9 Temmuz 2021 Cuma

Portre | Jerry Tuwai

Haftanın Sporcusu köşesinde elektriği bile olmayan köyüne; azmi, mücadelesi ve başarısıyla ışık olan bir sporcunun hikayesini anlatacağız: Jerry Tuwai. 

Jerry Tuwai 1989 yılında Fiji'nin başkenti Suva'da doğdu. Tek odalı bir evde büyüdü. Öyle ki evlerinde elektrik ve su bile yoktu. Babası çiftçiydi annesi ise ev işlerine yardıma giderek haftalık 22 dolar kazanıyordu.

Yaşadığı bölgede suç oranı oldukça yüksekti. Jerry Tuwai çareyi sporda buldu. Ancak imkanlar oldukça kısıtlıydı. Top yerine plastik şişeler kullanıyorlardı. Çakıl taşlarıyla kaplı zeminde oynadığı için tırnakları düşüyordu.

Okuldan atılmıştı, anne ve babası birşeyle uğraşmasını ve mutlu bir hayat sürmesini istiyordu. Biriktirdikleri tüm parayla Jerry’ye bir çift rugby ayakkabısı aldılar. Babası 'Bu senin çatal ve bıçağın, başarman için bu ayakkabılar sana yol gösterecek demişti.

Bir Cuma günü evlerinin önünde otururken yerel rugby takımı maçlarını olduğunu ve bir kanat oyuncusuna ihtiyaçları olduğunu söyledi. Annesi kardeşlerinin okulu için biriktirdiği parayı maça gitmesi için Jerry'ye verdi.

Pazartesi 2 kız kardeşinin sınavı vardı ancak okul ücretleri hala ödenmemişti. Maç cumartesiydi. Kazanmak için tüm kalbiyle dua etti. 3 maç oynadıkları turnuvada her maç 2şer gol attı. Başarmışlardı, ödül 7.000 Fiji dolarıydı. Jerry Tuwai kararını vermişti; bu sporu yapacak, ailesine destek olacaktı.

O sıralar İngiliz koç Ben Ryan Fiji 7'li erkek milli takımının başına getirilmişti. Yetenek avcılığına çıkan Ryan avını bulmuştu. Tuwai rugby için oldukça minik olsa da hızı ve adımları en güçlü silahıydı. Bu özellikleri onu Fiji rugby milli takım oyuncusu yapmıştı.

Kondisyonu çok zayıftı. Antrenmanlarda çok zorlanıyordu. Pes etmek seçenekleri arasında yoktu. Çalıştı, çalıştı ve çalıştı… Ailesinin fedakarlığı en büyük motivasyonuydu. Fiji'de imkanlar öyle kısıtlıydı ki doğru düzgün bir sahaları bile yoktu. Takım oyuncuları kıyafetlerini kendi yıkıyor, sularını yanlarında getiriyordu.

Her sporcunun hayali elbette ki olimpiyatlarda yarışmaktı. Fiji rugby milli takımının hayalinin gerçeğe dönüştüğü adres 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarıydı.

Fiji tarihinde ilk kez olimpiyatlara bir takım göndermişti. Bu güne kadar bu pasifik adasından hiçbir sporcu olimpiyatlarda madalya kazanamamıştı.

Elemeler, çeyrek final, yarı final derken fiji milli takımı olimpiyat finallerindeydi. Rakip rugbynin ana vatanından biri olarak da bilinen İngiltere'ydi. İnanç, azim ve mücadele tüm tabuları yıktı ve Fiji rugby milli takımı Jerry Tuwai'nin büyük katkılarıyla altın madalyaya uzandı.

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder