14 Temmuz 2021 Çarşamba

Portre | Petra Majdic

Akılda Kalan köşesinde bu hafta inanması güç bir geri dönüş hikayesini anlatacağız: Petra Majdic.

17 Şubat 2010… Whistler Olimpic Park, 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları'nda kayaklı koşu yarışlarına ev sahipliği yapıyordu.

Petra Majdic sıra dışı bir hikayenin kahramanı olacağından habersiz çıktı ısınma turlarına… Favorilerden biriydi. Madalya alacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ta ki o ana kadar…

Petra Majdic, pist yeterince iyi kontrol edilmediği için beklenmedik bir şekilde pist dışına çıktı ve oldukça derin bir çukura yuvarlandı. Öyle ki kayak takımları bile kırılmıştı. Zorlukla yürüyordu. Çocukluğundan beri çalışmak üzerine yetiştirilmişti. 20 yıllık bir emek heba olmak üzereydi, arkasında koca bir takım vardı onları yalnız bırakamazdı.

Karar vermişti, yarışacaktı. Sırtında çok güçlü bir ağrı vardı. Oturmak bile istemiyordu, oturursa ağrı daha da artacak gibi geliyordu. Vücudunu sıcak tutmak için küçük adımlarla yürüdü başlangıç çizgisine…

Sıralama yarışı başladı. Her nefes alıp verişi dayanılmaz ağrılara sebep oluyordu. Her 2 saniyede 1 çığlık atsa da yarışı tamamlamayı başardı. 19. olmuştu ancak bir sonraki tura kalmıştı.

Sıralama yarışlarının ardından verilen arada sağlık birimi acilen toplandı. Yarış alanında röntgen cihazı olmadığı için yalnızca ultrasonla bakıldı. Tehlikeli bir durum görünmüyordu, sağlık ekibi yarışması için izin verdi.

Sıralama yarışları, yarı final ve final yarışları aynı gün yapılıyordu, bu toplamda 5-6 saat yarışmak anlamına geliyordu.

Bu Petra Majdic'in 3.olimpiyatıydı, üst düzey performans gerektiren bu sporda 4.sü muhtemelen olmayacaktı. 2002 yılında katıldığı ilk olimpiyatında oldukça genç ve tecrübesizdi. 2006 yılında ise favori olarak çıktığı Torino Olimpiyatları'nda 1. olarak götürdüğü yarışta Alman sporcunun üzerine düşmesi sonucu madalyayı kaybetmişti.

Bir kez daha ülkesine madalya almadan dönmeyecekti. Yorulmuş, dengesini kaybetmeye başlamıştı. Medikal ekip sıra dışı bir yöntem denemeye karar verdi. Yarış öncesi Petra Majdic'in yanına giderek bağırmaya başladılar. Ani şok karşısında afallayan sporcu yüksek adrenalin salgılayacak bu adrenalin ağrıyı azaltacaktı. Öyle de oldu. Petra Majdic tüm gücüyle pistteydi. Tek düşündüğü bitiş çizgisine bir an önce ulaşmaktı. Başarmıştı, yarışı 3.olarak tamamladı. Sevinememişti bile, bitiş çizgisine yığılıp kaldı.

Şok edici gerçek yarış sonrası hastanede ortaya çıktı. 5 kaburgası kırılmış, akciğeri sönmüştü. Acilen ameliyata alınması gerekiyordu. Ne olursa olsun madalya törenine çıkacaktı. 2 kişinin desteğiyle zorla da olsa seremoniye çıktı ve madalyasını boynuna takmayı başardı.

2010 Vancouver Kış Olimpiyatları 3.lük kürsüsünde bir mucizeyi ağırlıyordu…

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder