7 Temmuz 2021 Çarşamba

Portre | Bryony Page

Yıllarca emek verdiğiniz tüm bilgilerin bir anda uçup gittiğini hayal edin… Yeniden başlamak, adım adım o merdivenleri en başından tırmanmak… Akılda Kalan köşesinin bu haftaki konuğu İngiliz trambolinci Bryony Page.

Bryony Page 10 Aralık 1990'da İngiltere'de doğdu. Evlerinin arka bahçesindeki trambolinle çok küçük yaşlarda tanıştı. Oyun olarak başladığı bu aktivite ailesinin özel yeteneğini keşfetmesiyle spor hayatının kapılarını araladı.

Çok yetenekliydi. Uluslararası şampiyonlar için var gücüyle hazırlanıyordu. Ta ki o güne kadar… Bryony Page 2008 yılında katıldığı ulusal bir okul yarışmasında ısınıyordu. Antrenörleri bir gariplik sezmişlerdi. Bryony serisini yapmak için çıkmıştı ki bir anda kitlendi ve serisini tamamlayamadı. Herkes şaşkındı. O an ne olduğunu kimse anlayamadı ancak kısa süre içinde teşhis konuldu. İngiliz sporcu Lost Move Sendromuna yakalanmıştı.

Psikolojik bir rahatsızlık olan Lost Move Sendromuna kule atlama, trambolin ve cimnastik gibi branşlarda oldukça sık rastlanıyor. Hastalık; yoğun stres ve baskı altında sporcunun kendini kitlemesine ve geriye dönük tüm spor becerilerini kaybetmesine neden oluyor. Kısa sürede teşhis edilmezse sporcu bu becerileri unuttuğunu fark etmiyor ve ısrarla denemeye devam ediyor. Öfke nöbetleri de ne yazık ki beraberinde geliyor. Bu durum sporcuları öyle baskı altına alıyor ki birçoğu bu mental bozukluğu atlatamadığı için sporu bırakmayı tercih ediyor.

Bryony Page de bir anda tüm bildiklerini unuttu. Spora ilk kez başladığı 7-8 yaşlarına geri döndü. Trambolin ile ilgili bildiği herşey silinmişti. Sporu bırakmanın eşiğine gelmişti. Kaderinin değiştiği an tam da bu andı. Karar vermişti vazgeçmeyecek, mücadele edecekti.

Sıfırdan başladı, yürümeyi öğrenen bir bebek gibi adım adım ilerledi. Yıllar önce öğrendiği temel hareketlerle başladı. Çalıştı, çalıştı ve çalıştı.. 2009 yılında milli takıma seçildi. Bir sonraki yıl katıldığı Dünya Şampiyonasını ancak 15. olarak tamamlayabildi.

2012 Londra Olimpiyatları’na sakatlığı nedeniyle katılamadı. Yıllar süren mücadelesinin karşılığını alma vakti gelmişti.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları… Trambolin finalleri için 8 sporcu minderdeydi. Bryony Page 2. sırada çıktı mindere, serisini neredeyse kusursuz bir şekilde tamamladı. 6 rakibi daha vardı, bunlardan biri son Olimpiyat Şampiyonu diğeri ise son Dünya Şampiyonu Çinli sporcuydu. 4 sporcu daha yarışmıştı ve Page 2. sıradaki yerini koruyordu. Kalan 2 sporcudan biri daha madalya dışı kalmıştı. Bryony dizlerinin üzerine çöküp hüngür hüngür ağlamaya başladı. Bu yıllar süren emeğinin karşılığıydı. Son rakibi o yılın dünya şampiyonu Çinli sporcuydu. İngiliz sporcunun artık tek bir düşüncesi vardı, kazanacağı madalyanın rengi ne olacaktı? Rakibi serisini tamamladığında Bryony gümüş madalyaya uzandı. Çekilen onca zorluk bu büyük başarının gölgesinde kalmıştı, Bryony Page olimpiyat madalyası kazanan ilk trambolinci olarak tarihe geçti.

Şimdilerde yardım derneklerinde çalışarak bitmek bilmeyen mücadelesi ve etkileyici hikayesiyle ilham vermeye devam ediyor.

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR  

0 yorum :

Yorum Gönder