Olimpiyat ruhunun yalnızca kazanmaktan ibaret olmayan bir sporcunun öyküsüne gidiyoruz: Eric Moussambani.
‘Hayatta önemli olan şey zafer değil yarışmaktır, aslolan kazanmak değil iyi mücadele etmektir’ Modern olimpiyatların kurucusu Pierre de Coubertin olimpiyat ruhunu işte böyle ifade etmişti. Hadi gelin olimpiyat ruhunun yalnızca kazanmaktan ibaret olmadığını gösteren sıra dışı bir sporcunun hikâyesine bakalım.
Eric Moussambani Malonga nüfusu yaklaşık 1 milyon olan bir ülkede, Ekvator Gine’de doğdu. 2000 Sydney Olimpiyat Oyunlarına az bir süre kala Uluslararası Yüzme Federasyonu gelişmekte olan ülkeleri spora teşvik etmek amacıyla bir karar verdi. Karara göre gelişmekte olan ülkelerin olimpiyat barajını geçen sporcusu yoksa, 2 sporcuyu olimpiyat oyunlarına getirmeleri için özel bir kontenjan tanınacaktı. Bu Eriz Moussambani için bir dönüm noktasıydı.
Olimpiyat Oyunlarına katılmak isteyen Moussambani, oyunlara 9 ay kala yüzme öğrenmek için kolları sıvadı. Evet yanlış duymadınız olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez bir sporcu sayılı günler kala spora adım atıyordu. İmkânlar kısıtlıydı. Ülkesinde 50 mlik bir havuz olmadığı için yüzmeyi yaşadığı Molabu köyündeki timsahlarla ünlü bir derede yüzerek öğrendi. Olimpiyat vizesi çıktığında ise artık çalışmalarını daha profesyonel devam ettirmesi gerektiğini biliyordu, ne var ki şartlar oldukça zorluydu. Özel bir izinle ülkesinde 20 mlik havuzu bulunan bir otelde çalışmaya başladı. Bu havuzda günde yaklaşık 3 saat yüzmesine izin veriliyordu. Üstelik antrenörü de yoktu.
Oyunların düzenlendiği havuza geldiğinde şaşkınlığı daha da arttı. İlk kez olimpik bir havuz görüyordu. ‘Çok korktum’ diyerek anlatacaktı o anları... 50 m yüzeceği söylenmişti ancak yarıştan birkaç saat önce antrenörlerinin yaptığı değişiklikle 100 m yüzmesi kararlaştırıldı. Üstelik bundan yarış günü haberi olmuştu... İlk yarış için yerini aldığında diğer iki rakibi yanlış çıkışları nedeniyle elendi. Eric Moussambani havuzda tek başına yüzecekti. Start verildi, ilk 50 m çok fena geçmese de herkes tekniği olmayan bu yüzücüye alaycı gözlerle bakmaya başlamıştı. Son 50 metrede oldukça zorlandı. Olimpiyat tarihinde ilk kez bir kurtarma ekibi bir olimpiyat yüzücüsünü havuza atlayıp kurtarmak üzereydi. Alaycı gülüşmeler yerini alkışlara bırakıyordu. Ekvator Gineli yüzücü Eric Moussambani olimpiyat tarihinin en kötü derecesine sahip olmasına rağmen ayakta alkışlanıyordu.
Medyanın taktığı lakabıyla ‘yılan balığı’ isimsiz olarak adım attığı şampiyonadan milyonların sevgisini kazanarak dönüyordu. Eric Moussambani şimdilerde kazandığı ün sayesinde Ekvator Gine’de yaptırılan olimpik havuzlarda ülkesinin yüzme takımının antrenörlüğünü yapıyor.
0 yorum :
Yorum Gönder