14 Temmuz 2021 Çarşamba

Portre | Veronica Campbell-Brown

Olimpiyat Hikayelerinde bu hafta birçok olimpiyat yıldızına ev sahipliği yapmış, Jamaika'nın 8 olimpiyat madalyalı atleti Veronica Campbell-Brown'ın hikayesine tanıklık edeceğiz.

Veronica Campbell 15 Mayıs 1982'de Clark's Town'da doğdu. 9 kardeşi ve ebeveynleriyle beraber minicik bir evde yaşıyorlardı. Annesi ve babası çiftçiydi. Evlerinde su olmadığı için yakındaki gölden her gün litrelerce suyu hızlı bir şekilde evine taşıması gerekiyordu. Bu yüzden yürümeye ve hızlı olmaya çok küçük yaşlarda alıştı.

Doğduğu yerde imkanlar oldukça kısıtlıydı ancak bu bölge Usain Bolt, Ben Johnson gibi başarılı sporcular yetiştirmişti. Veronica kararlıydı, o da kendi çıkış yolunu bulacaktı. İmkansızlıklar onu daha rekabetçi ve güçlü yapmıştı. Öyle ki küçük yaşlarda başladığı sporda erkeklerle yarışmaya ve onları yenmeye alışmıştı.

Okul hayatında da oldukça başarılıydı. ‘Spor hayatımın büyük bir parçası ancak hayatın ne getireceğini bilmiyorum. Mutlaka iyi bir eğitim almalıyım’ diyordu. İlkokulda düzenlenen spor günlerinde gösterdiği performans ve başarılı okul hayatını ona önemli bir kapı açtı. Jamaikanın en prestijli okullarından biri olan Vere Tecnical High Schooldan burs kazandı. Bu okul dünyaca ünlü birçok başarılı atlet yetiştirmişti.

Çok çalıştı, bu başarının meyvelerini topladığı ilk yer Polonya'ydı. 1999 Dünya Gençlik Oyunlarında 100 metrede altın madalyaya uzandı. Artık hedef olimpiyatlardı. 2000 yılında henüz 18 yaşında katıldığı ilk olimpiyatlarda 4x100 bayrak takımı ile gümüş madalya kazandı.

Kariyerinin zirveye ulaştığı adres 2004 Atina Olimpiyatları'ydı. Veronica Campbell 100 metrede bronz 200 metre ve 4x100 bayrak yarışında ise altın madalya kazandı. Veronica Campbell 2008 Pekin Olimpiyatları'nı da boş geçmedi. 200 metrede kazandığı altın madalya ona aynı zamanda olimpiyat tarihinde 200 metrede üst üste 2 kez altın madalya kazanan 2.kadın sporcu olma unvanını kazandırdı.

Atletizmde 3 kategoride 3 olimpiyatta da madalya alan ilk kadın sporcu oldu. 2009 yılında UNESCO elçisi seçildi. Kariyeri boyunca 27'si altın olmak üzere tam 46 madalya kazandı. Veronica Campbell çıktığı bu yolda kendisi gibi zorluklarla mücadele eden kız çocukları için kolları sıvadı. Kurduğu yardım derneğiyle ve ilham veren mücadelesiyle Jamaikalı kızlara umut olmaya devam ediyor.

Kaynak : Ceren Başbuğ - TRT SPOR

0 yorum :

Yorum Gönder