trusova’dan kırılması zor atlayış rekoru

Alexandra Trusova serbest programda tam beş adet dörtlü atlayış gerçekleştirdi ve olimpiyatta beş dörtlü atlayış gerçekleştiren ilk kadın patenci olarak tarihe geçti. Trusova’nın bu rekorunun uzun süre kırılması zor. Erkek patenciler içinde de bunu şimdiye kadar sadece bu olimpiyatın şampiyonu Nathan Chen gerçekleştirebildi. Trusova aynı zamanda olimpiyatta dörtlü atlayış gerçekleştiren ikinci kadın patenci oldu.

Rus patenci programına dörtlü flip ile başlayıp dörtlü salchow ile devam etti. Ardından gerçekleştirdiği dörtlü toeloop’un inişinde adım aldı. Programın ikinci yarısında dörtlü lutz/üçlü toeloop atlayışını gerçekleştiren Trusova bu atlayıştan hem çok yüksek puan aldı hem de bu bağlantıyı olimpiyatta yapan ilk kadın patenci unvanını da elde etti. Bu bağlantılı atlayışından sonra bir de solo dörtlü lutz gerçekleştiren Trusova 106.16 teknik, 70.97 bileşen olmak üzere toplam 177.13 puan alarak serbest programı birinci sırada bitirdi. Kısa programdan gelen puanlarının yetersizliği nedeniyle birinciliğini koruyamadı ve toplam 251.73 puanla olimpiyat gümüşünü elde etti.

Kaori Sakamoto hayatının performansını sergiledi

Valieva’nın podyumda olacağı varsayımıyla olimpiyatları dördüncü sırada tamamlayacağı öngörülen Japon Kaori Sakamoto çok başarılı bir seri sundu. Serisine yine çok yüksek ve buzda uzun mesafe kaplayan güzel bir ikili axel ile başlayan Sakamoto, üçlü atlayışlarla programına devam etti. 78.90 teknik, 74.39 bileşen puanları alan patenci serbest programda 153.29 puan elde etti. Böylece bu sezon aldığı en yüksek kişisel puana da erişmiş oldu. Toplamda 233.13 puana ulaşan Sakamoto kısa programdaki üçüncülüğünü korudu ve bronz madalya kazandı.

Kamila Valieva strese yenildi

Olimpiyat altınının en büyük adayı, bütün sezon yenilmeden olimpiyatlara gelen, puan rekorlarını hâlen elinde bulunduran Kamila Valieva ilk kez bu kadar çok düşme ve denge kaybıyla bir program sundu. İlk dörtlüsünü hafif denge kaybı olsa da başarıyla gerçekleştiren Valieva, 3lü axel’da elini buza değdirdi. Daha sonra denediği dörtlü atlayışlarda da dengesini kaybeden ve düşen Valieva bu performansıyla 73.31 teknik, 70.62 bileşen puanı elde etti. Düştüğü için 2 puanı kesilen Valieva 141.93 puanla serbest programı beşinci sırada tamamladı. Kısa programdaki birinciliği sayesinde 224.09 toplam puanla olimpiyatları dördüncü sırada tamamladı. Doping iddiaları dolayısıyla tüm ilginin odağı olan Valieva puanları açıklanırken ve yarışmanın sonunda büyük bir üzüntüyle gözyaşlarına boğuldu.

İlklerin olimpiyatı

Bu olimpiyat, artistik buz pateni bireysel kadınlar yarışında en çok üçlü axel ve dörtlü atlayış denenen olimpiyat oldu. Kısa programda tam 6 patenci üçlü axel denemişti. Serbest programda ise 5 patenci üçlü axel denedi. En başarılı üçlü axel kısa programda olduğu gibi Japon Wakaba Higuchi’den geldi. Böylece Wakaba Higuchi olimpiyatın hem kısa hem serbest programında temiz bir üçlü axel atan ikinci kadın patenci oldu. Bu başarıyı gösteren ilk isim ise vatandaşı Mao Asada idi. Higuchi olimpiyatı 5. sırada tamamladı. Başarılı üçlü axel atan diğer isim ise Kore’den Young You oldu. You, bu sene hem üçlü axel’da hem diğer atlayışlarında sık sık sorunlar yaşamıştı ancak olimpiyatta sunduğu serbest programı bu bakımdan en başarılı programı oldu. Üçlü axel deneyen diğer isimler Kamila Valieva, Alysa Liu ve Mana Kawabe eksik dönüş yaptıkları için atlayışlarının seviyesi düşürüldü.

Üç Rus sporcunun dörtlü atlayışları dolayısıyla bu olimpiyat yine kadınlarda en çok dörtlü atlayış gerçekleştirilen olimpiyat oldu. Dörtlü atlayışlar, kadınlar buz pateninde yeni yeni yerleşen ve şimdilik Rusların tekelinde görülen elementler. Başka ülkelerde de denemeler var ancak henüz Ruslar kadar istikrarlı atlayışlar göstermediler. Bir sonraki olimpiyata kadar nasıl bir gelişme olur, kadınlar buz pateninde dörtlü atlayışlar artık sıradan bir element hâline gelir mi zaman içinde göreceğiz.

Madalya töreni yapıldı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Kamila Valieva’nın ilk üçte yer alması hâlinde hakkındaki doping davası nedeniyle madalya töreninin yapılmayacağını ve madalyaların davanın sonuçlanmasının ardından verileceğini açıklamıştı. Ancak Valieva’nın dördüncülükte kalması üzerine yarışmanın hemen ardından madalya töreni gerçekleştirildi.

Kaynak : Aylin Çetinkaya - TRT SPOR 

0 yorum :

Yorum Gönder