17 Temmuz 2021 Cumartesi

Portre | Julian Yee

Palmiye ağaçları, eşsiz kumsallar ve yüksek sıcak… Haftanın sporcusu köşesinde bu eşsiz iklimin sıra dışı sporcusu Julian Yee’yi ağırlıyoruz. Haydi gelin Malezyalı artistik buz pateni sporcusunun hikayesine yakından bakalım.

Julian Yee 26 Mayıs 1997’de Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da doğdu. Oldukça hareketli bir çocuktu. Sporu seven onları sporla buluşturmak için çaba gösteren bir ailede doğdu.

Buz ile tanıştığında henüz 4 yaşındaydı. Ağabeyini örnek alarak başladığı buz pateni genç sporcuyu adeta büyülemişti. Ailecek haftasonu aktivitesi olarak başladı ancak annesi ondaki yeteneği keşfetmişti. Julian’ı buz patenine devam etmesi için teşvik edecekti.

Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır denilir... Julian için bu isim annesiydi. Buz Pateni Enstitüsü iş birliğiyle yarışmaya başladı. Daha çok arkadaşa sahip olmak ve seyahat etmek çok eğlenceli geliyor, yarışlara katılmayı iple çekiyordu.

Birkaç yıl sonra Uluslararası Paten Birliğine katıldı, bu ona uluslararası yarışların kapısını aralamıştı. İlk uluslararası yarışa katıldığında henüz 14 yaşındaydı. İzleyenler Malezyalı bir buz pateni sporcusunu ilk kez görüyorlardı. 2015 yılında 2015’te ISU (International Skating Union – Uluslararası Buz Pateni Federasyonu) Juniorlar Grand Prix'inde 2. Oldu. Bu çıkışla beraber şampiyonlara katılımı da artmıştı. Bu aynı zamanda maddi bir külfetti. . Annesi ve babası sponsor bulmak için kapı kapı dolaştı.

Kışın neredeyse hiç uğramadığı Malezya’da antrenman için kullandığı pistler alışveriş merkezlerinin içerisindeki alanlardı. Ne yazık ki bunların bir çoğu olimpik ölçülerde değildi. Malezyalı sporcu yılmadı. Malezya’nın buz pateninde bir sporcu yetiştirebileceğini herkese kanıtlamak istiyordu.

2017 Asya Oyunları'nda şampiyon oldu. Almanya’da düzenlenen Nebelhorn Kupası'nda aldığı birincilik Julian Yee için olimpiyat biletiydi.

2018 Pyeonhchang Kış Olimpiyatları… Güney Kore yıllar süren bir emeğin buza yansımasına ev sahipliği yapıyordu. Julian Yee açılış seremonisinde ülkesinin bayrağını gururla taşıdı. Ve artık olimpiyat sahnesinde yarışacaktı. Serisini tamamladığında artık skorun pek de önemi yoktu. Julian Yee, kış olimpiyatlarında Malezya’yı temsile eden ilk sporcu olarak tarihe geçti.

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR 

0 yorum :

Yorum Gönder