9 Temmuz 2021 Cuma

Portre | Jesse Owens

1936 Berlin Olimpiyatları… Hitler soylu ve asil sporcuların bu olimpiyatlarda başı çekeceğini kanıtlamak istiyordu ancak biri vardı ki tüm hesapları al üst etmeyi başardı: Jesse Owens…

Amerikalı atlet 1913 yılında Alabama’da doğdu. 10 çocuklu bir ailenin 7. çocuğuydu. Maruz kaldıkları ırkçılık nedeniyle 1,5 milyona yakın afro Amerikanla beraber Cleveland’a taşındılar ve burada atletizme başladı.

Şartlar oldukça zorluydu, ailesinin maddi durumu nedeniyle çalışmak zorundaydı. Ekonomik sorunların yanı sıra bir de ırkçılıkla mücadele ediyordu. Beyazlardan farklı yurtlarda kalıyor, farklı yerlerde yemek yiyor hatta antrenmanlarını bile ayrı pistte yapmak zorunda kalıyordu.

1936 Berlin Olimpiyatlarına kısa bir süre kala oyunlara katılıp katılmayacağı hala tartışılıyordu. ABD’nin siyahiler tarafından temsil edilemeyeceği düşünülüyordu. Sonuç açıklandı, Jesse Owens 1936 Berlin Olimpiyatlarına katılacaktı.
1936 Olimpiyatları Owens’ın ırkçılığa vurduğu büyük bir darbe olarak hafızalara kazındı.100 m, 200 m, uzun atlama ve 4x400 bayrak yarışında altın madalyaya uzandı.

Owens aynı zamanda aynı olimpiyatta 4 altın madalya alan ilk Amerikalı olarak tarihe geçti. 48 yıl boyunca kırılamayacak olan bu rekor Hitler’in stadyumu terk etmesine neden oldu. Öyle ki madalya törenini bile beklememiş bu başarıyı yok saymıştı.

Ancak onu üzen bu değil ülkesine götürdüğü 4 altın madalya için hiçbir tebrik almamasıydı. Amerikan Başkanı bu muhteşem başarı için bir kutlama mesajı dahi yayınlamamıştı.

Ömrü boyunca ırkçılıkla mücadele etti. 6 Başkan ve 40 yıl geçtikten sonra 1976 yılında ölümüne 4 yıl kala itibarı iade edildi. ABD’de bir sivilin alabileceği en yüksek onur olan Özgürlük Madalyasını aldı.

Başarısı, mücadelesi birçok film ve kitaba da konu oldu. 2016 yapımı rüzgârın oğlu bunların en iyi örneklerinden biri…

Elde ettiği başarıları ‘Hepimizin hayalleri var, fakat bu hayalleri gerçekleştirmek için korkunç derecede kararlılığa, adanmışlığa, çabaya ve disipline ihtiyaç var’ diyerek anlatacaktı.

Jesse Owens 1980 yılında kendisine ait rekorun egale edildiğini göremeden akciğer kanserinden hayata veda etti.

Kızları onun adını verdikleri dernekle adını yaşatmaya devam ediyor…

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder