20 Mart 2020 Cuma

Spinning ile Kilo Vermek Mümkün mü? Spinning’e Dair Herşey…


Eğlenceli Sporun Yeni Adı: Spinning
80’li ve 90’lı yılların popüler ve eğlenceli egzersiz şekli olan aerobik egzersizler şimdilerde spinning ile şekil değiştirerek geri döndü! Sabit bir bisiklet üzerinde, tempolu bir müzikle -müziksiz de olur- yapılan bu eğlenceli spor, özellikle bacak kaslarını çalıştırarak, yağ yakımını hızlandırıyor. Tek düze hareketlerden uzak, dinamik ve eğlenceli bir spor olan, yaklaşık 45 dakikalık bir spinning egzersizi ile ortalama 500 ile 700 arasında kalori yakabilmek mümkün.
Spinning Nedir ve Hangi Kas Grubunu Hedef Alır?
Spinning veya RPM (Revolutions Per Minute), bir antrenör rehberliğinde grup olarak veya solo biçimde yapılabilen 30 ila 80 dk. arasında değişen egzersizlerdir. Tempolu bir müzik eşliğinde ve bir ritim dahilinde yapılan bu egzersizler, gerçek bir bisiklet parkuru simülasyonuna göre ayarlanır. Bu sebeple düz yol, tırmanış ve iniş gibi farklı basamaklardan oluşur.



Özellikle alt beden olmak üzere, vücudun farklı bölgelerini çalıştırmak için tasarlanmış, farklı pozisyonlara sahip bu egzersiz, kalp-solunum direncini artırarak, bacak ve kalçaların şekillenmesini sağlar ve kilo verilmesine yardımcı olur. Kısacası Spinning egzersizinin bilhassa musculus gluteus maximus ve musculus gluteus medius olarak isimlendirilen popo ve kalça kaslarını şekillendirdiğini söylemek mümkündür. Ayrıca ön bacak, iç ve arka bacak kasları ve kalf kası olarak isimlendirilen baldırların da şekillendirilmesine yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur.
Spinning ile Kilo Vermek Mümkün Mü?
Herhangi bir spor öncesinde öncelikli olarak yapman gereken şey, doğru ve dengeli beslenmeyi sağlamak olmalıdır. Spinning direnç ve dayanıklılığın ön planda olduğu, doğrudan enerji ihtiyacı duyacağın bir spor olduğu için öncelikli olarak su kaybını önlemek adına, metabolizmanın ihtiyaç duyduğu oranda su içmeyi hayatının merkezine almalısın. Doğru ve dengeli beslendikten ve sağlıkla alakalı sorunları hayatından çıkardıktan sonra spinning ile kilo vermek ve şekillenmek mümkün. Spinning egzersizleri kaslarını güçlendirip, dayanıklılığını artırırken, kısa sürede yüksek oranda kilo vermene de yardımcı olur.

Spinning Kimin İçindir?
Spinning egzersiz yapmak ve eğlenmek isteyen her yaştaki kişinin kullanımına uygun bir spordur. Bu spor için dayanıklılık önemli olsa da, profesyonel olarak kondisyon gerekli değildir. Spinning egzersizleri teknik hareketler içermediği için eklemleri zorlamaz.
Kilo vermek isteyen kişiler, profesyonel bir antrenör gözetiminde grup halinde yaş, kilo, cinsiyet ve sağlık durumlarına göre yoğunluğu düzenlenmiş bir programla en az haftada iki kez spinning yapabilirler. Egzersiz seviyen antrenör gözetiminde aşama aşama arttıkça, nefes alıp verme kapasiten ve dayanıklılığın da bununla paralel olarak artacak ve kalbin güçlenecektir. Spinning doğrudan kardiyo üzerinde etkili olduğundan yorgunluk, baş ağrısı ve bayılma gibi şikayetler yaşamamak adına bu sporu grup halinde yapmanı öneririz.
Bu spor gerçek bir bisiklet parkuru similasyonuna göre hazırlandığı ve yapan kişinin yaş, kilo, cinsiyet ve sağlık durumuna göre zorluk derecesi ayarlanabildiği için bisiklet ve doğa yürüyüşüne hazırlık yapan kişiler tarafından, bilhassa hava koşullarının outdoor bisiklet sürmeye uygun olmadığı kış koşullarında solo olarak da yapılabilmektedir. Teknik, kardiyovasküler frekans ve pedal çevirme hızına göre ayarlanmış solo antremanlar ile profesyonel yarışçılar ve dağ, tepe gibi zor koşullarda bisiklete binme simülasyonu yaşamak isteyen sporcular tarafından da tercih edilmektedir.

 

Indoor Ortamda Pedal Çevirmek ile Outdoor Ortamda Pedallamanın Farkları Nelerdir?
Profesyonel veya amatör olarak yapılan outdoor pedallama ile spinning veya indoor cycling arasındaki temel fark nem, sıcak ve soğuk hava, güneş, rüzgar, yağmur, tipi gibi doğa koşulları ve çevresel faktörlerin yoksunluğudur. Bununla beraber, spinning ve indoor cycling bilhassa kış ayları için muhteşem bir antreman imkanı sağlamaktadır. Bu antremanlar outdoor bisikletçiliğin adrenalinden mahrum olsa da, iç ortamda gerçek bisiklet parkuru simülasyonu kurularak yapılan antrenmanların, gerçek yarışlarda karşılığının olumlu olarak alınıyor olduğu görülmüştür.
blog.decathlon.com.tr

0 yorum :

Yorum Gönder