14 Şubat 2022 Pazartesi

Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron çifti rekorla şampiyon

Fransız buz dansı çifti Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron çifti 226.98 puanla rekor kırdı ve olimpiyat şampiyonu oldu. Bir önceki rekor 226.61 ile yine kendilerine aitti.

Papadakis/Cizeron’dan büyüleyici performans

Gabriel Faure’nin Elegie bestesi üzerine hazırladıkları muhteşem koreografiyle yarışan çift, olimpiyatlara altın madalyanın en güçlü adayı olarak gelmişti. Tango koreografisine kattıkları keskin el hareketleriyle özgün bir seri sunan Papadakis/Cizeron çifti kompozisyon için hakemlerden mükemmel kabul edilen 10 puan aldı. Söz konusu el hareketleri sırasında zorlu paten kullanımlarını sürdüren çift hem teknik hem artistik üstünlüğünü kanıtladı. Bunun dışında kalan bileşen puanlarından da mükemmele yakın puan almayı başaran çift, teknik elementlerde de yüksek puanlar elde etti.

2018 PyeongChang Olimpiyatları’nın ikincisi olan çift, geçtiğimiz dört yıl içinde tüm rakiplerine büyük bir baskı kurmayı başarmıştı. Katıldıkları yarışmalarda hem ritim hem de serbest dansta rekor üstüne rekor kıran çift, geçtiğimiz sene Kovid-19 endişesiyle yarışmalardan çekilmişti. Yarışmaya verdikleri bu bir yıllık aranın onları olumsuz etkileyip etkilemeyeceği düşünülürken Papadakis/Cizeron bu sezona çok güçlü bir giriş yaptı. Bu yıl katıldıkları Grand Prix yarışmalarında da yüksek puan farkıyla birinci olan çift, olimpiyatları hem ritim dans hem de serbest dansta puan rekoru kırarak tamamladı. Papadakis/Cizeron bu rekorlarla Fransa’ya tarihinin ikinci olimpiyat altınını kazandırdı. Fransa ilk kez 2002 Salt Lake City Olimpiyatları’nda unutulmaz çift Marina Anissina/Gwendal Peizerat ile buz dansında olimpiyat şampiyonluğunu elde etmişti.

Gümüş madalya Sinitsina/Katsalapov’un

Olimpiyatlara Papadakis/Cizeron çiftinin en büyük rakibi olarak gelen son Dünya ve Avrupa Şampiyonu Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov çifti ROC’a gümüş madalya kazandırdı. Rachmaninov ve Paganini’nin eserlerinden bölümler eşliğinde serisini sunan çift, serbest programda 73.43 teknik, 58.23 bileşen olmak üzere 131.66 puan elde etti. Böylece sezonun en yüksek kişisel puanına ulaşan çift ritim dans ile birlikte toplam 220.51 puan ile olimpiyat ikincisi oldu. Katsalapov’un 2018 yılında ulusal yarışmada geçirdiği sakatlık sonucu PyeongChang Olimpiyatları’nda yarışamayan çift, aradaki dört yıl boyunca Papadakis/Cizeron ile birincilik mücadelesi gerçekleştirdi. Birlikte yarıştıkları son yarışma olan 2020 Avrupa Şampiyonası’nda rakiplerini geçmeyi başarıp Avrupa Şampiyonu olmuşlardı. Ancak bu son karşılaşmada Fransız çiftin arkasında kalan Rus Sinitsina/Katsalapov çifti ülkelerine bir olimpiyat arayla yeniden madalya kazandırmış oldu.

Hubbell/Donohue çifti ABD’ye bronz madalya kazandırdı

Ritim dansı da üçüncü sırada tamamlayan Madison Hubbell/Zachary Donohue çifti serbest programda 73.56 teknik, 58.33 bileşen puanı aldı. Çiftin bir kaldırışı gereğinden uzun sürede yapması nedeniyle toplam puanlarından 1 puan kesinti yapıldı ve serbest program puanları 130.89 olarak belirlendi. Ritim dans puanlarıyla birlikte 218.02 puana ulaşan çift olimpiyat üçüncüsü oldu. Hubbell/Donohue son dört olimpiyatta kendine yer bulmayı başaran ABD’ye bir olimpiyat madalyası daha kazandırmış oldu.

Kaynak : Aylin Çetinkaya - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder